מיליון שקל תמורת חילוץ הבן מכלא בחו"ל
קבוצה של 7 בוגרי יחידות מובחרות עוזרת למטיילים שתקועים מאחורי הסורגים ברחבי העולם השלישי. הצוות כבר הצליח לחלץ 8 צעירים עם אפס תקלות
קבוצה של שבעה ישראלים, רובם יוצאי יחידות קרביות בצה"ל, הקימה צוות מיוחד לחילוץ ישראלים שנכלאו במדינות העולם השלישי. א', אחד מאנשי היחידה, מספר כי עד עתה חילצו הוא וחבריו בעצמם שמונה אסירים ישראלים מהכלא, ולקחו חלק עקיף בשחרורם של עוד כמה. "עד עכשיו היו לנו אפס תקלות", הוא אומר, "כל מבצע הסתיים בהצלחה".
כבר שנתיים שהיחידה פועלת בעיקר בדרום אמריקה ובמזרח, יעדי הטיול האהובים על הישראלים. השמועה על קיומה עוברת בחשאי מפה לאוזן בין משפחות האסירים. "המשפחות פונות אלינו ואנחנו בוחנים את המקרה. אם אנחנו רואים שאנחנו יכולים לבצע את זה אנחנו לוקחים את המשימה על עצמנו. במקומות שאנחנו מעריכים שהמשימה בלתי אפשרית, אנחנו לא לוקחים סיכון", מספר א'.
לפני מבצע החילוץ מבקרים אנשי היחידה במדינה שבה כלוא האסיר. "אנחנו עושים עבודת שטח, אוספים מודיעין, מחפשים דרכי בריחה ואפשרויות מילוט. אם ניתן ליצור קשר עם האסיר אנחנו מגיעים אליו כמבקרים תמימים ומתדרכים אותו לקראת הבריחה, קובעים איתו שעת יעד ונקודות מפגש", מגלה א'.
בחלק מהמקרים מנסים אנשי היחידה להוציא את האסיר אל מחוץ לכלא - לבדיקה רפואית או לאשפוז בבית חולים. "בהודו למשל כשמוציאים אסיר מבית הכלא לא שמים עליו אזיקים, ואז קל להבריח אותו החוצה", הוא מסביר. במדינות דרום אמריקה משתמשים חברי היחידה בג'ונגלים כמקום מסתור. רק לאחר חודש או חודשיים, כאשר הסוהרים והשוטרים מתייאשים, יוצאים אנשי הצוות ממעבה הג'ונגל ועוברים את הגבול בדרך הביתה, לישראל.
עלות כל מבצע כזה נעה בין 120 ל-300 אלף דולר, המחיר משתנה ותלוי בעיקר במורכבות של החילוץ. אנשי היחידה שחררו עד עכשיו אסירים במקסיקו, קובה וקולומביה. פעם אחת בלבד הם חרגו ממנהגם, ושחררו גם אסיר בנורווגיה - קרוב משפחה של אחד מחבריהם.
"קבענו לעצמנו כלל: אנחנו לא פועלים במדינות נאורות, שבהן זוכים האסירים למשפט צדק. הפעילות שלנו מתבצעת רק במדינות עולם שלישי, שבהן משפט אינו משפט", מסביר א', "אנשים עוברים עינויים והתעללויות בבתי הכלא, תנאי החקירה קשים, והמדינות לא חתומות על אמנות בינלאומיות
עורך הדין מרדכי ציבין, המתמחה בטיפול באסירים ישראלים בחו"ל ובהבאתם לישראל, אומר כי הוא מעדיף לפעול בדרכים אחרות. "הדרך היעילה לשחרר אסיר היא באמצעות המערכת המשפטית המקומית, תוך שילוב של שתדלנות והפעלת קשרים בקהילה היהודית המקומית", הוא מסביר, "עזרה מגורמים ממשלתיים בישראל היא ברוב המקרים אשליה".

לקוחות יחידת החילוץ החשאית הם 560 אסירים ישראלים שכלואים בחו"ל ובני משפחותיהם המודאגים בארץ.
אחד ממאות הישראלים האלה הוא חיים ימין, שכלוא באקוודור. לפני שבועיים הוא ניסה לברוח מהכלא, אבל נתפס על ידי המשטרה המקומית. אימו, אלמנת צה"ל, לא יכולה להרשות לעצמה להשתמש בשירותיה היקרים של יחידת המחלצים. בנה, שנשפט ל8- שנות מאסר, ניסה לארגן את בריחתו בעצמו. "הוא ברח עם עוד קבוצה של כ20- אסירים מקומיים," מספרת אימו. "ומאז שנתפס הוא עובר עינויים קשים בכלא." בלווית עו"ד מרדכי ציבין פנתה האם המודאגת למשרד החוץ, שנעתר לבקשתם ושלח את הקונסולית באקוודור גלית רפאלי לבקר את ימין. "בעקבות הביקור שיפרו מעט את תנאיו," אומרת האם, "אבל אני אישה חולה. כל חודש אני שולחת לו 500-400 דולר ומשלמת לעורכי דין. ביקשתי עזרה ממשרד הביטחון, אבל חוץ מנציגה של אגף השיקום אף אחד לא עוזר."
בריחות אחרות של ישראלים מהכלא דווקא מסתיימות בהצלחה. רק לפני חודש וחצי הצליח אסיר ישראלי להימלט מהכלא בבוליביה. ישראלי נוסף הצליח להשתחרר בערבות מהכלא בקובה לאחר ששיחד את שהשופט שטיפל במקרה.
בדרום אפריקה ביקש עציר ישראלי ללכת לשירותים ושם היכה את שומריו וברח. בחוץ המתינה לו מכונית עם נהג ודרכון מזויף. תוך חצי שעה ממועד הבריחה הוא הגיע לשדה התעופה ומשם לישראל. ישראלי נוסף הצליח להימלט מהכלא ההודי לפני כחצי שנה. הוא נחשד בסחר במריחואנה ונמלט לפני המשפט אחרי ששיחד את קצין המשטרה ששמר עליו ב2500- דולר.