סקר: בעיית הסמים בקרב התלמידים קשה
ממצאים של משרד החינוך עולה כי 43% מבני הנוער שותים אלכוהול ו-15% מעשנים חשיש ומריחואנה. תלמידי כיתה י' הם משתמשי הסמים הכבדים ביותר
בין הממצאים המדאיגים: 43 אחוזים מבני הנוער שותים אלכוהול, ו-15 אחוזים מעשנים מריחואנה וחשיש. כרבע מבני הנוער סיפרו כי הציעו להם, לפחות פעם אחת, להשתמש בסמים, ו-65 אחוזים ענו כי הם מכירים לפחות ילד אחד אשר משתמש בסמים ביישוב שבו הם מתגוררים.
הסקר, שערך מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, נועד לבדוק את דפוסי בילוי הזמן הפנוי ואת התנהגויות הסיכון של בני הנוער. הוא נערך בשנה שעברה, והקיף 4,622 תלמידים מכיתות ח', י', ו-י"א, מיישובים שונים בארץ - ערים גדולות וקטנות, מרכז ופריפריה. ממצאי הסקר נועדו לשמש את אנשי משרד החינוך בגיבוש תוכנית אס"א (אלימות, סמים ואלכוהול) והפעלתה ביישובים השונים.
הנתונים שנחשפו מתשובות התלמידים הפתיעו בחומרתם. בתשובה לשאלה האם השתמשו בסמים במהלך השנה האחרונה, השיבו 8 אחוזים מהתלמידים כי עישנו מריחואנה. אותו אחוז סיפר כי שאפו גז צחוק או נטלו כדורי שינה/הרגעה, ו-7 אחוזים מהתלמידים השתמשו בחשיש.

למרבה האימה, ילדי ישראל לא נעצרים בסמים קלים: 6 אחוזים מהתלמידים ענו כי השתמשו באקסטזי, 5 אחוזים בל.ס.ד, ו-4 אחוזים בקראק או בקוקאין. עוד עולה מהסקר המקיף כי 5 אחוזים מבני הנוער דיווחו כי לקחו כדורי מרץ. שיעור זהה סיפר כי השתמש בפופרס (סם פיצוציות המיועד להסנפה), ושאף גז מזגנים או אדי דלק.
ניתוח התשובות לפי מין התלמיד מראה כי בנים דיווחו הרבה יותר מבנות על שימוש בסמים, ואולם הבעייה בהחלט קיימת גם בקרב תלמידות: 6.5 אחוזים מהן השתמשו למשל בכדורי שינה או הרגעה ("שלא למטרות רפואיות", הדגישו עורכי הסקר). ממצא חשוב אחר הוא שהאחוזים הגבוהים ביותר של תלמידים שענו כי השתמשו בסמים נרשמו דווקא בכיתה י', ואילו בכיתה י"א חלה ירידה קלה בהיקף השימוש ברוב
הסקר גם בדק עד כמה נפוצה בעיית הסמים ביישובים בהם מתגוררים התלמידים. 26.5 אחוזים מהמשתתפים בסקר סיפרו כי לפחות פעם אחת הציעו להם להשתמש בסמים (7.2 אחוזים ענו ש"כל הזמן מציעים להם"). כאשר נשאלו האם הם מכירים בני נוער מיישובם שמשתמשים סמים, השיבו 65 אחוזים כי הם מכירים לפחות ילד אחד כזה (שליש מהתלמידים ענו כי הם מכירים יותר מחמישה בני נוער כאלה).
נוכח נתונים אלה, לא מפתיע לגלות ש-51 אחוזים מהתלמידים הסכימו עם הקביעה ש"בעיית השימוש בסמים בקרב בני נוער ביישוב שלי קשה".
התלמידים שהשתתפו בסקר נתבקשו לספר גם על היקף צריכת האלכוהול שלהם. 43 אחוזים מהם אמרו כי שתו יין בחודש שקדם לעריכת המחקר, ו-40 אחוזים העדיפו בירה. נתון בולט במיוחד הוא מספר התלמידים שציינו כי הם שותים וודקה - 33 אחוזים . שישית מבני הנוער שתו קוניאק, ו-10 אחוזים בחרו בעראק. גם בתחום זה, מתברר, הבעיה נפוצה במיוחד בקרב תלמידי כיתות י'.
התוצאות המפורטות מאפשרות גם השוואה בין תלמידים ילידי ישראל לבין תלמידים-עולים. על פי ניתוח זה, קיימים הבדלים של ממש בהיקף צריכת האלכוהול בין שתי הקבוצות: פער של כ-20 אחוזים בשתיית יין (שמגיעה לכמעט 60 אחוזים בקרב התלמידים העולים) ופערים של 10 אחוזים בשתיית בירה, וודקה וקוניאק.
כמות האלכוהול הזו שזורמת לתלמידים בדם יכולה להסביר במידה מסוימת את האלימות הגואה. 35 אחוזים מהנשאלים סיפרו שיש תופעות של אלימות בדרך לבית הספר וממנו, 64 אחוזים דיווחו כי על מכות בגנים ציבוריים ובמגרשי המשחקים, ו-65 אחוזים מהתלמידים הצביעו על מקומות הבילוי כמוקד הבעיה. 60 אחוזים מהתלמידים הסכימו עם הקביעה ש"בעיית האלימות בין ילדים ובני נוער ביישוב שלי חמורה".
מלבד בעיות של סמים, אלכוהול ואלימות, בדק הסקר גם מהן הפעילויות הנפוצות של בני הנוער במשך ימי השבוע. כך נמצא, בין השאר, כי 93 אחוזים מבני הנוער צופים בטלוויזיה או בווידיאו, 90 אחוזים מאזינים לרדיו ולמוזיקה, ו-85 אחוזים מבלים את עיקר זמנם הפנוי מול המחשב. על פי הסקר, 57 אחוזים קוראים ספר או עיתון בשעות אחר הצהריים, 55 אחוזים מוצאים זמן לעיסוק בספורט, ו-40 אחוזים יושבים בפאבים, מסעדות או בתי קפה.