 |  | |  | התפריט השבועי - עצירות |  |
| |  | מדי שבוע תציג הדיאטנית גלית רפאל תפריטי תזונה המותאמים לקבוצות אוכלוסיה שונות. הפעם - תפריט לסובלים מעצירות 15/8/2004 |  |
| |  | | |  |  | התפריט הנתון מהווה בסיס למשתמשים. חשוב להתאימו למאפיינים הספציפיים של כל משתמש - גובה, משקל, הרגלי אכילה ועוד, וכן לגוונו בייעוץ מקצועי עם דיאטנית להתאמה אישית. התפריט הינו בגדר המלצה בסיסית בלבד לאנשים הסובלים מעצירות. מספר הערות חשובות: א. עצירות היא תופעה המתבטאת בירידה בתדירות היציאות וביציאות קשות. העצירות הינה יחסית ומשתנה מאדם לאדם. היא מופיעה באחוזים גבוהים יותר בגיל מאוחר יותר, וניתן לזהותה לפי תופעות כמו יציאות מועטות, וכן קושי וכאבים בזמן הביקור השירותים.
עצירות עלולה להיווצר ממספר סיבות ואף משילוב של כמה מהן, לדוגמא: 1. שימוש רב במשלשלים, הגורמים להתכווצויות ולכאבי בטן. 2. תזונה לא מאוזנת, המתבטאת בריבוי אכילת מזונות מזוקקים (כמו: לחם לבן, פיצות וכד') ומזונות דלים בסיבים. 3. צריכה מועטת מדי של מים, היוצרת מחסור בנוזלים בגוף. 4. כמות קטנה מדי של שומנים בתפריט. 5. חוסר בפעילות גופנית. 6. לחץ נפשי. 7. מחסור של המינרל מגנזיום בתפריט האוכל. 8. הפסקת עישון. 9. אלרגיות למזון. ב. איך מתייחסים למצב של עצירות באמצעות תפריט תזונתי? 1) תפריט תזונה מומלץ לאנשים הסובלים מעצירות, הינו תפריט עם דגש על מאכלים העשירים בסיבים.
הסיבים התזונתיים מגדילים את נפח היציאות, וכך מגבירים את פעולת המעיים, ומזרזים את מעבר היציאות מהמעי הגס ואת יציאתם דרך פי הטבעת, באמצעות עידוד תנועת שרירי המעי.
את הסיבים התזונתיים ניתן להשיג ממקורות כמו סובין חיטה, מוצרי חיטה מלאה (לחם מלא, סובין, שיבולת שועל וכו') וכן אורז מלא, קוסקוס מלא וכד', ופירות וירקות בקליפתם (ברוקולי, גזר, אפונה, פלפל אדום, מלפפון, תאנים, תפוח עץ, משמש מיובש ועוד).
2) רצוי למצוא את הסיבה לעצירות ולנסות לפתור אותה, ובמקביל לקיים תפריט מאוזן עם דגש על זירוז חילוף החומרים בגוף ועל שמירה על כמות נוזלים מספקת, באמצעות אכילת מזון מלא, פירות וירקות בקליפתם, "פרוביוטיקה" – אצידופולוס הנמצא ביוגורט-ביו וקיים גם כתוסף תזונה, זרעי פשתן לא טחון, וכן מומלץ להרבות בפעילות גופנית ולהוריד מהתפריט צריכת קפה ותה.
3) מומלץ לאכול פירות יבשים כמו תאנים בכל בוקר. יש להשרות 1-2 תאנים בכוס מים למשך הלילה ולשתות את הנוזל שמתקבל בבוקר על קיבה ריקה, ולאחר מכן לאכול את התאנה עצמה. במקרים מסוימים זה יכול לעזור. 4) יש להוסיף מגנזיום, במידה שיש מחסור מן המינרל בתפריט התזונה, באמצעות מזונות כמו אורז מלא, אגוזים, שקדים, ירקות ירוקים ועוד.
5) לא מומלץ לדכא דחף ללכת לשירותים.
6) יש להפסיק להשתמש במשלשלים הגורמים למעיים עצלות.
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 1
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון או 2 פרוסות לחם מקמח מלא או שיפון או שבעה דגנים + גבינת עיזים או טחינה ארוחת ביניים ירקות + שקדים לא קלויים ארוחת צהריים סלט ירקות + שמן זית אורז מלא + ירקות מבושלים + תבשיל שעועית ירוקה ארוחת ביניים פירות (מומלצים במיוחד: קיווי ותפוח עץ) ארוחת ערב גריסי פנינה מבושלים + סלט ירקות + שמן זית
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 2
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון ארוחת ביניים ירקות+ פירות בקליפתם שקדים לא קלויים ארוחת צהריים סלט ירקות + כפית שומשום מלא + שמן זית קינואה + ירקות מבושלים + חומוס ארוחת ביניים פירות או מעדן סויה או יוגורט-ביו ארוחת ערב סלט ירקות + שמן זית דג אפוי או מבושל
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 3
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון או 2 פרוסות לחם מקמח מלא או שיפון או שבעה דגנים + גבינת עיזים או טחינה ארוחת ביניים ירקות ופירות (מומלצים במיוחד: קיווי ותפוח עץ) שקדים לא קלויים ארוחת צהריים אטריות מחיטה מלאה ברוטב עגבניות + סלט ירקות + שמן זית ארוחת ביניים משמשים מיובשים ארוחת ערב סלט ירקות + טחינה
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 4
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון ארוחת ביניים פירות (מומלצים במיוחד: קיווי ותפוח עץ) שקדים לא קלויים ארוחת צהריים חזה עוף או כרעיים + ירקות מבושלים תבשיל שעועית לבנה או מרק עדשים ארוחת ביניים חטיף בריאות על בסיס שיבולת שועל ארוחת ערב בורגול (סלט טיבולי) + סלט ירקות + שמן
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 5
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון ארוחת ביניים פרוסת לחם עם טחינה או דבש או ריבה ארוחת צהריים אורז מלא + עדשים (מג'דרה) סלט ירקות + שמן זית ארוחת ביניים ירקות + פירות בקליפתם שקדים לא קלויים ארוחת ערב סלט ירקות, המכיל: חסה, בצל ירוק, עגבניות, שעועית ירוקה, גזר, כרוב אדום וכד', עם גבינת עיזים רוטב לסלט: שמן זית + 2 כפות חומץ בלסמי לחם מחיטה מלאה או שיפון או שבעה דגנים
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 6
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון ארוחת ביניים חופן צימוקים + משמשים ארוחת צהריים פשטידת ירקות, המכילה: כרובית, גזר, ברוקולי, בטטה וכד' סלט ירקות + שמן זית או טחינה חזה עוף בגריל ארוחת ביניים מעדן סויה או יוגורט ביו + אגוזי מלך טחונים גס ארוחת ערב לחם מחיטה מלאה או שיפון או שבעה דגנים ביצה סלט ירקות עם שומשום מלא
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 7
|  |  |  |  | ארוחת בוקר שתי כוסות מים יוגורט + 3 כפות שיבולת שועל + כפית זרעי פשתן טחון או דייסת שיבולת שועל מבושלת עם מים וחלב סויה או חלב רגיל, ניתן להמתיק על ידי דבש ולהוסיף קינמון ארוחת ביניים פרוסת לחם + טחינה או דבש או ריבה ירקות + פירות (מומלצים במיוחד: קיווי ותפוח עץ) ארוחת צהריים קוסקוס מלא + מרק ירקות עם גרגרי חומוס ארוחת ביניים תאנים+ משמשים ארוחת ערב סלט עדשים ירוקים קר או מרק עדשים או סלט ירקות + שמן זית פרוסות לחם מחיטה מלאה או שיפון או שבעה דגנים עם גבינת עיזים
|  |  |  |  |
|
|  |  |  | |  |
 |
| 
|  |  |  |  | דיאטנית, ראש המחלקה לחיטוב, הרזיה ואורח חיים בריא ומנהלת סניף חיפה של בית רונית רפאל |  |  |  |  |
|  | |  |  | |  |  | | |
 | |
|  |
|