חיות כיס
הרפואה הווטרינרית מציעה טיפולים שבעבר בוצעו רק בבני אדם, ובמחיר גבוה. מי מציע מה, איך בוחרים מטפל ומתי עדיף לוותר
הסיפור של רקפת התפרסם באמצעי התקשורת, בעקבות ניתוח פורץ דרך להשתלת קוצב לב שעברה בבית-החולים הווטרינרי בבית-דגן, שהציל בסופו של דבר את חייה. האם מדובר בסיפור מרגש עם סוף טוב, או באנקדוטה שנועדה לשעשע את הציבור?
לרקפת ולבעליה זה כלל לא משנה. העיקר שהכלבה האהובה חזרה לכשכש בזנב. רקפת היא רק אחת מעשרות אלפי חיות-בית בישראל, שזוכות לאחרונה לטיפול רפואי כמו-אנושי, תמורת, חשוב לציין, לא מעט כסף שמשלמים בעליהן. השמועה על הצלחת הניתוח שעברה רקפת עשתה לה כנפיים, בעקבותיו נערכו בבית-החולים בבית-דגן עוד כמה ניתוחים דומים לכמה מחבריה השעירים.
מחיר קוצב הלב, כפי שמעיד פרופ' הילטון ברק, מנהל בית-החולים, הוא 2,000 שקל . עלות הניתוח נעה בין 5,000 ל-9,000 שקל - ולאחריו נדרשו לכלבים כמה ימי אשפוז והתאוששות, אף הם בתשלום.

קשה שלא להתרשם ממורכבות וממגוון הטיפולים שמוצעים היום כפתרון לבעיות הרפואיות של בעלי החיים. בבית החולים בבית-דגן, למשל, הותקן לפני כמה חודשים מכשיר סי.טי. המכשיר מאפשר בדיקה מקיפה של כל אזורי הגוף בבעלי החיים, ובאמצעותו, כפי שמבהיר פרופ' ברק, ניתן לאבחן גידולים שונים ופגיעות במערכת העצבים, בדיוק כמו אצל בני אדם. מדי שבוע נערכות במקום כ-20 בדיקות כאלה, במחיר של כ-1,200 שקל כל אחת.
אנשים לא נרתעים מהמחיר הגבוה?
ברק: "יש כאלה שיכולים להרשות לעצמם, אחרים פשוט מוכנים לעשות הכל כדי להציל את החיה האהובה. זה די שכיח אצלנו לראות אנשים שמגיעים עם חיה חולה, כשהבדיקה, הייעוץ וההליך הרפואי - כולל מספר ימי אשפוז - מסתכמים בעלות של כ-6,000 שקל ".
בית-החולים מציע גם טיפול כולל בתחום האונקולוגי. הטיפול משתנה מחיה לחיה, וכולל בדרך-כלל טיפול כימותרפי פעם בשבוע במהלך כמה חודשים, בנוסף לטיפול בכדורים. עלותו בין 3,000 ל-6,000 שקל .
עד כמה הרפואה יכולה להשתכלל כשמדובר בבעלי חיים?
"באופן עקרוני, כל טיפול שמקבל בן אדם יכול להיות רלוונטי גם עבור חיה אהובה. בארצות הברית מקובל לעשות דיאליזות לחיות עם בעיות בכליות, ואפילו השתלות כליה".
מה היתה ההוצאה הגבוהה ביותר על טיפול בחיה?
"טיפלנו בכלב עם דלקת בקרום הבטן וסיבוכים נוספים. הוא נכנס לכשל של מערכות, ובנוסף לכך היה מאושפז מספר ימים במחלקה לטיפול נמרץ. עלות הטיפול בו הסתכמה ב-14 אלף שקל". ד"ר איתן קריינר, מנהל בית-הרופאים הווטרינרי במכבים, מתלהב גם הוא מההתפתחויות בענף. "אנחנו עושים פלאים",
מחיר הטיפולים מתחיל בסכום בן ארבע ספרות. איך הפכו הטיפולים היקרים הללו ללגיטימיים בארץ?
פרופ' ברק: "קודם כל, אנשים רואים שהטיפולים מאוד מתקדמים, ולפיכך את העובדה שהם עולים לא מעט כסף. שנית, הרפואה הפרטית הפכה בשנים האחרונות פופולרית בארץ, וכיוון שלבעלי חיים אין מערכת בריאות ציבורית אלטרנטיבית - המערכת הפרטית הזו קיבלה גם היא לגיטימציה".
ד"ר קריינר: "זה התחיל, אני חושב, מצורך של הווטרינר לתת מענה טוב ביותר לחיה שהוא מטפל בה. ויש גם צורך כלכלי-שיווקי - לספק ללקוח מה שהוא דורש, כלומר את הטיפול הטוב ביותר לחיה שהוא אוהב. ברגע שטיפול חדיש קיים במרפאה מסוימת, מהר מאוד נוצר לו ביקוש בכל השוק".

לא רק חתולים וכלבים זוכים לטיפול יקר מצד בעליהם - גם ידידיהם האחרים של האדם, כמו בעלי כנף או מכרסמים, זוכים לטיפול רב-השקעה בעת הצורך. קריינר: "אנחנו מבצעים הליכים רפואיים גם בארנבות או שרקנים. אם ארנבת שוברת רגל, זה יעלה בין 1,000 ל-2,000 שקל לאחות אותה".
במחיר הזה אפשר לקנות 20 ארנבות חדשות.
"אם הילד אוהב את הארנבת, אי-אפשר לשבור לו את הלב ולהיפטר ממנה. לפעמים גם ההורה רוצה להעביר למשפחה מסר של טיפוח ואחריות, כלפי החיה ובכלל".
זה שיעור מאוד יקר.
"נכון, וצריך לזכור שכל מרכז וטרינרי הוא קודם כל גוף כלכלי, והוא פועל במסגרת שוק תחרותי מאוד. בכל טיפול משקללים גם את עלות המשכורת של המזכירה ועובדת הניקיון. לנו, למשל, יש תחרות מאוד קשה עם בית-החולים האוניברסיטאי בבית-דגן. להם יש סטודנטים ומתנדבים, ואנחנו, בדיוק כמוהם, צריכים להחזיק צוות קבוע ולרכוש ציוד מתקדם, לפעמים במאות אלפי שקלים".
ד "ר שלומית לוי, ממרכז וטרינרי השרון ברעננה, מתמקדת בטיפול בתוכים, וגם היא מפתיעה: "דווקא תוכים יוצרים קשר עמוק מאוד עם הבעלים, כי הם בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה, מה שמביא את הבעלים להשקיע הרבה כסף בגידולם ובטיפוחם. הגיע אליי אדם לפני כשבוע עם תוכי חולה ואמר לי: 'אם צריך אני אמכור את האוטו כדי לשלם את הטיפול. רק תגידי מה צריך לעשות'. לפני כמה זמן טיפלתי בתוכי עם מצוקה נשימתית, ובאישור ובמימון הבעלים עשיתי לו ניתוח נדיר, שכלל ביצוע מורכב של מעקף דרכי הנשימה".
איך אפשר לדעת מתי ההשקעה הכבדה בריפוי חיית המחמד תצדיק את עצמה?
ד"ר קריינר: "אני תמיד מנסה להסביר שהטיפולים שאנחנו מציעים הם רלוונטיים, כל עוד הם יאפשרו לחיה איכות חיים טובה לפרק זמן סביר של עד כמה שנים. יש משפחות שעם גילוי הסיבוך הראשון אומרות לי: 'יאללה, להרדים'. זה מקומם אותי, כי אם כלב בן שנה ריסק את הרגל בתאונה, אין שום סיבה להרדים אותו. בצד השני של הסקאלה, יש משפחות שהולכות עד הסוף עם הניסיונות להציל את החיה. גם כאן לפעמים אני נמצא בבעיה, כי יש מקרים שהמצב חסר תקווה - אבל אני לא יכול לגאול כלב או חתול מייסוריהם ולהרדים אותם בלי הסכמת הבעלים".
ד"ר לוי: "אני לא אלוהים, אני חושבת שזה תלוי בכמה החיה סובלת. כמו אצל בני אדם, אף פעם אי-אפשר לדעת עד כמה הטיפול יהיה אפקטיבי. הגיע אלינו כלב בן 9, בסוף ימיו, עם סרטן הדם. אמרתי לבעלים שלדעתי, הסיכוי שלו לצאת מזה קלוש, אבל הוא התעקש על טיפול ובאמת היום הכלב בריא, קופצני ומאושר".

כיוון שלרוב הבעלים אין מספיק ידע או ניסיון רפואי - יש לווטרינר תרומה נכבדה להחלטה אם ולהמשיך לטפל בחיית המחמד. היות שמדובר בטיפולים יקרים למדי, ולווטרינר יש גם אינטרס כלכלי - האם לא ראוי שיתקיים פיקוח מצד הרשויות על איכות הטיפולים ועלותם?
לדברי ד"ר דב אוחובסקי, יו"ר הסתדרות הרופאים הווטרינרית, התשובה שלילית. "מדובר במקצוע חופשי", הוא אומר, "מי שהמחיר לא נראה לו, יכול לקום וללכת. העמותה לחיות מחמד קטנות מפרסמת מחירון מומלץ, ואפשר להסתמך עליו. אם הרופא נראה חשוד - לא לחזור אליו. אין לנו פיקוח, אבל יש אתיקה מקצועית".
ממשרד החקלאות, הממונה על תחום הווטרינריה בישראל, נמסר: "הפיקוח במשרד מתבצע ברמת מתן רישיון בלבד, על-פי חוק הרופאים הווטרינרי. פיקוח אחר אין, והאחריות היא על בעלי חיות המחמד בלבד. כדאי לדעת, כי כל וטרינר, מתוקף קבלת הרישיון, מוסמך לבצע כל הליך, כולל ניתוחים והשתלות".
ובכל זאת, הווטרינרים המרואיינים אינם מאושרים מהמצב בענף. ד"ר לוי: "המצב בארץ מזעזע. אין שום פיקוח, אין כללי יסוד, וזאת בעיה גדולה. אם וטרינר משחרר כלב שעה אחרי ניתוח בהרדמה מלאה - זאת רשלנות לשמה, וזה קורה לא מעט בארץ. היתה לקוחה שהגיעה אליי לקיצוץ השיניים הקדמיות של הארנבת שלה. קיצצתי את השיניים באופן שגרתי וגביתי ממנה 20 שקל. היא היתה המומה. מתברר שהווטרינר הקודם שלה גבה ממנה 250 שקל, כי הוא ביצע בארנבת הרדמה מלאה עבור ההליך. אני לא חושבת שהוא רימה אותה במתכוון, הוא כנראה לא ידע איך לקצץ את שיני החיה, והעדיף לעשות זאת בהרדמה מלאה - מה שאגב גובל ברשלנות רפואית, כי כל הרדמה מלאה היא מסוכנת. יש הרבה מקרים כאלה".
אז מה לעשות?
"כדאי להתרשם מהציוד ומהיכולות של הרופא, ולראות איך החיה מגיבה כלפיו. אם הכלב מאושפז במרפאה, נניח, חשוב לבקר אותו ולהתבונן סביב בעיניים ביקורתיות - ובקיצור, לסמוך על החושים".