ראשי > ברנז'ה > מבזקים >כתבה





קיל ביל 2.0 (BETA)
האם גוגל מפתחת מערכת הפעלה אינטרנטית? מיטב המוחות משתעשעים ברעיון ותוהים – איך זה ייראה? האם זה יעבוד?
 כריס גיית'ר, לוס אנג'לס טיימס
15/4/2004   11:58
:עוד בכתבה
ג'יגה? 100 ג'יגה? מה ההבדל?
ביל גייטס מזיע
האם גוגל נערכת בחשאי לקרוא תיגר על תוכנת חלונות של מיקרוסופט, על ידי פיתוח מערכת הפעלה אינטרנטית?

לחברת מנוע החיפוש הפופולארי מטרה מוצהרת: ארגון המידע בעולם. אבל מי שעוקב אחר החברה ממאונטיין ויו, קליפורניה, רואה באור אחר את החזון הזה, לאחר חשיפת ג'ימייל בתחילת החודש - שירות אימייל רשת חינם, עם שטח אחסון גדול דיו כדי להכיל כמעט חצי מיליון דפי הודעות.

שירות ג'ימייל, בשילוב עם אשכול ענקי של מחשבים מבוססי לינוקס, מערכת הפעלה חופשית, המעבדים מאות מיליוני חיפושים מידי יום, גורם לכמה מומחים מתחום הטכנולוגיה להתחיל לפנטז על השלב הבא של החברה האמביציוזית הזאת.

''מי צריך את חלונות, כשלכל אחד יכולה להיות גישה חופשית ובלתי מוגבלת למחשב המהיר ביותר בעולם, המריץ את מערכת ההפעלה החכמה ביותר בעולם'', כתב ג'ייסון קוטקה, מעצב אתרים ניו-יורקי, בבלוג רב ההשפעה שלו,
Kottke.org.

ראשי גוגל סירבו להגיב על תוכניותיהם. ''אנחנו לא עוסקים בספקולציות על מה שאנחנו שוקלים או לא שוקלים לעשות, מבחינת פרויקטים'', אומר קרייג סילבסטיין, מנהל חטיבת הטכנולוגיה של גוגל.
 
סרגיי ברין (ימין) ולארי פייג', מייסדי גוגל בפוזה מגרה
עובדים חכם, עובדים לאט
איש אינו חושד שגוגל מטווחת ישירות על מיקרוסופט. חברת נטסקייפ, שהדפדפן שלה איים על תוכנת חלונות, עשתה את הטעות הזאת בשלהי שנות ה-90 ומצאה את עצמה נחנקת על ידי הטקטיקות של מיקרוסופט, שלימים יפסוק לגביהן שופט פדראלי, כי הן עבירה על חוקי המונופול.
 
אבל גוגל כן בונה, בהדרגה, את מחשבי-העל הגדולים ביותר בעולם, שלפי הדיווחים מורכבים מיותר מ-100,000 שרתים, הקשורים יחד על ידי מערכת לינוקס. מערכת המחשבים הזאת הפכה פלטפורמה רבת עוצמה, שניתן לרתום אותה לשלל יישומים, מעבר להפעלת החפשן האהוב ביותר ברשת.
 
''לא הייתי ממעיט בערך החוצפה של החבר'ה מגוגל, מבחינת היעדים שלהם'', אומר ריץ' סקרנטה, מנכ''ל חברת חיפוש החדשות Topix.net. ''הם חושבים בגדול''.
 
גוגל כבר הרחיבה את ההיצע שלה, כך שהיום הוא כולל ליקוט ידיעות חדשותיות, השוואת מחירי מוצרים (פרוגל), תוכנת בלוגים, רשת חברתית (אורקוט), ועכשיו גם ג'ימייל.

ברין ופייג' בביקור בארץ. עד כמה הם חצופים?
ג'יגה? 100 ג'יגה? מה ההבדל?
רבים מאמינים, כי הצעד הבא של גוגל יהיה להשתמש ביכולות העיבוד והאחסון החזקות שלה כדי להזמין אנשים לשמור ברשת של גוגל דברים שבדרך כלל שומרים על שולחן העבודה במחשב האישי: מסמכים, צילומים, גיליונות אלקטרוניים ושירים. אל כל הקבצים האלה אפשר יהיה לגשת באמצעות כל מכשיר מחובר לאינטרנט, וכן לחפש בקלות בתוך הקבצים, באמצעות הטכנולוגיה המפורסמת של גוגל.
זה יכול להוות איום על מיקרוסופט. ככל שאפשר לעשות יותר דברים באינטרנט, כך מאבד המחשב האישי מחשיבותו. ביל גייטס מודאג מכך שהאינטרנט מכרסם ברלוונטיות של תוכנת חלונות מאז שנת 1995.
 
''יכול להיות שהאינטרנט הרבה יותר חשוב ממה שיש במחשב שלנו'', אומר אריק ברואר, פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, ממייסדי אינקטומי - חברת מנוע החיפוש שנקנתה בידי יאהו.
 
בכירי מיקרוסופט סירבו להגיב על האיום מצד גוגל, או על התוכניות שלהם.
 
מארק אנדריסן, ממייסדי נטסקייפ, המשמש יו''ר חברת אופסוור, סבור שגוגל תגדיל את נפח האחסון החינמי באינטרנט משך השנים הבאות מג'יגה אחד עד 100 ג'יגה, ואנשים יוכלו לגשת לקבצים שלהם מכל מכשיר המתחבר לאינטרנט. ''מאוד הגיוני לחשוב שגוגל תוסיף יכולות כאלה'', אמר.
 
אלוהים שלי, רציתי שתדע, אני נורא רוצה לנצח
מעבד תמלילים כחלק מסרגל הכלים של גוגל
אחרים מאמינים שגוגל תרחיק לכת עוד יותר. ג'ון באטל, ממייסדי מגזין ''וויירד'', הכותב בימים אלה ספר בנושא חיפוש באינטרנט, אומר שהוא יכול לראות בעיני רוחו מעבד תמלילים של גוגל, כחלק מסרגל הכלים של גוגל לדפדפני אינטרנט. אפשר יהיה לאחסן מסמכים על השרתים של גוגל, שיאפשרו לכותבים לחפש בקלי-קלות ציטטות מפורסמות מתוך המאגר של בארטלט, מילים מתוךDictionary.com ומאתרים אחרים.
 
ג'ייסון קוטקה, וכמותו גם דני סאליבן, עורך המגזין
''סרץ' אנג'ין ווטץ''' העוקב אחר המתרחש בתחום החפשנים ברשת, אומרים שגוגל עשויה אפילו לשקול מכירת מחשבים אישיים ממותגים. מחשב כזה יוכל לרוץ על גרסה של לינוקס, עם טכנולוגיית החיפוש של גוגל מובנית לתוכה, ויכלול חבילת יישומים משרדית חלופית ל''אופיס'' של מיקרוסופט, המבוססת על קוד פתוח. אחרי הכל, מציינים השניים, גוגל מוכרת כבר עכשיו מחשב-שרת, את יישום החיפוש של גוגל, המאפשר לחברות לבצע חיפושים באתרים הפנימיים והפתוחים שלהם.
 
אבל כמובן, עצם העובדה שגוגל מסוגלת לשווק מחשב או תוכנה שולחנית משלה, אין פירושה שהיא גם תעשה זאת. בחלקה, מפני שהחלטה כזאת תלויה בהצלחה - או הכישלון - של ג'ימייל. גוגל מתכננת שהתשלום בעד האחסון החינמי יהיה סריקת הודעות הדואר האלקטרוני של הלקוחות והצגת פרסומות מפולחות, רלוונטיות לתכנים. מצדדי הפרטיות כבר מתחו על כך ביקורת קולנית, ולא בטוח שהצרכנים יסכימו.
 
אם מנהלי גוגל מתכוונים להרחיב את ההיצע שלהם באינטרנט, או להיכנס לעסקי הפי.סי, לא יהיה זה נבון מצידם להכריז על כך - ולהסתכן בעימות עם חברת התוכנה החזקה ביותר בעולם. ''אם הם כבר החליטו על כך, ממש עדיף להם לשתוק'', אומר באטל.

ביל גייטס מזיע
אבל אסטרטגיה כזאת עשויה להיות דרך אפקטיבית להתקפת מנע מצד מיקרוסופט. ביל גייטס כבר הביע את נחישותו לגבור על גוגל, על ידי בניית מנוע חיפוש מיקרוסופטי. אם מנוע החיפוש נבנה כחלק אינטגרלי משולחן העבודה של המחשב, יוכלו המשתמשים למצוא מידע בלי לפתוח את הדפדפן ולהפעיל את החפשן של גוגל. ''אני בטוח שגלגלי האסטרטגיה ברדמונד (במדינת וושינגטון, מקום מושבה של מיקרוסופט - ש.פ.) עובדים שעות נוספות'', אמר באטל.
 
וכך צריך להיות, אומרים משקיפים. גוגל היא אויבת כבירה בפוטנציה, בדיוק מפני שאינה מתחרה עם מיקרוסופט בשווקים המסורתיים שלה.
 
בכירי מיקרוסופט מסוגלים להבין זאת יותר מכל אחד אחר: הם אלה שרופפו את אחיזתו של תאגיד יבמ בעסקי המחשבים, על ידי כך שהכירו בעוצמה הנתונה בידי מי ששולט במערכת ההפעלה של המחשב - לא בבניית המחשב עצמו, אומר טים או'ריילי, מו''ל של ספרים טכניים. ''זה אחד מכל הנשק הסודיים רבי העוצמה (של גוגל) - הם לא משחקים לפי אותם החוקים'', הוסיף.
 
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורוםכתוב לעורך


  
  
  
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה עבור לפורוםכתוב לעורך