הכביש בטוח - הליקויים בפנים
22 בני אדם נהרגו תוך שנתיים על כביש 6. מעריב גילה שורת ליקויים בטיחותיים שמסכנים את הנהגים
על פי הנתונים, שאינם שנויים במחלוקת, נהרגו בשנתיים האחרונות בכביש חוצה ישראל לא פחות מ-22 בני-אדם, מחציתם מאז תחילת השנה הנוכחית, ומאות נוספים נפצעו. בדיקה מיוחדת שערך מעריב מול מומחי תחבורה שונים מצביעה על מספר לא מבוטל של כשלים בטיחותיים שעלולים לסכן את שלום הנוסעים בכביש 6.
טענות דומות נשמעות לאחרונה גם באגף התנועה של המשטרה, שהחל לנהל בימים האחרונים חקירה מקיפה משלו כדי לברר ולמפות את הגורמים לתאונות. מפעילי הכביש ממשיכים לטעון כי מדובר בכביש הבטוח במדינה.
האחריות על תשתיות הכביש, קביעת הקריטריונים הבטיחותיים שבו והפיקוח עליו נמצאים בידי החברה הממשלתית האחראית עליו, "חברת כביש חוצה ישראל", ולא בידי הזכיינית "דרך ארץ", שאחראית רק על הפעלתו ועל גביית האגרה מהנהגים.
רבים מהמומחים משוכנעים שמהירויות הנסיעה הגבוהות של הנהגים על הכביש הן הגורם העיקרי לריבוי התאונות וההרוגים. ואולם יש גם מי שמאשימים את אגף התנועה במשטרה שאינו מצליח לאכוף את החוקים על הנהגים, שמרשים לעצמם בשל כך לנהוג במהירות מופרזת.
קצין בכיר במשטרה מספר כי
רב-פקד דורון בן-אמו מאגף התנועה מסר אתמול כי רק בשנה האחרונה נרשמו 1,300 דוחות תנועה לנהגים שנסעו בכביש 6 במהירות גבוהה.
ביקורת רבה נמתחת על אביזרי הבטיחות בכביש, ועל כך שאינם עומדים בתקנים המקובלים כיום באירופה. מהנדס הרכב דוד נמרי אומר כי "גדרות הבטיחות בכביש 6 אינן עומדות בתקן H2 המומלץ בישראל. כאשר מכונית פוגעת בגדר כזו רבים הסיכוים שהיא תיפרץ והתאונה תהיה קטלנית".
גם במגן-דוד-אדום כועסים על כביש 6, שלדבריהם לא מאפשר להם להציב שתי ניידות טיפול נמרץ קבועות בכביש כדי לטפל בפצועים.
דוקטור דגן שוורץ, בכיר באגף הרפואה של מד"א: "זמן ההגעה הממוצע שלנו לאירועי תאונת דרכים הוא פחות משמונה דקות, בעוד שבכביש 6, בגלל דרכי הגישה הלא-קלות, זמן ההגעה כמעט כפול ועומד על 13 דקות ויותר. מדובר בתוספת גדולה העלולה לעלות בחיי אדם".
לדברי זכי הלר, מנהל המוקד הארצי של מד"א, מאז תחילת השנה הוזנקו צוותי ההצלה של מד"א לכ-91 מקרים על כביש 6, בהם טיפלו בעשרות נפגעים. לדברי גיל מושקוביץ, מנהל מד"א אזור ירקון, הוא המליץ להנהלת כביש 6 להציב נקודות הזנקה לאמבולנסים על הכביש עצמו.

בעיה נוספת עליה מצביעים קצינים במשטרה היא שלאורך מרבית הכביש השוליים השמאליים צרים מדי, ובמקומות רבים גם השוליים הימניים צרים. רק לפני כשבוע נהרג תושב ראשון-לציון לאחר שנאלץ לעצור בצד הכביש בגלל תקר בגלגל ונפגע על ידי מכונית אחרת.
טענה נוספת היא כי אין מספיק מפרצים לחניה ולמנוחה והתרעננות. "בכביש 6 כל עצירה בשוליים היא בפירוש סכנת חיים", אומר קצין במחוז מרכז של המשטרה.
טענה נוספת עוסקת בבעיות סביב השילוט הקיים על הכביש . לדברי אמציה גזית, מומחה תחבורה, ישנן בעיות שילוט במספר מחלפים בגלל הצבה לא נכונה של השלטים.
"ביציאה ממחלף מודיעין למשל השלטים מוצבים לאחר נקודת ההחלטה של הנהג, וזה גורם לקונפליקטים בין כלי רכב", אמר גזית.

בעיה נוספת היא כי חסרה תאורה לאורך מרבית הכביש. לפני כשנה הוחלט בחברת כביש חוצה ישראל להאיר את כל אורכו, אבל כיום רק כ-17 קילומטרים מתוך 86 הקילומטרים של הכביש מוארים - בעיקר באיזורי המחלפים. ההשקעה בהתקנת יתרת התאורה נאמדת בכ-17 מיליון שקל.

באגף התנועה במשטרה טוענים כי נתיב שלישי היה פותר הרבה בעיות בטיחות בכביש. "נוצר מצב שבו משאית שמבקשת לעקוף משאית אחרת גורמת לעיכוב התנועה ואפילו לבלימות חרום של נהגים שנוסעים על הכביש במהירות", אומרים באגף התנועה.
בהכנת הכתבה השתתפו ליאור ברון ודורון נחום
