משחקים במחבואים
עובדת באחת החברות הסלולריות חושפת את תהליך הגיוס וההצבה של אנטנות סמויות בדירות פרטיות. "יש המון דרכים להסוואה"
''שילמנו גם 2,500 דולר לבעלי דירות שהציבו בהן אנטנות'', חושפת הילה (שם בדוי), עובדת לשעבר של חברה סלולרית. ''הצבנו עשרות אנטנות מוסוות בדירות, והיו לנו קלסרים מלאים בבעלי נכסים שביקשו להשכיר לנו את המקום''.
עד לאחרונה עבדה הילה באחת מהחברות הסלולריות. תפקידה היה לאתר במוקדים בהם היה צורך באנטנה סלולרית, נכסים להשכרה, ולחתום עם בעלי הנכס על חוזה.
''היו נותנים לי נקודות חיפוש, אזורים שבהם היתה חסרה אנטנה סלולרית, ואני הייתי צריכה להביא כל מקום שניתן להציב בו אנטנה'', היא מספרת השבוע בראיון בלעדי. ''אני הייתי משיגה כל מקום שניתן היה להציב בו אנטנה: שטחים חקלאיים, מגרשים פנויים וגם דירות גג או בניינים משותפים שבעליהם מוכנים להציב בהם אנטנה. עבדתי בעיקר באזור השרון ותל אביב והשגתי, במהלך ארבע שנות עבודתי, עשרות רבות של דירות בהן הוצבו בסופו של דבר אנטנות''.
- את היית פונה לבעלי הנכסים, או שהם היו פונים אליכם?
''בדרך כלל אני הייתי מאתרת את הבניינים הגבוהים ביותר, הנקודות הגבוהות ביותר, ופונה אל בעל הנכס באופן ישיר. הייתי מסבירה לו את כל ההיבטים הלא חמורים, את העובדה שהכל עומד בתקנים המחמירים ביותר''.
- ובדרך כלל היו מסכימים, או שהיה פחד ונתקלת בסירוב?
''ברוב המקרים היתה היענות מאוד גבוהה, אבל היו גם מקרים, אם כי מעטים, שאנשים לא היו מוכנים לשמוע על ההצעה. הם לא רצו את הכסף ולא כלום. לעומתם היו גם אנשים רבים שפנו אלינו. היו לנו קלסרים מלאים בבעלי נכסים שביקשו להשכיר לנו את המקום''.
- והמחיר?
''מדובר על אלפי דולרים. המקסימום ששילמנו עבור אתר שידור היה 2,500 דולר לחודש. מדובר בסכום זעום לעומת הרווח שעושה החברה מהאתר. החברה משלמת לסוכני נדל''ן 1,000 דולר רק בשביל שיתווכו בינה לבין בעלי הנכסים''.
- בדרך כלל מדובר על פניות חשאיות ועל אתרים מוסווים בדירות ובבניינים. למה?
''בכל הדירות מדובר על אתרים מוסווים כי זו היתה ההוראה של החברה, כך היא רצתה. אני חושבת שהמטרה היתה לא ליצור פאניקה בקרב התושבים, לא להלהיט את הרוחות. לא מדובר רק על הסוואה של האתר. אפילו על הרכב בו נסעתי, שהיה של החברה, לא היה כל סימן זיהוי''.
- שמענו על אנטנות שמסוות בדודי שמש, בקופסאות. יש סוגים נוספים?
''יש המון דרכים להסוואה. עבור החברה עובדים אדריכלים ומעצבים והם ממציאים כל מיני דברים. היו אנטנות שהסוו על ידי צמחייה, בדודי שמש, בשלטים, בעמודי תאורה. היו דירות שבהן הקימו מבנים מרעפים כדי שיסתירו את האנטנה. יש מיליון ואחת דרכים''.
- רבים מבעלי דירות הגג בהן מוצבת אנטנה סלולרית טוענים כי הם חתמו על חוזה של שנה בלבד, שבסיומה יסירו את האנטנה. שכניהם חושבים שמדובר בדרך להשתיק אותם. זה היה גם סוג החוזים עליהם את החתמת?
''ממש לא. יכול להיות שהם אומרים אמת, אבל אנחנו היינו מחתימים על חוזים לעשר שנים בדרך כלל. החוזה כלל התחייבות של בעל הדירה לתת לחברה להיכנס לנכס 24 שעות ביממה''.
- כיום רבים משכניהם של בעלי הדירות חושבים על תביעות משפטיות. החוזה נותן הגנה משפטית במקרה של תביעות נגד בעל הנכס?
''כשאני עבדתי היה מדובר על מתן סיוע משפטי, לא מעבר לזה''.
- נתקלת במקרים של התנכלויות מצד שכנים?
''אני לא נתקלתי אף פעם ואני גם לא זוכרת שמישהו אחר נתקל בכאלה דברים. שמעתי על כל מה שקורה היום, שמתנכלים לנציגים של

למערכת NRG מגיעות עשרות פניות בשבוע של אזרחים מודאגים שנמאס להם ממשחקי המחבואים הסלולריים ומעוניינים לקבל מידע מוסמך לגבי אנטנות שידור בסביבתם.
הפתרון הרשמי הוא לפנות לאתר המשרד לאיכות הסביבה ולבדוק במפת אתרי השידורשהוא מפרסם. המפה נוחה מאוד לשימוש ומציגה מידה רב על כל אנטנה.
הבעיה במפה, לפי טענות ושמועות לא מאומתות, היא שישנן אנטנות רבות שלא מופיעות בה. כתוצאה מאי הבהירות וחוסר האמון החלו להתפרסם ברשת רשימות "אלטרנטיביות" של מיקומי אנטנות. רשימה מקיפה ונוחה לשימוש ניתן למצוא באתר Reload.
עמית כמיסה, אבי שוורץ ועמית איזק, העומדים מאחורי הקמתו של הפורטל, ממליצים לבדוק תמיד גם את הרחובות הסמוכים לביתכם - האנטנה יכולה להסתתר ממש מעבר לפינה.
אגב, האתר ישמח לקבל את עדכוניכם בנוגע לאנטנות חדשות, או כאלה שנעלמו מעיניו
LOCAL הנו פורטל מידע אינטראקטיבי מבית "הרשת המקומית".