ישראל התנצלה, ניו-זילנד סולחת
התנצלות רשמית והבעת צער על פרשת ''סוכני המוסד'' הביאה את ניו-זילנד להכריז על סיום המשבר
המכתב הישראלי נשלח על ידי שר החוץ, סילבן שלום, לעמיתו הניו-זילנדי, פיל גוף, ובו הובע צער על פעילותם של אזרחים ישראלים בניו-זילנד שהסתיימה בהרשעה פלילית. במכתב התחייבה ישראל לנקוט צעדים שימנעו הישנות מקרים כאלה בעתיד. בעקבות ההתנצלות הרשמית, הודיעה ראש ממשלת ניו-זילנד, הלן קלארק, כי מבחינתה הגיע המשבר לסיומו.
השר שלום בירך הבוקר על הודעתה של קלארק: "כפי שהתחייבתי, לא חסכנו מאמצים במטרה להביא את המשבר לסיומו. בחודשים האחרונים ניהלנו מגעים דיפלומטיים נמרצים עם ניו-זילנד על מנת לגשר על הפערים ולחדש את האמון ההדדי". בהמשך לכך, הורה שלום לאנשי משרדו ''לצקת בדחיפות תוכן ביחסי הידידות בין שתי המדינות''.
המגעים להסדרת היחסים התקיימו בין השאר בערוץ לא רשמי, באמצעות מסרים ומגעים עם שרים בממשלת ניו-זילנד. בנוסף התקיימו מגעים דרך השגרירות באנקרה, ופגישות שהתקיימו בבית השגריר הישראלי, פנחס אביבי.
במשרד החוץ ציינו הבוקר כי עם סיומו של המשבר יוכל שגריר ישראל באוסטרליה להגיש את כתב האמנה בניו-זילנד.

הלן קלארק, ראש ממשלת ניו-זילנד. צילום: רויטרס רויטרס
המתינו להתנצלות הרשמית
פרשת "סוכני המוסד" התפוצצה ביולי אשתקד. שני ישראלים - אורי קלמן, בן 31, ואלי קרא, בן 40, הודו בהונאת דרכונים ובניסיון להשיג דרכון ניו-זילנדי שלא כחוק. על השניים הוטלעונש מאסר בן שישה חודשים וקנס של 50 אלף דולר. בכירים בממשלת ניו-זילנד טענו שקרא וקלמן הם סוכני מוסד.
במהלך ביקור באוסטרליה שקיים בחודש פברואר התראייןנשיא המדינה, משה קצב, לטלוויזיה המקומית, והתנצל על פרשת "סוכני המוסד". עם זאת, ממשלת ניו-זילנד הודיעה כי היא ממתינה להתנצלות רשמית והודאה בהפעלת מרגלים בתחומה.
בחודש מרס פרסםהיומון "ניו-זילנד הרלד" כי ממשלת ניו-זילנד סירבה לנפק אשרת כניסה חד-יומית לסגן הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, בעקבות הפרשה.
משרד החוץ הניו-זילנדי לא הכחיש שהסירוב לאשר לאשכנזי להיכנס למדינה
קשור לפרשת הדרכונים המזויפים. "בקשתו של אשכנזי חורגת מההנחיות הרלבנטיות", אמר דובר המשרד, שהתייחס להחלטה מחודש יולי, שקבעה מגבלות על ביקוריהם של בכירים ישראלים בניו-זילנד.
עדכון אחרון : 26/6/2005 8:14