הסערה הציבורית שהתחוללה בעקבות הכוונה למנות את יו"ר חד"ש בחיפה, רג'א זעאתרה, לסגן ראש העיר, הסתיימה ביום רביעי השבוע בהודעתו של זעאתרה כי הוא מוותר על התפקיד, וכי הוא יינתן לבאה אחריו ברשימת חד"ש, שהירה שלבי. כפי שנחשף לראשונה באתר 'מקור ראשון', זעאתרה הביע לאורך השנים תמיכה עקבית במשטר אסד, בחיזבאללה ובחמאס, ואף ייסד ארגון BDS ערבי־ישראלי.
במסיבת העיתונאים שכינס ביום רביעי הצהיר זעאתרה כי הוא עומד מאחורי אמירותיו, תקף בחריפות את נתניהו ואת התקשורת והממשלה ש"הסיתו" נגדו, וטען כי עמדותיו לגיטימיות. "אנחנו נגד פגיעה בחפים מפשע", אמר, אך הודה כי הרג מתנחלים אינו נחשב בעיניו פגיעה בחפים מפשע, והאשים את ישראל המפעילה בעצמה טרור כאשר היא מפגיזה בתי מגורים בעזה ובלבנון שבהם משפחות וילדים. ל'מקור ראשון' אמר שעמדותיו הפוליטיות לא היו צריכות לעמוד בכלל לדיון ציבורי, וכי הוא בא לפעול למען תושבי חיפה, יהודים וערבים כאחד. מחליפתו וחברת מפלגתו שהירה שלבי הבהירה כי דעותיה דומות לשלו, וכי היא מסרבת לגנות את חיזבאללה אלא רק את "הכיבוש הישראלי".

היו שהעריכו השבוע כי הפרסום שקיבל זעאתרה יביא לכך שבבחירות הקרובות הוא יתמודד לכנסת מטעם הרשימה המשותפת. במילים אחרות: מי שלא רצה אותו כסגן ראש עיריית חיפה, יקבל אותו בכנסת ישראל. לנו אמר זעאתרה: "אני נשאר בחיפה, על אפם ועל חמתם של הגזענים". יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל, ח"כ לשעבר מוחמד בארכה, שנכח באירוע כדי לתמוך בזעאתרה, הביע הבנה באוזנינו לפעילות חיזבאללה מול "התוקפנות הישראלית וכיבוש חלק מלבנון", אך אמר כי אינו סבור שפעולת חפירת המנהרות רצויה. על עתידו הפוליטי של זעאתרה אמר בארכה כי הוא מקווה לראות צעירים כמותו מייצגים את הציבור הערבי בבית המחוקקים הישראלי.
מאז פרסום אמירותיו ומעשיו ניסה זעאתרה להתכחש לאופי פעילותו בארגון החרם שהקים, BDS48. הוא טען כי מדובר בארגון שנועד לסייע לערבים בישראל להתמודד עם תנועת ה־BDS שאיימה להחרים גם במאים ומחזאים ערבים ישראלים, בשל אזרחותם הישראלית. אולם בפועל מדובר בארגון BDS לכל דבר ועניין, שהכריז על תמיכה בחרם נגד ישראל. הפרסומים האחרונים של הארגון ברשת קוראים להחרים את האירוויזיון הצפוי להתקיים בתל־אביב. זעאתרה עצמו השתתף בכנסי חרם בינלאומיים נגד ישראל. בשנת 2016 מימן וארגן כנס בהשתתפות ההנהגה הערבית בישראל וועדת המעקב, שעסק בנושא ה־BDS. אורח הכבוד היה מייסד תנועת החרם, עומר ברגותי.
להודעתו של זעאתרה קדמו לחצים כבדים על ראש עיריית חיפה החדשה, עינת רותם־קליש, שחתמה על ההסכם הקואליציוני עם סיעת חד"ש בעירייה בראשות זעאתרה, ושעמדתה בסוגיה הייתה ונותרה חמקמקה ומעורפלת. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגדיר מינוי כזה כ"דבר שאינו מתקבל על הדעת, ומכיוון שהוא אינו מתקבל על הדעת – הוא גם לא יתקיים". שר הפנים אריה דרעי הודיע כי בכוונתו למצוא דרך משפטית לסכל את המינוי, ושר הכלכלה אלי כהן אמר כי אם מינוי זעאתרה יצא לפועל הוא יעצור תקציבי בונוס לחיפה. לאחר נסיגתו של זעאתרה מהמינוי צייצה קליש בטוויטר כי "בניגוד להודעות הכזב בתקשורת, לא הצבתי לזעאתרה אולטימטום. החלטתו נובעת מדאגה עמוקה לחיים המשותפים בחיפה, ולהמשך מימוש התקווה שהשלטון החדש בראשותי מביא לעיר".

מבוכה במפלגה
הפרשה גרמה מבוכה גדולה למפלגת המחנה הציוני. יו"ר המפלגה אבי גבאי ראה בניצחונה של קליש הישג אישי שלו בבחירות המקומיות. סירובה בתחילה לבטל את המינוי הביא את יריביו, כמו יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, לנצל את ההזדמנות לחבוט בו. "החלטת מפלגת העבודה למנות לסגן ראש עיריית חיפה תומך מוצהר של חיזבאללה וה־BDS, שהשווה את הציונות לדאעש, היא טירוף מערכות מוחלט", צייץ. "המחנה הציוני צריך להורות לעינת קליש־רותם לבטל מיד את ההסכם הזה שמחבר אותם לגרועים שבשונאי ישראל".
אנשי גבאי מיהרו להשיב ללפיד שהוא בכלל תמך ביונה יהב, ואילו היה זוכה היו זעאתרה ומפלגתו מקבלים כנראה תפקיד בכיר בקואליציה שלו. אלא שגבאי נדרש להתמודד עם ביקורת גם מתוך מפלגתו וגם מצד פעילים מרכזיים בסניף העבודה בחיפה שהתנגדו למינוי זעאתרה. אחד מהם הוא דוד מגן, שהגיש בעבר תלונות משפטיות נגד זעאתרה בגין הסתה. "מפלגת העבודה מזוהה באופן מובהק עם קליש־רותם, ואין טעם לנסות לכסות את הסיפור בתירוצים על שיקולים קואליציוניים עצמאיים", כתב השבוע לגבאי. "האדם ברחוב אינו קונה את הלוקש ואת הבלוף. אם תימשך האיוולת של מינוי זעאתרה – אנו נעמוד בפני ליקוי מאורות של ממש, ובכל מקום שאליו ילכו פעילי המחנה הציוני הם ייתקלו בשאלה אחת: איך אתם מבטיחים לי שלא תמנו את זועבי, טיבי, זחאלקה ועודה לשרים בכירים בממשלה הבאה? הרי מיניתם מעריץ של נסראללה לסגן ראש העיר חיפה!".

פעילים בחיפה, מימין ומשמאל, מתכוונים להמשיך להיאבק בזעאתרה, העתיד לקבל לידיו את האחריות ל"בית גפן", מרכז תרבות ערבי־יהודי, ואת מחלקת התרבות בעירייה. המאבקים סביב תיאטרון 'אל־מידאן', ועל הצגות וסרטי נכבה במוסדות מתוקצבים עירונית, יתחדשו ביתר שאת כשזעאתרה יעמוד בראש הגופים הללו.
רג'א זעאתרה נחשב לגורם מרכזי במפלגת חד"ש. הוא מקורב מאוד ליו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה, ואף שימש בעבר כדוברו. בבחירות 2015 הוא סיבך את עודה כשאמר בפאנל שהתקיים באוניברסיטת בר־אילן כי אנשי דאעש למדו מהציונות לנהוג באכזריות. זעאתרה הושעה בעבר מהמפלגה בעקבות מסרים בוטים ומיניים ששיגר לפעילות מפלגה שחלקו על דרכו. לאחר שאיימן עודה נחלץ להגנתו, הוא הוחזר למפלגה ואף נבחר לשמש יו"ר המפלגה בחיפה, אחד הבסיסים החשובים של חד"ש. גם בפרשה הנוכחית זכה זעאתרה לגיבוי מצד עודה, שסייע לו במו"מ עם קליש.
זעאתרה היה מראשי המאבק נגד הארגונים שמעודדים צעירים ערבים להתגייס לצה"ל. בהפגנת הזדהות עם המיעוטים הנוצריים הנרדפים במזרח התיכון שנערכה ב־2014, השתתף הפורום לגיוס העדה הנוצרית. בשלב מסוים הגיעו למקום זעאתרה ופעילי חד"ש. במהומה שהתפתחה, פעילה ממחנה חד"ש סטרה לפעילה נוצרית, אז חיילת. זעאתרה גונן על הפעילה המכה.
"אני גדלתי ולמדתי בחיפה, בוואדי ניסנאס. אנשים קטנים כמו רג'א זעאתרה ואיימן עודה עושים נזק למיעוטים בחיפה, ואין להם מקום בישראל השסועה", אומר לנו שאדי חלול, ראש הפורום לגיוס העדה הנוצרית. "אלה תומכי חיזבאללה וטרור שתקפו אותי ואת חבריי על פעילותנו לעודד גיוס לצה"ל, ופועלים נגד הדו־קיום והשילוב של נוצרים ומוסלמים בחברה הישראלית". גם עמית ברק, פעיל בפורום גיוס העדה הנוצרית, זוכר את התקפותיו של זעאתרה. "זאעתרה מייצג את המיעוט הבדלני בקרב הערבים, ותמיכה ממסדית בו תיחשב תמיכה בבדלנים ותקיעת סכין בגב הנוצרים והמיעוטים שפועלים לשינוי ולשילוב".
תפיסות זרות
אך נראה שאת עיקר הביקורת ברחוב הישראלי כלפי זעאתרה עוררו עמדותיו בעניין סוריה, אסד וחיזבאללה. בשנות מלחמת האזרחים בסוריה השמיע זעאתרה טענות שונות ומשונות כדי להעניק לגיטימציה לאסד. הוא השתתף ואף היה ממובילי צעדות התמיכה שהתקיימו בחיפה למען משטר אסד. זעאתרה כתב פעמים רבות שמי שהביאו לחורבנה של סוריה הן ארה"ב, ישראל, סעודיה והמערב, וכי ישראל וארה"ב עומדות מאחורי דאעש וג'בהת א־נוסרה.

תפיסות אלה, הזרות ומוזרות לאוזן ישראלית רגילה, רווחות מאוד במפלגת חד"ש, ביתו הפוליטי של זעאתרה. פעילים רבים במפלגה מביעים אהדה גלויה לנשיא סוריה ולחיזבאללה. לפי זעאתרה וחבריו בחד"ש, האימפריאליזם המערבי ובראשו ארה"ב וישראל הוא שהרס את סוריה. בעיניהם בשאר אל־אסד הוא לא פחות מגיבור ערבי דגול, העומד באומץ מול המערב. לאחר ההתקפה הכימית של אסד נגד אזרחיו שלו, הייתה זו מפלגת חד"ש שסיכלה הודעת גינוי של הרשימה המשותפת נגדו.
את העמדות הללו מבטא גם מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י), המהווה חלק מחד"ש, ח"כ לשעבר מוחמד נאפע. "אני סולידרי עם סוריה, ועם כל אלו הנאבקים נגד האימפריאליזם, נגד הריאקציה הערבית ונגד הכיבוש הישראלי", אומר נאפע. "אסד רוצח? אז שהעם שלו יגרש אותו. למה ארה"ב, סעודיה וישראל פועלות בסוריה? שהעם שלו יוריד אותו. אני נגד התערבות מבחוץ בעניינים פנימיים של כל מדינה. העם הסורי בחר בנשיא שלו. בשאר הוא אדם אנטי־אימפריאליסטי, הוא לא הלך בתלם של מצרים, ירדן וקטאר. מה הבעיה איתו? זו המדיניות שלו וזה הקו שלו. הוא גיבור, הוא הולך בדרך הנכונה". רבים מאנשי חד"ש הצטרפו לוועד הסולידריות עם סוריה, ארגון ערבי־ישראלי שתומך בנשיא הסורי. כך קורה שברחבי ישראל, בעיקר בערים ערביות, מתנוססת תמונתו של בשאר אל־אסד, אחד המנהיגים האכזריים בעולם. זעאתרה הוא תלמידו של נאפע, ומייצג בנאמנות את רוח חד"ש.
במסיבת העיתונאים השבוע אמר זעאתרה כי הוא מוכן לוותר על תלוש המשכורת ולא לגנות את חיזבאללה. האם בקרוב הוא יקבל משכורת כחבר בבית המחוקקים של מדינת ישראל, גם מבלי שיידרש להסתייג מחיזבאללה?
בהכנת הכתבה השתתף יאיר קראוס