רפורמה בחינוך בערבון מוגבל
גורמים במערכת החינוך טוענים: מהמלצות דוברת לא נשאר כמעט דבר, לא יום לימודים מלא ו-5 ימי לימוד רק בחלק משכבות הגיל
שני השינויים העיקריים עליהם הכריזו במשרד החינוך במסגרת תחילת יישום מסקנות דוח דוברת, הם מעבר לחמישה ימי לימוד והארכת יום הלימודים עד השעה ארבע אחר הצהריים.
ואולם לטענת הגורמים המקצועיים, ובניגוד גמור להמלצות הוועדה, רוב מוסדות החינוך ב-30 היישובים שבהם אמורה להיות מיושמת הרפורמה כלל לא ירגישו בשינוי הזה: כך, למשל, גני הילדים ימשיכו לפעול שישה ימים בשבוע ולדברי גורם בכיר במרכז השלטון המקומי "המעבר המלא ליום לימודים מלא, כפי שוועדת דוברת המליצה, יהיה למעשה אך ורק בבתי הספר היסודיים. זאת משום שמשרד החינוך החליט לא לתקצב את הרשויות המקומיות על מעבר של חטיבות הביניים והחטיבות העליונות ליום לימודים מלא".
המשמעות: לא כל התלמידים המתגוררים ברשות מקומית אחת ישהו בבית הספר עד אחר הצהריים, וייתכן מצב שבו חלק מילדי משפחה אחת ילמדו שישה ימים בשבוע, והאחרים חמישה.
כדי להוסיף על הבלבול, בחלק מהרשויות המקומיות שבהן יתקיים בכל זאת יום לימודים מלא, יסתיימו הלימודים בשעה שלוש אחר הצהריים במקום בארבע: "זהו מתכון בטוח לבלבול גדול של ההורים, שילדיהם יסיימו ללמוד בשעות שונות ויצטרכו להיערך בצורה מיוחדת", אומר גורם באחת הרשויות המקומיות.
ועוד נתון מעניין: חלק נכבד מהרשויות שישתתפו ביישום החד צדדי ממילא כבר עברו בשנים האחרונות לחמישה ימי לימוד בשבוע, כך שהיקף הרפורמה האמיתי הינו מוגבל אפילו יותר.
עוד מתברר כי בניגוד להמלצות "ועדת דוברת", היישום החד צדדי אינו כולל את המגזר החרדי, אלא את המגזר הממלכתי והממלכתי-דתי בלבד. בעקבות כך, ראשי רשויות שונות הזהירו השבוע מפני מעבר המוני של תלמידים מהחינוך הממלכתי-דתי לבתי הספר החרדיים, אשר ימשיכו להציע שישה ימי לימוד ויקלו על ההורים.
במרכז השלטון המקומי מזהירים גם מפני העלויות שיוטלו על הרשויות המקומיות וציבור ההורים בגין מפעל ההזנה. על פי חישובי משרד החינוך, המדינה תהיה אחראית למימון של מחצית מעלות מפעל ההזנה, והמחצית השנייה תתחלק שווה בשווה בין הרשויות המקומיות להורים. המשמעות בפועל: תקציב של כ-30 מיליון שקל בשנה מהיישובים השונים, וגבייה של סכום זהה מההורים.
"אם מישהו חושב שהרשויות המקומיות, במצבן הנוכחי, יכולות לתת סכומים כאלה ועוד להצליח לגבות סכומים דומים מציבורי ההורים - הוא טועה טעות גדולה", אומרים במרכז. בשלטון המקומי חוששים כי אפילו שדרוג חדרי המורים והוספת תאי השירותים המתוכננים על פי הדוח, יושלמו לכל היותר בכשליש מהרשויות.
אגב, התקצוב שמעמיד משרד החינוך מצידו לכל תלמיד בבית ספר יסודי שיעבור לחמישה ימי לימוד, נע בין כ-650 שקלים (אם
פעילות ההעשרה והתגבור, בשעות שלאחר יום הלימודים הרשמי, תועבר על ידי מדריכים של קרנות הפעילות בתחום החינוך והשכר הממוצע של כל מדריך כזה יהיה כ-80 שקלים לשעה. ביום שישי תועבר "פעילות אלטרנטיבית" לילדי בתי הספר היסודיים: ילדים בכיתות א' עד ג' יקבלו לשם כך כ-500 שקלים , אולם הורים לילדים בכיתות ד'- ו' יצטרכו לממן זאת מכיסם.
בתגובה לטענות על הרפורמה, אמר אתמול מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן: "לא מדובר ברפורמה, אלא באחיזת עיניים. לבנת בסך הכל מיישמת את חוק יום חינוך ארוך. זו לא תוכנית רצינית ואין כאן בשורה לתלמידים, אלא רק ניסיון לסמן 'וי' פוליטי". ראשי ארגונים המורים גם חזרו והדגישו אתמול כי הם ממילא מתכוונים להשבית את הלימודים בכל יישוב שבו מיועדת להיות מיושמת הרפורמה.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ביום שני נציג את התחלת יישום רפורמת דוברת שתתבצע בעשרות יישובים בשורה של נושאים כלל מערכתיים שאינם דורשים את שיתוף הפעולה של ארגוני המורים. בנוגע לשיפוצי המבנים מתקיימת היערכות רחבה וכוללת, ובאשר לפרויקט ההזנה הוסף תקציב מיוחד למתן מענה נקודתי למקומות בהם ישנן אוכלוסיות חלשות. לגבי הטענות על המגזר החרדי: במשרד הוחלט על הקמת ועדה מיוחדת לבחינת ההיבטים השונים של הדוח במגזר זה, אך ועדה זו טרם סיימה את עבודה ולכן סוכם שבשלב זה יישמר המצב הנוכחי".
בהתייחס לאי מעבר הגנים לשבוע לימודים מקוצר, טען אתמול שמואל הר-נוי, ראש מטה היישום של המלצות ועדת דוברת, כי "גם בתוכנית המקורית הארכת יום הלימודים בגני הילדים לא נכללה עקב העלויות התקציביות שנדרשות". ואולם העובדות מעידות מעט אחרת, ובדוח דוברת עצמו נכתב בכמה הזדמנויות כי "יישום יום לימודים מלא בגני הילדים יופעל במקביל ליישום בבית הספר היסודיים".