הנהגת החמאס עולה מהמחתרת
בסוף השבוע הציג הארגון לראשונה את כל שרשרת הפיקוד שלו בעזה. הבכירים חשפו פרטים על שיטות הפעולה ומוחמד דף שב ואיים: נמשיך לבצע פיגועים
הדברים התפרסמו בעלון מיוחד שיצא לאור בימים האחרונים תחת הכותרת "שחר הניצחון" והופץ ברבע מיליון עותקים. בפרסום המיוחד מציג החמאס את שרשרת הפיקוד העליונה שלו ברצועת עזה.
בראש הזרוע הצבאית עומד כמובן מוחמד דף שמוגדר כבכיר המבוקשים, ולצדו נחשפו שמות שעד כה היו מוכרים בעיקר לאנשי השב"כ: מפקד "הצבא העממי", אחמד ג'עברי; מפקד חטיבת העיר עזה, ראא'ד סאעד; מפקד חטיבת צפון הרצועה, אחמד רנדור; מפקד חטיבת דרום הרצועה, מוחמד אבו-שמאלה; מפקד חטיבת חאן-יונס, מוחמד סינוואר והאחראי על מבצעי "כיבוש ההתנחלויות", מרואן עיסא.
למי שעוד התלבט, עכשיו כבר ברור – מדובר בצבא לכל דבר. הבכירים שהתראיינו כלל לא חששו להצהיר על כך בפומבי. "הפכנו לצבא של ממש", ציין מפקד חטיבת צפון הרצועה אחמד רנדור. "וכמו כל צבא, לפעמים יש תקופת רגיעה במהלכה מתאמנים ונערכים לשלב הבא. זהו השקט שלפני הסערה".
דף, שרק לפני שבוע פירסם קלטת מיוחדת לרגל הנסיגה ואייםכי הפיגועים יימשכו, שב ועשה זאת גם הפעם. בנוסף העביר דף מסר מאיים לרשות. "אנחנו בעד אחדות לאומית, אך נגיב לכל התקפה נגדנו", הדגיש. "כל עוד יש כיבוש עלינו להמשיך ולפתח את יכולותינו הצבאיות כדי להילחם בו".
מערך ייצור הנשק של החמאס זכה להתייחסות נרחבת דווקא ממוחמד דף עצמו.
לעומת דף, התמקד מפקד "הצבא העממי", אחמד ג'עברי, בפעולות לחטיפת חיילים. הוא חשף כי מדובר בשיטת פעולה מועדפת על הארגון והביא כדוגמא את חטיפות החיילים אילן סעדון, אבי סספורטס ונחשון וקסמן. "נשק החטיפה יופעל גם בעתיד", אמר ג'אברי, כל עוד יוחזקו אסירים בבתי הכלא בישראל", הדגיש.
ג'עברי סיפר כי לא פעם היו אלה דווקא מנגנוני הביטחון הפלשתינים שסיכלו את החטיפות או מנעו שימוש בקלפי המיקוח. "בגלל מוחמד דחלאן היינו צריכים לבטל פעם פעולת חטיפה שכבר עמדה לצאת לפועל", ציין, "בנוסף, ראש המודיעין הכללי אמין אל-הינדי העבירו לישראל את גופת אילן סעדון, שגורלו לא היה ידוע שנים ארוכות, בלי לקבל כל תמורה".
"הצבא העממי" של החמאס זכה גם הוא לחשיפה רבה יותר מאי-פעם. מפקד חטיבת עזה, ראא'ד סאעד, סיפר שמדובר בגוף שהוקם כדי להתמודד עם פלישות של כוחות צה"ל לתוך הרצועה מחד, ולשמור על הביטחון בחברה הפלשתינית מאידך.
"הבנו שהרשות מציבה את כוחותיה על הגבול כדי להפריע לנו בפעילות ולהגן על האוייב", ציין סאעד. "כשכוחות צה"ל היו נכנסים לרצועה אנשי מנגנוני הביטחון פשוט היו בורחים ומפקירים את התושבים".
לדבריו, פעילי "הצבא העממי" ימשיכו לפעול גם אחרי הנסיגה. "אנחנו סבורים שכמו שישראלים יוצאת כך היא יכולה לחזור", הדגיש. "לכן אנשינו לא יעזבו את עמדותיהם על קו הגבול ויערכו תצפיות על כוחות צה"ל".
אחת השאלות שמטרידות את מערכת הביטחון הישראלית, הינה הדרך בה נערך החמאס לביצוע חדירות להתנחלויות ברצועה. מפקד המבצעים "לכיבוש ההתנחלויות", מרואן עיסא, סיפק תשובות. לדבריו, הראשון שהעלה את הרעיון לבצע סוג כזה של פיגועים היה ראש הזרוע הצבאית הקודם, סלאח שחאדה, שחוסל על ידי ישראל בהפצצה מהאוויר. "החשיבה שלנו השתנתה", ציין עיסא. "החלטנו להעביר את הקרב לתוך בתי המתנחלים".
כל פיגוע כזה, לפי עיסא, היה נערך אחרי עבודת מטה ותכנון מדודק. "השלב הראשון היה ביצוע מעקב ותצפיות על היעד", אמר. "אנשינו היו מבצעים זאת במשך ימים ואף שבועות כדי לאסוף את מירב הפרטים".
בשלב הבא נערך דיון בין המפקדים בנוגע למטרה הספציפית. "קמה ועדה מיוחדת שבוחנת כל פיגוע", גילה עיסא. "הוועדה מחליטה האם לבצע או לדחות, האם ינסו לחטוף חיילים וכו'".
עיסא ניסה בדבריו להפריך את הסברה כי הארגון שולח את אנשיו למוות ודאי. "חיי אנשינו יקרים לנו", הדגיש. "אנחנו מנסים לחשוב כיצד להשיג את מירב ההצלחה, אם כמה שפחות אבדות". מסתבר, כי לא כל אחד יכול לבצע פיגוע והחמאס עורך סינון קפדני של המועמדים. "צריך להגיע עם כושר גופני טוב, אך גם עם חוזק נפשי", אמר.