כל הפנים והשמות
13 הרוגים ואין אשמים. מה היו המלצות ועדת אור ומה נעשה בפועל?
מוחמד ג'בארין, בן 18 ממועאוויה, נפגע בעינו השמאלית ב-1 לאוקטובר, היום הראשון לפרוץ המהומות. מאוחר יותר הוא מת מפצעיו.
ועדת אור קבעה כי מותו של ג'בארין נגרם כתוצאה מירי של שוטרים, והמליצה למח"ש להעמיק את החקירה כדי לברר את נסיבות הירי ואת האחראים.
"רבים מהם ירו כדורי גומי לעבר המתפרעים", כתבו חוקרי מח"ש, "ולא ניתן, בחלוף שלוש שנים מהאירוע, לאתר את היורה ואת טווח הירי. לכן נסגר התיק בעילה שבוצע על-ידי עבריין לא נודע".

אחמד ג'בארין, בן 23 מאום אל-פאחם, נורה גם הוא ביום הראשון לפרוץ האירועים. הוא נפגע באחוריו ומת למחרת היום.
ועדת אור קבעה כי מותם של אחמד ג'בארין נגרם כתוצאה מירי של שוטרים, והמליצה למח"ש להעמיק את החקירה כדי לברר את נסיבות הירי ואת האחראים. במח"ש לא הצליחו לחקור את הנושא מכיוון שבשטח היו שוטרים רבים.
"רבים מהם ירו כדורי גומי לעבר המתפרעים", כתבו חוקרי מח"ש, "ולא ניתן, בחלוף שלוש שנים מהאירוע, לאתר את היורה ואת טווח הירי. לכן נסגר התיק בעילה שבוצע על-ידי עבריין לא נודע".

ראמי גרה, בן 21 מג'ת, נורה ב-1 לאוקטובר. הוא נפגע בעינו ומת מפצעיו באותו היום.
ועדת אור קבעה כי לא היתה הצדקה לירות גלילוני גומי לעברו של גרה. חוקרי מח''ש כתבו: "הגענו לכלל מסקנה שגם לשוטרים הסמכות לבצע ירי גומי אל עבר המתפרעים שהיו במקום, ובכללם לכיוון בו שהה המנוח".
החוקרים לא הצליחו לקבוע בוודאות מי ירה בגרהה. "למרות שמהראיות עלתה סבירות גבוהה כי הירי שגרם למותו של גרהה בוצע על-ידי השוטר ראשד מורשד, לא ניתן היה לכלול באופן מוחלט את האפשרות שגרהה נפגע כתוצאה מירי שבוצע על-ידי שוטרים אחרים באזור. לכן, משום שלא היה לבסס את זהות השוטר היורה, נגנז התיק מחוסר יריות מספיקות".

איאד לואבנה, בן 26 מנצרת, נורה ב-2 באוקטובר. הוא נפגע בחזהו ומת באותו היום.
ועדת אור קבעה כי חומר הראיות אינו מאפשר לקבוע את סיבת מותו המדויקת של לואבנה. יחד עם זאת, סברה הוועדה, כי ממכלול הראיות ניתן לקבוע שלובאנה נהרג כתוצאה מירי שבוצע על-ידי שוטרים שהיו במקום. בנוסף קבעה הוועדה כי לא היתה הצדקה לשימוש בכוח קטלני, והמליצה למח"ש לבדוק אם יש מקום לנקוט בהליכים נגד המעורבים.
חקירת מח"ש העלתה כי כוחות המשטרה באזור פעלו במספר מקומות תוך שהם נעים ממקום למקום בהרכבים מתחלפים, לכן לא ניתן לשייך את הפגיעה לשוטר מסוים ולסוג הקליע שפגע בלואבנה. "בקשת מח''ש להוצאת הגופות על מנת לבצע בהן נתיחה נענתה בשלילה על-ידי המשפחות", כתבו החוקרים. גם התיק הזה נגנז מחוסר ראיות.

עלאא' נסאר, בן 18 מעראבה, נורה ב-2 באוקטובר. הוא נפגע בחזהו ומת באותו היום.
ועדת אור קבעה כי מעט ידוע לגבי נסיבות מותו של עלאא' נאסר, אך ציינה כי אם מותו נגרם כתוצאה מירי שוטר, הרי שלא היתה לכך הצדקה.
חוקרי מח''ש קבעו כי לא היה ניתן להגיע לממצאים חותכים בנוגע לאחראי למותו של נאסר, וציינו כי התנגדות משפחתו של נאסר להוציא את גופתו מהקבר ולערוך נתיחה שלאחר המוות מקשה על חקירת התיק.

אסיל עאסלה, בן 17 מעראבה, נורה ב-2 באוקטובר. הוא נפגע בצווארו ומת באותו היום.
ועדת אור קבעה כי לא ניתן להצביע על שוטר מסוים שירה והרג את עסאלה, והמליצה למח''ש להעמיק את החקירה בנושא. יחד עם זאת, קבעה הוועדה כי על אף המצב הקשה שאליו נקלעו השוטרים לא היתה הצדקה לירי של אש חיה או ירי של גלילוני גומי כלפיו.
חוקרי מח''ש קבעו כי לא ניתן להגיע לממצאים חותכים באשר לאחראים למותו של עסאלה. ''למרות שנתפסו כלי הנשק של השוטרים שביצעו את המרדף, וכן חלק מכלי הנשק של השוטרים שהיו באזור, לא ניתן היה להגיע לממצאים נוכח סירובם של משפחתו להוציא את הגופה מהקבר ולנתחה'', כתבו החוקרים. ''בדיקת התאמה בליסטית בין הקליעים שנשארו בגופות לבין הנשקים שנאספו לא התאפשרה''.

עמאד גנאים, בן 25 מסכנין, נורה ב-2 באוקטובר. הוא נפגע בראשו ומת באותו היום.
ועדת אור המליצה לבדוק האם יש לפתוח בהליכים פליליים נגד השוטר גיא רייףף, שירה לעבר מפגינים בסכנין ללא הצדקה. כתוצאה מהירי נהרג עמאד גנאים, ונפצעו חמזה אבו סאלח ועלה גנמי.
במח"ש קבעו כי לא ניתן לקבוע בוודאות כי מותו של גנאים נגרם כתוצאה מהירי של רייף. עוד קבעו במח"ש כי גם אם כן ניתן היה לקבוע זאת, עדיין קיים ספק אם הירי בוצע ללא הצדקה. זאת משום שנסיבות האירוע נתנו לרייף את הסמכות לבצע ירי לעבר פלג גופם התחתון של המתפרעים.
"רייף פעל באופן מידתי כאשר הפעיל את האמצעים שעמדו לרשותו בהדרגה", כתבו החוקרים. "ראשית בניסיון לפזר את המתפרעים באמצעות גז מדמיע, לאחר מכן בירי קליעי גומי ורק בסופו של דבר עשה שימוש באש חיה. רייף מיצה את האפשרויות השונות שעמדו לרשותו". גם תיק זה נסגר.

וליד אבו-סאלח, בן 21 מסכנין, נורה ב-2 באוקטובר. הוא נפגע בבטנו ומת באותו היום.
ועדת אור קישרה גם בין רייף, שירה ללא הצדקה לעבר מפגינים בסכנין, ובין מותו של וליד אבו-סלאח.
במח"ש קבעו כי לא ניתן לקבוע בוודאות כי הירי של רייף גרם למותו של אבו סאלח. עוד אמרו במח"ש כי גם אם כן ניתן היה לקבוע זאת, עדיין קיים ספק אם הירי בוצע ללא הצדקה. זאת משום שנסיבות האירוע נתנו לרייף את הסמכות לבצע ירי לעבר פלג גופם התחתון של המתפרעים.
"רייף פעל באופן מידתי כאשר הפעיל את האמצעים שעמדו לרשותו בהדרגה", כתבו החוקרים. "ראשית בניסיון לפזר את המתפרעים באמצעות גז מדמיע, לאחר מכן בירי קליעי גומי ורק בסופו של דבר עשה שימוש באש חיה. רייף מיצה את האפשרויות השונות שעמדו לרשותו". גם תיק זה נסגר.

ראמז בושנאק, בן 24 מכפר-מנדא, נורה ב-3 באוקטובר. הוא נפגע בראשו מת באותו היום.
ועדת אור קבעה כי מכלול העובדות מראה שבושנאק נורה בראשו בעת ששוטרים ירו לעבר מתפרעים. הוועדה קבעה שבושנאק לא היווה איום שהצדיק את השימוש בנשק קטלני נגדו, והמליצה למח"ש לפתוח בחקירה פלילית בניסיון לאתר את השוטר שירה בו.
חוקרי מח''ש החליטו כי יש לסגור את תיק החקירה במקרה של בושנאק. "במהלך האירוע פעלו במקום כ-40 שוטרים", כתבו החוקרים. "כולם הכחישו כי ביצעו ירי חי אל המתפרעים, כך שלא ניתן לדעת מי מהשוטרים גרם לפציעתם של האזרחים ולהריגתו של בושנאק". גם במקרה זה ציינו במח"ש כי סירוב המשפחה לנתיחת הגופה מנע אפשרות לקבל ראייה חותכת.

מוחמד ח'מאיסי, בן 19 מכפר-כנא, נורה ב-3 באוקטובר. הוא נפגע בברכו ומת למחרת היום.
ועדת אור קבעה כי העדויות בנושא מותו של ח'מאיסי היו סותרות, וכי ספק אם ירי השוטרים הוא שגרם לפציעתו, אך המליצה למח''ש להעמיק את החקירה בנושא.
חוקרי מח''ש החליטו לסגור את התיק בנושא, וקבעו כי ח'מאייסי מת כתוצאה מסיבוכים שנגרמו לו בניתוח שעבר, ולא כתוצאה ישירה מהירי. לכן הוחלט שאין מקום להמשיך בחקירה בהיעדר תשתית עובדתית.
''בשעה שבה נפגע השוטרים כבר עזבו את המקום, ולא היתה נוכחות משטרתית באזור'', כתבו החוקרים. ''בנוסף, גרסתו של פצוע מאותו אירוע סטרה את נסיבות פציעתו, והטילה ספק באמינותו''.

עומר עכאוי, בן 42 מנצרת, נורה ב-8 באוקטובר בקניון בעיר. הוא נפגע בחזהו ומת באותו היום.
ועדת אור קבעה כי לא ניתן לקבוע מי ירה והרג את עומר עכאוי ומאיזה טווח נורה, אך ציינה כי לגבי יתר הנפגעים באותו אירוע, עולה כי הירי שבוצע לעברם נעשה על ידי שוטרים. זאת למרות שבאף שלב לא היתה הצדקה לפתיחה באש חיה לעבר המתפרעים.
דוח מח''ש קבע כי במקום היו כ-220 שוטרים, שנתקלו ביידוי אבנים של המפגינים. מחומר החקירה לא ברור אם ניתנו הוראות פתיחה באש ומי נתן אותן. הדוח מצדיק את ירי כדורי הגומי של השוטרים לעבר המפגינים, אך מציין כי ההרוגים נהרגו מאש חיה, שספק אם היתה מוצדקת. חוקרי מח''ש לא הצליחו לאתר את השוטרים היורים, כיוון שכולם הכחישו בחקירתם את החשדות.

ויסאם יזבק, בן 25 מנצרת, נורה ב-8 באוקטובר. הוא נפגע בראשו ומת למחרת היום.
ועדת אור קבעה כי יזבק, שנהרג יחד עם עומר עכאוי בקניון בנצרת, נהרג מירי של שוטרים. הוועדה ציינה כי יזבק לא היווה איום מיידי על השוטרים, ולכן לא היו צריכים לפתוח לעברו באש.
בדוח מח''ש נאמר כי לא ברור אם ניתנה הוראה לפתיחה באש ומי נתן אותה, אך אם התבצעה, ספק אם היתה מוצדקת. השוטרים שנחקרו הכחישו שביצעו ירי אש חיה, ולא ניתן היה לבצע בדיקות בליסטיות כיוון שהכדורים לא היו בידי המשטרה, לכן לא ניתן היה להוכיח את הטענות.

מסלח אבו-ג'ראד, בן 19 תושב השטחים, נורה ב-2 באוקטובר 2000 בזמן שהיה באום אל-פאחם. הוא נפגע בחזהו ומת באותו היום.
הוועדה קבעה כי הירי שהרג את אבו-ג'ארד היה בלתי מוצדק, כיוון שהאבנים שיידה לעבר השוטרים לא היוו סכנה מיידית לחייהם. ועדת אור קבעה כי היה ראוי לנקוט באמצעים אלטרנטיביים לפיזור ההפגנה. עוד ציינה הוועדה כי השוטרים פעלו בניגוד לנהלים כשלא הזהירו את המפגינים על כוונתם לבצע ירי אש חיה. בעקבות מקרה זה המליצה הוועדה לנקוט בהליכים פליליים נגד ניצב אליק רון.
דוח מח''ש קבע כי יידוי האבנים של המפגינים, ובינם אבו-ג'ראד, סיכן באופן ממשי את השוטרים במקום. הדוח מציין כי השוטרים אכן השתמשו באמצעים אחרים לפיזור הפגנות, אך ללא הועיל, לכן נאלצו להשתמש באש חיה. מח''ש סגרה את התיק נגד ניצב רון.
