אחרי גוש קטיף: פינוי בחברון
חשיפה: משפחות שהתנחלו בשוק הסיטונאי בעיר יפונו עד דצמבר. גורם בצה"ל: אין קשר להתנתקות
לפני כארבע שנים, לאחר פרוץ האינתיפאדה, פונו הסוחרים הפלשתיניים ממתחם השוק הסיטונאי בחברון, מתוך שיקולים ביטחוניים. הדבר נעשה לאחר שבמקום אירעו עימותים אלימים בין פלשתינים לבין מתנחלים המתגוררים ביישוב היהודי בעיר, ובצה"ל טענו כי לא ניתן להבטיח את שלום היהודים כל עוד השוק הפלשתיני פעיל והומה אדם. רצח התינוקת שלהבת פס ז"ל, שנורתה למוות על ידי מחבל פלשתיני בימיה הראשונים של האינתיפאדה, אירע בסמוך לשוק הסיטונאי.
לאחר פינוי הרוכלים הפלשתינים מהשוק הסיטונאי הגיעו למקום מספר משפחות יהודיות, והשתלטו על המבנים הנטושים ועל החצר הסמוכה להם. הגרעין מנה שלוש משפחות ועוד מספר רווקים, אבל כיום חיות שם 15 משפחות. לטענת המתנחלים, מדובר במבנים שהוקמו על קרקע בבעלות יהודית. צה"ל לא מיהר לפנות את המתנחלים מהמתחם, אולי מחשש שהדבר יוביל לעימותים קשים, וממילא הדבר מחייב החלטה מפורשת של שר הביטחון.
לפני כשלוש שנים הגישו הסוחרים הערבים בחברון ופעילי שמאל עתירה לבג"צ באמצעות עורך הדין שלמה לקר, בדרישה לפתוח מחדש את השוק. בתשובת המדינה לעתירה נמסר כי יש כוונה לפנות את המתחם, אך נציגי הפרקליטות לא התחייבו על מועד.
למעריב נודע כי ערב ביצוע תוכנית ההתנתקות, לפני כשלושה שבועות, נערך בפיקוד המרכז דיון מיוחד בסוגיית פינוי המשפחות מהשוק הסיטונאי בחברון. בנושא מטפל, בין היתר, אלוף-משנה יאיר לוטשטיין, היועץ המשפטי של מיפקדת התיאום והקישור ושל פיקוד המרכז, שאחראי מתוקף תפקידו להנחות את גורמי הביטחון בכל הנוגע לאכיפת החוק בשטחי יהודה ושומרון. ככל הידוע, פינוי המתחם הוא חלק משינויים נרחבים שצה"ל מעוניין לבצע באיזור שכונת אברהם אבינו, לקראת פתיחתו מחדש של השוק הפלשתיני.
גורם במשרד הביטחון אמר אתמול כי אין כל קשר בין תוכנית ההתנתקות לפינוי מתחם השוק הפלשתיני. "יש החלטה עקרונית של שר הביטחון לפנות אותם", אמר אותו גורם. "הרמטכ"ל דן חלוץ קבע כי עד חודש דצמבר המתחם יפונה, ומפקדי צה"ל בגיזרה כבר הודיעו למתנחלים כי ישנה כוונה כללית כזאת. הפינוי יתבצע כחלק מפתיחת השוק הפלשתיני ומתוך הצורך להפריד בין היהודים לערבים, פשוט בגלל שהם לא מסתדרים אחד עם השני".
הידיעה על הפינוי הצפוי עוררה זעם בקרב מתנחלי
דובר היישוב היהודי בחברון, נעם ארנון, אמר כי לא ידוע לו על כוונה לפנות את המשפחות היהודיות. גורם בהנהלת היישוב היהודי הודה: "ידוע לנו שאכן התקיים בנושא דיון בפורום צבאי לפני כשלושה שבועות, אבל למיטב ידיעתנו, אין כוונה לפנות בקרוב את המתחמים האלו". עם זאת, גורם צבאי הכחיש את קיומו של הסכם שיאפשר את השארת היהודים במתחם, מאחר שהמדינה התחייבה בפני בג"צ כי המקום יפונה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "במסגרת עתירה שהוגשה לבג"צ נגד פלישה של תושבי הרובע היהודי בחברון לחנויות המצויות בשוק הסיטונאי, התחייבה המדינה עוד במהלך שנת 2003 לפנות את התושבים שפלשו לחנויות שלא כדין. מועד ביצוע הפינוי ייקבע על ידי הדרג המדיני ".