היחסים עם ניו-זילנד מתחממים
לראשונה מאז פרשת שני "סוכני המוסד": פגישה בין שר החוץ, סילבן שלום, לשגרירה מניו-זילנד
התפתחות חיובית ביחסים בין שתי המדינות נרשמה כבר לפני כחודשיים, כאשר שגריר ישראלי ביקר בניו-זילנד בפעם הראשונה מאז המשבר. השגריר, נתי תמיר, הגיע לניו-זילנד אחרי ניתוק יחסים של למעלה משנה, מאז נחשפה הפרשה בחודש מרץ 2004.
הפרשה החלה כאשר שני ישראלים, אורי זושה קלמן, בן 31, ואלי קרא, בן 50, נעצרו בחשד שניסו להשיג דרכונים מזויפים. הרשויות בניו-זילנד חשדו כי השניים הם סוכני מוסד המתחזים לתיירים תמימים.
שני הישראלים הודו שניסו להשיג דרכון מזוייף במסגרת עסקת טיעון. בית המשפט בניו-זילנד גזר עליהם עונש של שישה חודשי מאסר וקנס כספי. בחודש ספטמבר עזבו השניים את ניו-זילנד אחרי שריצו כמחצית מתקופת המאסר שנגזרה עליהם.
הפרשה העיבה מאוד על היחסים בין המדינות, וניו זילנד דרשה מישראל התנצלות מפורשת על הפרת ריבונותה. ניו-זילנד אף החליטה להטיל על ישראל סנקציות דיפלומטיות, כל עוד לא תתקבל התנצלות רשמית.
ישראל נענתה לדרישה
בין השאר, סירבה ניו-זילנד להעניק אשרת כניסה לבכירים ישראלים שהגיעו לביקורים רשמיים. כך בוטל ביקורו של הנשיא קצב במדינה, שתוכנן במסגרת ביקור שערך באוסטרליה. בנוסף, לא הסכימה ניו-זילנד לקבל את כתב האמנה של השגריר הישראלי החדש שמונה למדינה.
ישראל נענתה לבסוף לדרישתה של ניו-זילנד ופירסמה התנצלות רשמית. בתכתובת בין שר החוץ, סילבן שלום, לעמיתו
הניו-זילנדי, פיל גוף, נכתב: "אנו מביעים חרטה על כל הפעולות שתוצאותיהן היו מעצר והרשעה של שני אזרחים ישראלים בעוון אישומים פליליים, ומתנצלים על מעורבותם של הישראלים בפעולות אלו".
עוד כתב שלום במכתב: "ישראל מקבלת על עצמה לנקוט בצעדים כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד". מקבילו הניו-זילנדי, פיל גוף, כתב בתגובה: "הפרשה הזו מאחורינו".
עדכון אחרון : 26/10/2005 5:58