סכנה, רעל
המשרד לאיכות הסביבה אוסר את השימוש בשני כימיקלים הנפוצים בחלק מחומרי ההדברה הביתיים. הסיבה: שימוש ממושך בהם עלול לגרום נזקים כבדים לעוברים, לילדים ולנשים בהיריון. "מומלץ לבדוק אם התרסיס הביתי מכיל את החומרים המסוכנים"
שני החומרים, כלורפיריפוס (Chlorpyriphs) ודיאזינון (Diazinon), משתייכים לקבוצת ההאורגניים-זרחניים, חומרים אשר בעבר נחשבו ללא מסוכנים, אולם מחקרים שנערכו בסוף שנות ה90- בארצות-הברית גילו כי שימוש ממושך בהם עלול לסכן עוברים, ילדים ונשים הרות. בעקבות הממצאים החליטו עתה אנשי הוועדה, בראשות המדען הראשי של המשרד לאיכות הסביבה ד"ר ישעיהו בראור, לפסול את החומרים גם בארץ.
"במינונים נמוכים מאוד, כמו אלו שמשמשים את הצרכן הביתי, החומרים האלה אמורים לפגוע רק בתיקנים, אבל המחקרים האחרונים מראים שיש כאן גם סכנה לפגיעה עקב חשיפה מתמשכת למינונים נמוכים," ציין בראור. "יש הבדל גדול בין הרעילות בטווח הקצר שבו לא נראו פגיעות, לבין הרעילות הכרונית. התברר ששני החומרים הללו יוצרים רעילות בקרב עוברים, המתבטאת בפגיעה במערכת העצבית וירידה במשקל הגוף במהלך הלידה. בדרך כלל אל אותה ירידה במשקל מצטרפות בעיות של פיגור בהתפתחות אחרי הלידה."
כיום מאושרים בארצות-הברית שני החומרים אך ורק לטיפול בבעיות קיצונית, כמו טרמיטים ונמלי אש. בישראל, כפי הנראה, יישרו קו ויתירו את השימוש רק במקרה של חוסר ברירה.
על פי נתוני המשרד לאיכות הסביבה, כ25- אחוזים מחומרי הריסוס שמשווקים למשקי הבית בישראל מכילים את הכלורפיריפוס והדיאזינון. בתחום ההדברה המקצועית, קרי המרססים שמגיעים לבתינו, מדובר בהיקפים גדולים בהרבה של כ47- אחוזים. אולם בינתיים, מכיוון שלא מדובר בבעיה בוערת, החליטה הוועדה כי החומרים יוצאו משימוש רק ביולי - 2006 מה שיאפשר ליצרנים די זמן להתארגן ולמצוא חלופות.
"כשמדברים על חומרי הדברה, אנחנו מדברים על רעל לכל דבר ועניין, אז ברור שיש לנהוג במשנה זהירות. ברוב המוצרים שהצרכן הישראלי קונה, לא קיימים שני הרעלים הללו, אך עדיין מומלץ לבדוק," מדגיש בראור.
אם בחרתם להזמין מדביר הביתה, יש לוודא כי יש לו רישיון בתוקף מהמשרד לאיכות הסביבה, וששמו והשם על הרישיון שלו זהים. ברחבי ישראל פועלים עשרות אנשים המתעסקים ברעלים מבלי שקיבלו כל הכשרה, ולרוב, החאפרים עובדים דרך חברות ניקיון ופוליש המציעות כדרך אגב גם פתרון למקקים. על פי נתוני המכון הארצי למידע על הרעלות, הפועל בבית החולים רמב"ם בחיפה, בכל שנה סובלים כ1,000- בני אדם מהרעלה עקב היחשפות לחומרי הדברה.
ברמת השימוש הביתי ממליץ מנהל אגף לחימה
במזיקים במשרד לאיכות הסביבה, ד"ר אורי שלום, להשתמש אך ורק בחומרים מורשים. "מומלץ להשתמש בתכשירים החדישים ביותר," מבהיר ד"ר שלום, "אמנם הם יכולים להיות יקרים יותר, אבל לרוב הם עומדים בתקנים מחמירים יותר של שמירה על הסביבה והבריאות."
בכל מקרה כדאי להימנע ככל האפשר ממגע עם חומרי ההדברה. "ההמלצה שלי היא לנסות ולרסס כמה שפחות, ולבחון קודם פתרונות כמו פיתיונות ומלכודות, החוסכים את החשיפה המיותרת לרעלים."
עדכון אחרון : 7/10/2005 8:38