 |
/images/archive/gallery/112/999.jpg אין מה לפחד
צילום: יחצנות  |
|
|
עם שוך השבועות, הגיע הזמן לדון שוב בשאלה - חלב, טוב או רע? |
|
|
 | דפדף בחדשות |  | |
גייל זאבי-ציבלין |
|
|
|
|
 |
אחרי הבלינצ'סים, עוגות הגבינה וכוסות החלב שתקענו במהלך חג השבועות, הגיע הזמן לברר אחת ולתמיד מה בדיוק העניין שלנו עם החלב. משחר ילדותנו משננים באוזנינו עד כמה החלב בריא, מזין וחשוב להתפתחות, אולם בשנים האחרונות עולים קולות חדשים שטוענים שלפעמים הלבן-הלבן הזה מזיק יותר מאשר מועיל. במקומו צצים חדשות לבקרים תחליפים שברובם מבוססים על סויה, מוצרים שנראים כמו אבל הם לא. בין האנשים שבוחרים לוותר על מוצרי חלב תמצאו כאלה שרגישים לחלב פרה מסיבות בריאותיות, פריקים של מוצרי בריאות וכאלה שמאמינים בתורות המזרח. נאוה שלו, אחראית על תזונה קלינית במרכז הרפואי הרצליה, עומדת על ההבדלים: "חלב פרה הוא אחד המזונות המושלמים ביותר ומשמש מקור למזונות חיוניים רבים", היא אומרת. "למרות שהוא מכיל 87 אחוז מים, ערכו הביולוגי רב. חלב פרה עשיר בסידן, בחלבונים ובוויטמינים מקבוצת B. חלב עזים דומה לו בערכו התזונתי למעט צבעו, שהוא לבן יותר וכדוריות השומן שלו
קטנות יותר". "השומן בחלב עזים נבדל מזה של חלב פרה בכך שהוא מכיל אחוז גבוה יותר של חומצות שומן בלתי רוויות וחומצות בעלות שרשרות פחמן יותר קצרות. הודות לכך הוא מתעכל ביתר קלות מחלב הפרה. מצד שני, הוא חסר לחלוטין חומצה פולית וויטמין B12, ויש בו רק כמויות זעירות של ברזל, ויטמין C וויטמין D. "חלב הסויה דומה בהרכבו התזונתי לחלב פרה, אך לחלבוני הסויה ערך תזונתי נמוך יותר. אבל עם זאת, לחלב הסויה ולמוצרי הסויה יש יתרונות בריאותיים ברורים. חלבון הסויה תורם למניעת מחלות לב בכך שהמבנה הייחודי שלו גורם לפעילות מוגברת של הכבד ולסילוק השומנים המזיקים מהדם". לדברי שלו, חלב הסויה מומלץ גם לנשים בגיל המעבר. "הטופו עשיר בפיטואסטרוגנים - אסטרוגנים שמקורם מהצומח ודומים מאוד לאסטרוגן האנושי. תוספת ההורמונים הצמחיים מביאה לעלייה ברמתם של האסטרוגנים בדמן של נשים בגיל המעבר ולירידה בעוצמת גלי החום ושאר התופעות הנלוות לכך".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
אחד המזונות המושלמים. צילום: רובי קסטרו
|
|
 |
 |
 |
 |
|
אגדה אורבנית
|
 |
|
 |
 |
 |
|
יעל אברבוך, דיאטנית ראשית ב"שטראוס" ומנהלת מכון דנונה, מצדדת בתחליף הסויה, כי החלבון שלו מכיל את כל חומצות האמינו הדרושות לגוף. "ברוב המקרים, חלבון מהצומח יהיה חסר חומצות אמינו, למעט הסויה. היום מוסיפים לרוב מוצרי הסויה גם סידן, שחשוב מאוד למי שנמנע בכלל מחלב פרה". יחד עם זאת, אברבוך לא נוקטת עמדה לגבי הבחירה בין חלב לתחליפיו. "מחקרים חדשים מראים שחלב פרה מונע יתר לחץ דם ושהסידן עוזר לירידה במסות השומן בגוף. היום גם מדברים על כך שחומצות השומן בחלב עוזרות במניעת סרטן", היא אומרת ומוסיפה לטובת הסויה: "לפני כחמש שנים אושרו מוצרי הסויה, שמכילים יותר מ-6.25 גרם חלבון סויה למנה ופחות משלושה אחוזי שומן, כי הם עוזרים למנוע מחלות לב". קארין גילרמן, מטפלת ברפואה סינית ומתמחה בגינקולוגיה ובבעיות פוריות, מבהירה את הגישה הסינית לנושא: "הרפואה הסינית אינה מתנגדת באופן נחרץ לחלב. היא ממליצה להימנע ממוצרי חלב לתינוקות עד גיל שלוש ולמבוגרים הסובלים מאסטמה, מסינוסיטיס, מדלקות אוזניים ומבעיות עור. הרפואה הסינית מאמינה שצריכת חלב גורמת לעודף ליחה ולחות בגוף, דבר שמחליש את הטחול ומכביד על הריאות. היא ממליצה לנשים עם בעיות פוריות להימנע מצריכת מוצרי חלב כיוון שזה יכול ליצור מצב של עודף ליחה ולחות ברחם". אברבוך , לעומתה, שוללת את הקשר בין חלב לליחה. "האמונה שחלב עושה ליחה ושהגוף לא יכול לעכל אותו זו אגדה אורבנית שאין לה בסיס מדעי", היא טוענת. חגית אדלר, מנהלת השיווק של "תנובה", מזכירה מרכיב חשוב שנשכח בלהט הוויכוח: הטעם. זה לא סוד, אבל טעמה של הסויה מזכיר בעיקר טעם של קוביות קלקר. "היתרון הגדול ביותר של מוצרי חלב הפרה הוא הטעם שלהם", היא אומרת. "להתגבר על הטעם הבסיסי של מוצרי הסויה זו משימה לא פשוטה. זו גם הסיבה שרוב מעדני הסויה הם בעלי ערך קלורי רב יותר ממעדני חלב הפרה, כי מוסיפים להם יותר סוכר". |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|