גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"לכל כלב יש שם"

אלפי כלבים משרתים בצה"ל וכוחות הביטחון. כיצד מתמודדים עם הצרכים המיוחדים של הלוחמים יוצאי הדופן ומדוע החיילים ה'רגילים' מקנאים? ראיון עם ראש תחום כלבנות בחיל האוויר

אמיר בוחבוט | 15/9/2005 14:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
את המשפט שקובע כי הכלב הוא חברו הטוב של האדם כולנו מכירים. בצה"ל הלכו עם רוח הדברים צעד אחד קדימה והפכו את הכלבים ל"אחים לנשק", במלוא מובן המילה. כלבים מגוייסים משרתים במגוון רחב של יחידות ובתפקידים שונים, משמירה על בסיסים ועד חילוץ נפגעים.

אבל השירות של בעלי החיים השעירים הללו מציב אתגרים ייחודיים בפני צה"ל ומעלה שאלות לגבי איכות חייהם.

רס"ר בכיר אמנון יפרח, ראש תחום כלבנות באגף הגנה קרקעית בחיל האוויר, אחראי להפעלתם ולרווחתם של מעל לאלף מהחיילים הבלתי שיגרתיים האלו. "עשר שנים אני במערך הכלבנות", מספר יפרח, "בעבר הייתי מכונאי מטוסים ומגיל אפס אני מגדל כלבים. הם החיים שלי. אנחנו הגוף הכי גדול במדינת ישראל שמחזיק כלבים. אפילו יותר מהשב"ס".

כיצד מגיעים הכלבים אליכם?
"הכלבים יכולים להגיע מכמה מקומות. בחלק מהמקרים מדובר בכלבים שנשכו בני אדם ואז הם  מגיעים אלינו בעקבות צו בית משפט. לכלבים הללו אין יותר מדי אופציות ולמעשה אם אנחנו לא ניקח אותם הם יורדמו. מקור אחר לכלבים הם הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות. אלה מתקשרים אלינו כשהם רואים כלבים מתאימים משוטטים או כאשר אזרחים שטסים לחו"ל 'נתקעים' עם כלב שהם לא מסוגלים להחזיק. אנחנו בודקים את היצרים של הכלב ואם הוא מתאים הוא עובר בדיקה רפואית ונכנס לשירות".

אחרי הגיוס הכלבים מגיעים לבסיסי החייל השונים ושם הם משרתים בעיקר במשימות של אבטחה ושמירה.
לא מעוניינים בחיילים שלא אוהבים כלבים. צילום: אמיר בוחבוט
לא מעוניינים בחיילים שלא אוהבים כלבים. צילום: אמיר בוחבוט אמיר בוחבוט

מי מטפל בכלבים?
"כלבן זה מקצוע התנדבותי. חייל שלא רוצה לא יהיה כלבן. אנחנו לא מעוניים בחיילים שלא אוהבים כלבים", מספר יפרח ומתאר את סדר יומם של הכלבים והכלבנים: "אנחנו מבקרים את הכלב ארבע פעמים ביום. בשעה שמונה בבוקר מאכילים את הכלבים, ובודקים שלא נגמרו להם המים. אנחנו משתמשים במזון היקר ביותר שיש,

נוטרה נגטס ופרופטן לכלבים פעילים. במהלך ביקור הבוקר הכלב זוכה למנת ליטופים ובדיקה גופנית לראות שלא הוכש על ידי נחש או דבורה. אנחנו גם מבצעים בדיקת אביזרים, לדוגמא לראות שהקולר איננו קרוע".

בהמשך היום הכלבים זוכים לעוד שלוש ארוחות וסיבוב ביקורים שחותם את היום בשעה שש בערב.

מה בנוגע להוצאת הכלבים לטיול ?
"זה בלתי אפשרי. בכלביה שבה יש 200 כלבים לא ניתן לבצע זאת. אנחנו בהחלט מתייחסים לכלב במלוא הרצינות ומעניקים לו המון. אם אחד הכלבים נראה 'כבוי' הוא יורד מהמלונה והשרשרת, ועובר לטיפול בכלביה, בין אם הסיבה היא מחלה, פציעה, או עובדת היותו כלב חדש".

יפרח מדגיש כי אין כמעט הגבלות בכל הקשור בנושא הטיפול הרפואי בכלבים. "יש לנו מרפאה ווטרינרית וכל כלב בריא וחולה נבדק על ידי הווטרינר. בכל כלביה יש חדר ניתוח שבה ובמקרים מסויימים יש לנו את האפשרות לפנות כלב לבית חולים בבית דגן על מנת להעניק לו טיפול רפואי".

ואיך אתם מתמודדים עם פגעי מזג האוויר?
"במקום שיורד שלג אנחנו מעניקים לכלב שמיכה ומנורת חימום. המלונה עצמה אטומה בפני מים. יותר מזה אין יותר מדי מה לעשות", אומר יפרח ומספר כי התאמות נעשו גם כדי להתמודד עם חום הקיץ, "הכנסנו כל מיני שיפורים, למשל הגבהת המלונה שמאפשרת לכלב לשהות בצל. צלחות האכילה והשתייה הוחלפו לכלים מנירוסטה".
מצבה בבית הקברות הצבאי. צילום: אמיר בוחבוט
מצבה בבית הקברות הצבאי. צילום: אמיר בוחבוט אמיר בוחבוט

"אמץ לוחם"

מה קורה עם הכלבים כשהם מזדקנים?
"כשהכלבים מגיעים לגיל שבע שנים אנחנו מנסים למצוא להם משפחות חמות שיאמצו אותם, למרות שזה נוהל לא כתוב. בחלק מהמקרים חיילים נקשרים לכלבים ואז הם לוקחים אותם איתם עם השחרור מצה"ל. אבל לא לכולם מוצאים משפחה. בכל מקרה רק אם ווטרינר מחליט שמצבו של הכלב סופני מרדימים אותו, בשום מקרה אחר לא עושים זאת. יש לנו בית עלמין מיוחד בבסיס חצור, לכל כלב יש שם ורשום בדיוק איפה הוא קבור".

בחיל האוויר מודעים לרגישות שבהפעלת כלבים בשירותם אולם מדגישים את המחויבות שלהם לדאגה לכלבים ואת התפקיד החשוב שהם ממלאים. "מבחינה מבצעית אין תחליף לכלב", אומר אל"מ צביקי טסלר, ראש מערך הגנה קרקעית בחיל האוויר, "זו עובדה שבתרגילים שבוצעו כדי לחדור לבסיסים עם כלבים, בחרו החודרים לפרוץ פנימה לבסיס דווקא מאותם מקומות שבהם לא היו כלבים. יש לכלב נפח שמירה גבוה. יש לו תא שטח שהוא אחראי עליו והוא לומד מהר מאוד את העניין".

טסלר מספר כי בעתיד הקרוב ישודרג מערך הכלבים ויהפוך להיות היי-טקי, "כל כלב ישא מערכת הקרויה 'ניר' ומורכבת משבב המותקן על הקולר. המערכת מזהה את סוג הנביחה של הכלב ומאפשרת למפעילים לדעת על מה הכלב מתריע".

רס"ר יפרח, שהופיע בעבר בכנסת על מנת למסור חוות דעת מקצועית בנושא תנאי השרות של הכלבים מספר כי הדאגה הרבה לחייליו השעירים גורמת לו לפעמים לבעיות "לאחרונה הוגשה קבילה על ידי חייל שטען נגדנו שאנחנו משקיעים יותר בכלב לעומת ההשקעה בחייל. אני לא רוצה להכנס לזה מבחינה מספרית אבל אנחנו משקיעים לא מעט כסף בכלב ומעניקים לו יחס חם. החייל בא בטענות כי המוצרים שאנחנו רוכשים לכלבים יקרים יותר מעלות חייל בשירות סדיר. התבקשתי להשיב על כך לנציב קבילות חיילים".



עדכון אחרון : 15/9/2005 14:17
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים