"הכביש יפתח, אם בכוח ואם מרצון"
אלפי פעילי ימין נענו לבקשת ראשי יש"ע והחלו לצעוד מהיציאה לאופקים לגוש קטיף. כוחות גדולים של משטרה וצבא בלמו את הצועדים בצומת פדויים, במקביל למגעים שהתנהלו עם ראשי יש"ע. במשטרה מתכוונים לפתוח הבוקר את הכביש בכוח, אם המפגינים לא יתפנו מרצונם
ערוץ ההתנתקות - סיקור מיוחד ב-NRG מעריב
מיד לאחר סיום העצרת אמש החלו אלפי המשתתפים לזרום לכיוון היציאה מאופקים. שלושה קילומטרים ממערב לאופקים, בצומת פדויים, נתקלו משתתפי הצעדה באלפי חיילים ושוטרים את נתיב הצעידה. כל דרכי העפר באזור נחסמו בידי הכוחות הגדולים ומסוק משטרתי חג מעל האזור.
עם הגעת המפגינים לאזור בו שוהים כוחות הביטחון, ביקשו מארגני ההפגנה מפעילי הימין להתיישב על הכביש. אלפי המפגינים ניצבים מול השוטרים והחיילים וקראו להם לסרב פקודה. ראש מועצת מטה בנימין, פנחס ולרשטיין, וראש ישיבת עטרת כוהנים, הרב שלמה אבינר, נישאו על כתפי המפגינים וקראו לפעילים לא להתעמת עם כוחות הביטחון.
הרב אבינר עלה על גג של ג'יפ ובמשך כחצי שעה נאם בפני אלפי המשתתפים. "גם ברגעים של חושך יש כאן ציבור שלא איבד את הדרך, לא איבד את הראש, לא איבד את טוב הלב". במשך כל נאומו אבינר לא הפסיק לעקוץ את ראש הממשלה. האלפים הקשיבו לשיעור של הרב והם ממתינים להוראה ממנהיגיהם באשר להמשך הדרך.
במהלך כל הלילה ניהלו ראשי המתנחלים וקציני המשטרה, בראשות מפקד מרחב דרום במשטרה, ניצב אורי בר-לב, משא ומתן, בניסיון להגיע לסיים את העימות בין הצדדים. ניצב בר-לב הודיע למתנחלים כי צומת פדויים יהיה הנקודה האחרונה בצעדתם, ולא תותר המשך הצעדה מערבה.
ולרשטיין אמר בתגובה כי הבוקר תתקיים התייעצות עם רבני מועצת יש"ע וראשי יש"ע יבקשו להיפגש עם המפכ''ל, בניסיון לפתור המחלוקת. "בינתיים אנחנו נשארים במקום ולא מתכוונים לזוז", הבהיר ולרשטיין.
במשטרה מתגבשת תוכנית לפיה בשעות הבוקר המוקדמות ייפתח הכביש, בין אם יעשו זאת מתנגדי ההתנתקות ברצונם ובין אם יפונו בכוח בידי אלפי השוטרים והחיילים. גורמים במשטרה מציינים כי אם עד הבוקר לא יפונה הכביש מרצון, לא יהיה מנוס מהפעלת כוחות גדולים לפינוי הכביש, בין השאר ע''י 3 משאיות להתזת מים שהובאו לצומת.


בסיום העצרת הורה ראש מועצת חברון, צביקי בר-חי, מעל הבמה לכל המשתתפים להתחיל בצעדה לכיוון היציאה מאופקים. חלק מהמפגינים נענו לבקשה והחלו לצעוד לכיוון היציאה מהעיר. המשטרה סגרה את הכניסה הראשית לאופקים ואפשרה כניסה לעיר רק דרך אזור התעשייה.
פעילי הימין צעדו מתוך אופקים כשבראשם ח"כים, רבנים וראשי מועצת יש"ע. מולם נערכו אלפי שוטרים מצויידים באלות, בתגבור פרשים וכבאיות עם זרנוקי מים לפיזור הפגנות. סגן מפקד מרחב הנגב, ניצב-משנה מתן פריאנטה, פנה לראשי מועצת יש"ע שיעצרו את הצעדה ויחזרו לאופקים כדי למנוע חיכוך.
עוד לפני שהחלו לצעוד טענו ראשי המתנחלים כי נודע להם שבכוונת המשטרה להפעיל אלימות חריפה נגד המפגינים, כאשר הם יעזבו את אופקים. במועצה מאשימים את המשטרה כי מדובר "בהמשך לסדרת אי קיום הסכמים שהתקבלו עם המשטרה".
לטענת המארגנים, לעצרת הגיעו כ-45 אלף משתתפים ועוד מאות נתקעו במחסומים שהציבה המשטרה סביב העיר. אחדים ניסו לעקוף את המחסומים במכוניות דרך השדות. ואולם המשטרה מעריכה כי רק 14 אלף מפגינים נענו להזמנת ראשי יש"ע
ראשון הנואמים בעצרת היה ח"כ יצחק לוי (הציונות הדתית). "אנחנו מתחילים לעורר את עם ישראל. ההפגנות האלה שייכות לציבור שבונה ולא הורס. מי נתן לממשלה זכות להרוס?", אמר לוי. "אנחנו מכבדים את המדינה, אבל כולנו נצעד לגוש קטיף ונושיט את היד לאחינו", הוא הוסיף. אחריו נאם ראש מועצת חוף עזה, אבנר שמעוני, שאמר: "זה הרגע וזאת השעה להתאחד בגוש קטיף. כולנו רוצים להגיע לשם וזה הזמן להסיר את הגזירה".
אבי אסרף, ראש העיר אופקים אמר בעצרת: "אחרי ההתנתקות נחוקק חוקים אשר ימנעו פינוי נוסף. חוק ירושלים, חוק השבות, חוק יהודה ושומרון" .
בעיר אופקים וסביבותיה הוצבו כ-7,000 שוטרים. כוחות המשטרה כוללים ניידות, פרשים, מכונות להתזת מים ומסוקים. גורמים במועצת יש"ע אישרו כי בכוונתם לנסות להגיע לגוש קטיף בכמה גלים. בכל מקרה, אמרו הגורמים, המפגינים יישארו באזור עד יום שישי.

חלק ממתנגדי ההתנתקות לא המתינו לערב. אתמול אחר הצהריים עצרה המשטרה 34 ממתנגדי ההתנקות שניסו להיכנס לגוש קטיף. באזור כיסופים נעצרו 23 בני אדם, בהם שבעה נערים. שניים מהצעירים שנעצרו החזיקו ברשותם תעודות זהות מזוייפות. הם הועברו לטיפול המשטרה.
אדם נוסף נעצר כשברשותו רישיון נהיגה מזוייף. גם הוא הועבר לטיפול המשטרה. 5 נערים ונערות נתפסו בצהריים ליד קיבוץ רעים, לאחר שניסו להסתנן לגוש. ה-5 נעצרו על ידי חיילי גדוד רותם ועל ידי שוטרי מג"ב. 6 נערים נוספים נעצרו הערב לאחר שניסו להסתנן לגוש.
גורם בכיר במשטרה אמר כי השוטרים הונחו שלא להשתמש באלות כדי לעצור את המפגינים, אלא בידיים בלבד, וזאת כדי להימנע מנפגעים. בסביבתו של המפכ"ל מציינים כי המשטרה תעשה הכול כדי למנוע מעבר של מפגינים לגוש קטיף.
השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, אמר לפני ההפגנה ל-NRG מעריב כי הוא מעריך שלא יהיה מפגש אלים בין משתתפי העצרת באופקים לבין כוחות המשטרה. "אני מעריך שיהיה שקט, אם המתיישבים יעשו מה שאנו מצפים מהם וימשיכו לתאם עמנו את מהלכים העתידיים", אמר עזרא. עם זאת, השר עזרא ציין כי ייתכן וקבוצות קטנות ינסו לחדור היום לגוש קטיף.
שוטרים רבים שהגיעו לאזור הדרום התלוננו בפני NRG מעריב כי נאלצו לבלות את הלילה האחרון על הקרקע, ללא שקי שינה וללא אפשרות להתקלח ולעשות צרכים במקום מסודר. השוטרים זעמו על כך שבמשטרה לא הפיקו את הלקחים מאירועי כפר-מימון, בכל הנוגע ללוגיסטיקה.

מוקדם יותר הכריז יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, על מטרות המחאה. "אנחנו רוצים לגרום לתסיסה ציבורית גדולה היום ובשבועות הקרובים עד מועד הפינוי", הדגיש ליברמן, "אין גבולות של זמן לצעדה והאנשים מבינים שהתהליך ארוך ומייגע".
ראש מועצת הר חברון, צביקי בר-חי, שממונה על הצד הלוגיסטי של העצרת, גילה הבוקר את ההפתעות שמכינים המפגינים למשטרה. "במקרה שהמשטרה תחסום אותנו ותנסה למנוע את התנועה, קיימת אפשרות של פיצול הצועדים לקבוצות קטנות יותר, שיגיעו לגוש בדרכים מקבילות", אמר בר-חי, "אחת המטרות היא ליצור כוח חלוץ שיגיע אל נקודות אסטרטגיות ויהווה כוח פורץ לשאר הצועדים".
שלשום הפגינו אלפי פעילי ימין במרכז שדרות נגד תוכנית ההתנתקות. עם סיום העצרת עזבו המפגינים את העיר והגיעו ללינת לילה באופקים.
בשעות הלילה ניסתה ראש מועצת קדומים, דניאלה וייס, יחד עם עשרות ממתנגדי ההתנתקות לחסום את הצומת שליד קיבוץ מפלסים. כוחות משטרה וצה"ל פינו את מפגיני הימין. חמישה מהם – ובהם וייס – סירבו להזדהות ונעצרו. מאוחר יותר הם שוחררו.
בהכנת הידיעה השתתפו: טל ימין-וולבוביץ', מתן צורי, יועד קדרי, אמיר בוחבוט, אורי בינדר ואלירן חיאט