"סיכום על ההריסות תוך כמה ימים"
שליח הקוורטט למזרח התיכון, ג'יימס וולפנזון, אמר שבתוך כמה ימים יגובש הסכם על גורל הריסות הבתים שיפונו ברצועת עזה. דחלאן: מה שחשוב זה שההריסות לא ייקברו באדמה פלשתינית
ערוץ ההתנתקות - סיקור מיוחד ב-NRG מעריב
וולפנזון נפגש עם יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן, ודן עמו על תיאום ההתנתקות. לפני הפגישה הוא סיפר לעיתונאים כי תוך כמה ימים יושג סיכום לגבי ההריסות. הוא הוסיף שההריסות יוכלו לשמש למיזמי דיור עתידיים של הפלשתינים.
"ניתן להשתמש בבטון ובלבנים בעזה. זה לא ייפגע בעזה או במגזר הציבורי. זה מהווה הזדמנות לפלשתינים", אמר וולפנזון.
במקביל, מוחמד דחלאן, הממונה על תיאום ההתנתקות מטעם הרשות, אמר שהפלשתינים מוכנים לסייע לישראל בפינוי ההריסות, אך הם מסרבים לאפשר לישראל לקבור את ההריסות באדמות הרשות. "אנחנו בוחנים אפשרויות שונות להשתמש בהריסות. אם לא נמצא להן שימוש, נוציא אותן מרצועת עזה", אמר דחלאן לאחר פגישתו עם וולפנזון, "הדבר החשוב זה שההריסות לא ייקברו באדמה פלשתינית".
בתוך כך, בראיון שהתפרסם הבוקר בעיתון הפלשתיני "אל-איאם", אמר שר הכלכלה הפלשתיני, מאזן סנקרט, שהרשות דוחה על הסף כל תביעה לפיצויים שתוגש מצד חקלאים שיפונו. הוא הוסיף שהממשל האמריקני תומך בעמדה הפלשתינית.
סנקרט הדגיש שאם יישארו חממות וציוד חקלאי בשטח שיפונה, תשתמש הרשות בציוד לצרכיה. "הנסיגה הישראלית היא חד-צדדית והם יכולים לעשות מה שהם רוצים עם החממות", אמר השר הפלשתיני. "אם יישארו חממות ננצל אותם לטובת חקלאים פלשתינים. אחרי הכל, מדובר בציוד חקלאי עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר".
גורל הבתים בהתנחלויות שיפונו עדיין לא נקבע. ביוני 2004 החליטה הממשלה על הריסת הבתים ועל פירוק בתי הכנסת בגוש קטיף. ראש הממשלה, אריאל שרון, אף הורה להעתיק בשלמותם את בתי הכנסת לתוך שטח ישראל.
אולם מאז ההחלטה
בפברואר הודיע ראש הממשלה, אריאל שרון, שאין עדיין החלטה סופית אם להרוס את בתי המתנחלים שיפונו במסגרת תוכנית ההתנתקות.
באפריל אמר קצין ברבנות הצבאית כי לא ניתן לפרק את כל בתי הכנסת ביישובים שעתידים להתפנות ולהעבירם בשלמותם לתוך תחומי הקו הירוק. "הדבר בלתי אפשרי, חבל שמערבבים פוליטיקה ודת", אמר הקצין.
באותו חודש מיתן גם שרון את הצהרתו. בפגישה שקיים עם פול וולפוביץ, המועמד דאז לתפקיד לנשיא הבנק העולמי, הודיע ראש הממשלה שאם ההתנתקות תהיה מתואמת עם הפלשתינים, לא נהרוס את בתי המתנחלים ברצועת עזה.
עם זאת, שרון הדגיש שישראל לא מתכוונת להעביר לפלשתינים בשום אופן "מבנים סנטימנטליים", כמו בתי כנסת ומבני ציבור.
לפני כשבוע וחצי העריך גורם בכיר בצה"ל שבתי הכנסת והישיבות שיישארו בגוש קטיף יפוצצו לאחר פינוי המתיישבים. הגורם הבכיר הסביר כי אומנם תחילה תוכנן להרוס את המבנים בעזרת דחפורים, אך צה"ל מתכוון להשתמש בחומרי נפץ כדי לסיים את הפינוי מהר ככל האפשר. לדברי הגורם, המבנים של בתי הכנסת והישיבות הם גדולים מאוד, ולכן ייקח כשבוע להרוס כל מבנה כזה בדחפורים.
בנוסף לחיסכון בזמן, בצה"ל חוששים שאם יהרסו את המבנים בעזרת דחפורים, יישארו במקום שרידים שהפלשתינים עלולים לחלל. עוד ציין הגורם כי צה"ל התייעץ עם רבנים בעניין, ואלה אמרו כי אין מניעה הלכתית לפוצץ את בתי הכנסת.