החזקת חווה ביהודה ושומרון היא אתגר לא פשוט, בלשון המעטה. מתוך מחויבות לשמירה על אדמות המדינה ועל ארץ ישראל, בעלי החוות עובדים מבוקר עד ערב, וגם אחרי כן. הם מגדלים משפחה בנקודות מרוחקות, עומסים על שכמם אתגר כלכלי וביטחוני, מתמודדים עם הפסדים כלכליים ועם איומים מצד שכנים שלא ששים לנוכחות הזו במרחב.
נוסף על החווה יש ללוי, בן 31, עסק לעבודות עפר. על הצו הנשיאותי נודע לו בשיחת טלפון שקיבל מכתבת חדשות שאת שמה אינו זוכר. "היא שאלה אם יש לי תגובה על מה שביידן הוציא עליי. אמרתי שאני חושב שהיא טועה, שלא נראה לי שאמריקה הגדולה מתעסקת בי. לא האמנתי לזה. אבל אחרי כמה דקות הבנתי שזה נכון, כי קיבלתי המון הודעות".
בהודעה המפורטת מטעם הבית הלבן נאמר כי לוי "הוביל קבוצת מתנחלים שעסקו בפעולות שיצרו אווירת פחד בגדה המערבית. הוא הוביל בקביעות קבוצות של מתנחלים ממאחז חוות מיתרים שתקפו אזרחים פלסטינים ובדואים, איימו עליהם באלימות נוספת אם לא יעזבו את בתיהם, שרפו את שדותיהם והרסו את רכושם. לוי ומתנחלים נוספים בחוות מיתרים תקפו שוב ושוב קהילות רבות בגדה המערבית".

לדברי לוי, מדובר בהאשמות חריפות שבגינן לא התנהל נגדו מעולם שום הליך משפטי. על ההאשמה האמורפית בזריעת "אווירת פחד" הוא לא ממש יודע כיצד להגיב.
"עלינו לחווה בדרום הר חברון לפני כשלוש שנים", הוא מספר. "אנחנו יושבים במקום שמבחינת הערבים הוא די אסטרטגי, החיבור בין דהרייה לסמוע, שהרשות הפלסטינית מנסה ליצור דרכו רצף ממערב למזרח. באנו לשמור על השטח, על אדמות מדינה. יש לנו עדר כבשים. יש לנו חוזה מסודר מול החטיבה להתיישבות, שלה יש חוזה מול המִנהל האזרחי. אבל העלייה שלנו לפה הפריעה מאוד לאנרכיסטים ולשמאלנים. מאז שאנחנו פה הם באים להציק לנו כל שישי־שבת".
לרוב, הוא אומר, מגיעים פעילי שמאל עם ערבים תושבי הסביבה. "היו פעמיים שזה הגיע למצב מסוכן. תמיד כשהם מתקרבים לחווה אנחנו קוראים לצבא. זה כבר די נוהל קבוע, שהם מגיעים מהשעות המאוחרות של שישי בבוקר והלאה. לפעמים באים שניים־שלושה, לפעמים יותר מעשרה. בשבוע־שבועיים הראשונים של המלחמה הגיעו יותר מהם. כנראה חשבו שהסיפור הזה יעזור להם מולנו. ואז הצבא העמיד אותם במקום ומאז נהיה פה עוד יותר מתוח. בשבועיים־שלושה האחרונים הם לא מגיעים".
אתה יכול לנחש מי העביר את השם שלך לרשויות האמריקניות?
"חד־משמעית אלו פעילי שמאל".
הוא מכיר את היוזמות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', השר שלמה קרעי, ח"כ עמית הלוי ואישים נוספים לנסות להסיר את ההגבלות של הבנקים המקומיים שנענו לצו האמריקני, אבל לא בטוח שיישאו פרי. "בהתחלה הייתי אופטימי, עכשיו קצת פחות". את היוזמה הציבורית לאיסוף כסף כדי לסייע לבני הזוג הוא לא כל כך אוהב, אבל מבין שכנראה אין ברירה.
אתה חושש מהשלכות נוספות של הסנקציות?
"אני לא יודע, לא חושב על משהו שיכול להיות. מקווה שלא", הוא חותם.
"הייתי תובע את ביידן על דיבה"
על דוד חי חסדאי, 29, תושב גבעת סנה־יעקב, נכתב בהודעה האמריקנית כך: "יזם והוביל מהומה שכללה הצתת כלי רכב ומבנים, תקיפת אזרחים פלסטינים וגרימת נזק לרכוש בחווארה, שהביאה למותו של אזרח פלסטיני".
חסדאי נעצר לאחר ההפגנות הסוערות שפרצו בחווארה בפברואר בשנה שעברה, לאחר רצח האחים הלל ויגל יניב מהר־ברכה מירי מחבל פלסטיני. בית המשפט הורה לשחררו, אך הוא נעצר שוב בצו מנהלי נטול כתב אישום שהוציא שר הביטחון יואב גלנט. במעצר הזה ישב שלושה חודשים.
גם חסדאי שמע לראשונה על ההגבלות האמריקניות מעיתונאי שהתקשר לבקש את תגובתו. "אמרתי לו שאני לא יודע על מה הוא מדבר". וגם אצלו, בתחילת השבוע, הקפיא בנק הדואר את חשבונו.
"זה נחת עליי פתאום", אומר חסדאי, המתפרנס מעבודות בנייה. "אבל אני עובר רדיפה כבר מגיל נערות על ידי המערכות – מערכת הביטחון, מערכת המשפט, אז אני לא בשוק מעוד רדיפה. בנק הדואר לא הודיע לי שהקפיאו את החשבון, גיליתי את זה כשניסיתי להיכנס אליו. אחר כך הם גם ענו לי באופן רשמי לפנייה, והודיעו שהחשבון חסום. כל השוטף – הוראות הקבע, השכירות, יושבים על החשבון הזה שהוא גם של אשתי, שעליה אין סנקציות. עשו את זה בבום, בלי שום אזהרה מראש. זה תוקע אותי, אבל מה נגיד, לעם ישראל יש צרות יותר גדולות מזה".
בנערותו של חסדאי, שמו היה שגור בקרב מערכות החוק. במהלך השנים הוצאו נגדו כמה וכמה צווים מנהליים, הגבילו את תנועותיו, ואף השיתו עליו מעצר בית ומעצר בפועל. כמה וכמה כתבי אישום הוגשו נגדו. "על פינויים של גבעות, על שהייה בשטח צבאי סגור, טוענים שאיימתי על שוטר, אבל כל זה לא קשור לטענות שהועלו עכשיו", הוא מסביר. "לא הורשעתי מעולם במה שארה"ב ציטטה, 'יוזם ומוביל' פעולות נגד פלסטינים והרכוש שלהם וכל מה שכתבו שם. אלו דברים שאפילו לא עלו כחשדות נגדי. זה כמו לתפוס אדם ברחוב ולומר עליו שהוא שודד, בלי שום הוכחה. אם הייתי יכול, הייתי תובע את ביידן על הוצאת דיבה. המעשים שטוענים שעשיתי לא היו ולא נבראו. בעיניי הגיוני מאוד שיש פה גורמי שמאל שחלקם עובדים מאחורי הקלעים וחלקם בגלוי. בשנים האחרונות אנשי שמאל מנסים יותר ויותר לפעול נגדנו, וגם גלנט, שנחשב כמי שנמצא בימין. התחושה היא שיש גורמים פה בארץ שרוצים לרַצות את ארצות הברית. ביידן כאילו אומר כאן 'אני מתערב בתוך המדינה שלכם, בתוך ההחלטות'".
השגריר לשעבר בארה"ב, מייקל אורן: "זו התערבות בוטה במערכת המשפט הישראלית ובריבונות שלנו, מהלך שלא תואם מערכת יחסים בין בעלות ברית"
השפעת הצעדים על חיי היוםיום משמעותית. "אנשים טובים מנסים לעזור לנו, חברים, משפחה, כי זה כן תוקע. יש לנו שני ילדים שצריך לקנות להם אוכל במכולת ובגדים. מקווה שבאמת יתקנו את זה, שיצליחו לפתוח לי את החשבון ושהסיפור ייסגר בטוב. אני מאמין בקב"ה. ניסו בהרבה דרכים לגרום לנו לעזוב את הגבעות, אבל עברנו את פרעה, נעבור גם את פרעה של הדור הזה".
גם לו לא היו תוכניות לצאת לארה"ב. "ההלכה אוסרת לצאת מארץ ישראל, אז מהבחינה הזו זה רק עוזר לנו לקיים את ההלכה. הסנקציות לא באמת השפיעו עליי, חוץ מהעניין של החשבון והבנקים בארץ שמיישרים קו. לא ציפיתי שבנק הדואר ישתף פעולה כי הוא בנק ממשלתי, ולא ציפיתי שגם הם ייתנו יד להתנהלות כזו. זו רדיפה שהיא רדיפה נגד הקב"ה, כי הוא ציווה אותנו בתורה שארץ ישראל תהיה לעם ישראל. ביידן רוצה להקים פה מדינה פלסטינית. הוא מדבר בשם השלום לכאורה, אנחנו מביאים את הקול היהודי השורשי, ובזה הוא נלחם".
מסר שמשדר חולשה
טענות "אלימות המתנחלים", שהפכו מונח שגור בפי בכירי ממשל ביידן, כמו גם בקרב גורמים בינלאומיים אחרים, הועצמו בחודשי המלחמה. כאילו במהלך השבועות שבהם ישראל נלחמת בעזה מתרבים ביו"ש מקרי הפגיעה בפלסטינים. רבים ממנהיגי העולם הקפידו לאחר הגינויים למעשי הטבח והזוועות של ארגון הטרור חמאס, להתייחס גם ל"אלימות המתנחלים" ולהתנער ממנה, כאילו מדובר בגזיּרה שווה. בתחילה נטען כי גם על פי נתוני מערכת הביטחון הייתה עלייה במקרים של פגיעה לכאורה בפלסטינים, אולם נתונים שפורסמו בהמשך, בידי אריאל כהנא ב"ישראל היום", הראו כי ניתוח נכון של רשימת האירועים מעלה תמונה הפוכה. בשבועות הראשונים למלחמה הייתה ירידה ניכרת במקרי אלימות, שגם כך – ההתייחסות אליהם רחבה יותר מהיקפם בפועל.
אולם הוויכוח הזה על נתונים הוזז לטובת הענישה הבינלאומית, שקפצה מדרגה. ביום חמישי שעבר פרסמה לשכת ראש הממשלה התייחסות לצו האמריקני, ולפיה "רוב מוחלט של המתיישבים ביהודה ושומרון הם אזרחים שומרי חוק, רבים מהם נלחמים בימים אלה בסדיר ובמילואים למען הגנת ישראל. ישראל פועלת נגד כל מפירי חוק בכל מקום, ולכן אין מקום לצעדים חריגים בנידון".

במסיבת עיתונאים שקיים ראש הממשלה ביום רביעי השבוע, הוא מתח ביקורת חריפה על הסנקציות: "הצו הזה הוא דבר חמור מאוד. לא ראוי. הוא פוגע בציבור שלם של מתיישבים שומרי חוק, שהבנים שלהם נלחמים ורבים מהם נופלים בקרב על חיסול חמאס, שזה אינטרס של כל העולם החופשי. אם היו משתמשים בצו באופן שוויוני, היו צריכים להשתמש בו מול אלפי פלסטינים. יש פה דבר מאוד מאוד בעייתי ואמרתי את זה למזכיר המדינה בלינקן בפגישה שניהלנו".
סגן השר לשעבר ושגריר ישראל בארה"ב לשעבר מייקל אורן, משוכנע כי הצעד הבלתי שכיח נובע מפוליטיקה פנימית אמריקנית. "מישהו בכיר פה אמר לי", הוא מצטט בשיחה טלפונית מפלורידה, "שהוויכוח הוא לא סביב עזה אלא סביב מישיגן", מדינת מפתח בבחירות לנשיאות. "הם צריכים להפגין שרירים, ובמקום להתעמת עם איראן הם יורדים על ארבעה מתנחלים. האם אנחנו בישראל עושים די להתמודד עם האלימות הזו? זו שאלה בעיניי, אבל המהלך של סנקציות הוא התערבות בוטה מאוד במערכת המשפט הישראלית ובריבונות שלנו, מהלך שלא ממש תואם מערכת יחסים בין שתי מדינות שהן בעלות ברית. המהלך מאוד חמור ומצער, ובעיניי הוא משדר חולשה של ממשלת ארה"ב".
למה חולשה?
"כי המסר הסמוי הוא שהם לא מוכנים לגבות מחיר של ממש מאיראן, אבל מפגינים כוח נגד מתנחלים. זו עצם שזורקים לפרוגרסיבים ולגורמים פרו־פלסטיניים אחרים, בעיקר מוסלמים. עצם די עלובה. עולה כמובן השאלה האם זו עצם שמסוכנת למעגלים רחבים יותר. האם זה פותח את הדלת לסנקציות על כלל האוכלוסייה היהודית ביו"ש ומכאן על האוכלוסייה הישראלית כולה. במקום להילחם באויבים האמיתיים של ארה"ב, הממשל יורד על בעלת ברית, ומביע חוסר אמון במערכת הביטחון ובמערכת המשפטית האזרחית שידעו להתמודד עם התופעה.
"האינטרסים הפוליטיים הפנימיים גוברים על הכול. הדמוקרטים רואים בבחירות 2024 בחירות כמעט קיומיות לדמוקרטיה האמריקנית. זה משפיע גם על ההתנהלות והלחצים בנושא המלחמה בעזה. הממשל רוצה לשים קץ למלחמה כי היא גובה ממנו מחיר פוליטי מדי יום, ולכן הם משדרים שהיעדים שישראל קבעה לעצמה, כמו השמדת חמאס, הם לא ריאליים. ביידן זקוק לקץ המלחמה, הוא זקוק לתהליך מדיני שיוביל למדינה פלסטינית, וזקוק לטקס חתימת הסכם שלום עם סעודיה על מדשאות הבית הלבן". ואם פגיעה בהתנהלות הכלכלית של כמה פעילי ימין תעזור באופן כלשהו למעצמה החזקה בעולם לקדם את המטרה, מסתמן שהם ישלמו את המחיר.