"סוריה לא מדינת אויב, חוואתמה אינו מחבל"
ח"כ טלב א-סאנע חזר אתמול מביקור בן שבוע בדמשק, במהלכו נפגש עם ראשי השלטון הסורי ועם מתכנן הטבח במעלות. "פני סוריה לשלום"
במהלך הביקור נאם א-סאנע בפרלמנט הסורי, נפגש עם ראשי המשטר ואף מצא זמן להיפגש עם מזכ"ל ארגון החזית הדמוקרטית, נאיף חוואתמה, שהיה אחראי בין השאר לפיגוע במעלות ב-1974, שבו נהרגו 24 תלמידים.
א-סאנע מודע לסערה שחולל בישראל בעקבות ביקורו בסוריה ואף מודע לסערה הגדולה אף יותר שתתחולל עם פרסום תמונתו עם מתכנן הטבח במעלות. "לא צריך לחיות בעבר, צריך לחשוב על העתיד", הוא אומר בהתייחס למעורבותו של חוואתמה בשורה של פיגועים נגד ישראלים.
הוא אף מזכיר כי חוואתמה היה הראשון מקרב הארגונים הפלשתיניים שהציע להכיר בישראל ואף לחץ את ידו של נשיא ישראל המנוח, עזר וייצמן, במהלך הלווייתו של חוסיין מלך ירדן. במקביל, הכחיש א-סאנע את הפרסום בעיתון ערבי-ישראלי שלפיו נפגש גם עם מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה.
א-סאנע, שביקר בדמשק בהזמנת הפרלמנט הסורי, התכוון לקחת עמו גם את חברי מפלגתו, המפלגה הדמוקרטית הערבית (מד"ע), שבראשה הוא עומד, אך נענה בשלילה. "התייחסתי לשר הפנים בכבוד הראוי ושלחתי לו את שמות חברי המשלחת שהיו אמורים לצאת איתי", סיפר. "על הודעת הסירוב שמעתי מאמצעי התקשורת ולאחר מכן קיבלו חברי המשלחת, שהתכוונו לצאת איתי, אזהרות. זה קורה רק במדינת משטרה. אני מאוד מתפלא על כך שמדינת ישראל שמציגה עצמה כ'דמוקרטית' חוזרת לתקופת החושך ומתנגדת לביקור של ח"כ בפרלמנט הסורי".
הוא גם מתנגד להגדרה של סוריה כמדינת אויב. "בהקשר הזה אני נוהג לצטט את דבריו של נלסון מנדלה שאמר פעם: 'אני הופך את האויבים שלי לידידים שלי'", הוא אומר. "אפשר להפוך מדינה אויבת למדינה ידידותית רק באמצעות שלום. אני לא חושב שעברתי עבירה. מי שעובר עבירה הוא מי שמנציח את מצב המלחמה, מתעקש שלא לפתוח במשא ומתן לשלום ובונה התנחלויות".
לדעתו, הוא ראוי לפרס על ביקורו ועל כוונתו להביא שלום בין שני העמים. "מי שפותח ערוצי הידברות צריך לקבל פרס. עשיית שלום אינה עבירה אלא שליחות וזו חובה המוטלת במיוחד על נבחרי ציבור. עשיית מלחמה היא הפשע".
לדבריו, בסוריה זכה ליחס הפוך ממה שקיבל בישראל. "דווקא הסורים, שאינם נחשבים לדמוקרטים, היו אמורים להתנגד לביקורו של ח"כ מישראל, מדינה שכובשת את אדמותיהם בגולן ומסרבת לנהל איתם מו"מ. דווקא הסורים הם אלו שמגלים גישה רציונלית, עם פנים כלפי העתיד, ומזמינים חבר כנסת לנאום בפרלמנט הסורי ובפני העם הסורי ואף להרצות באוניברסיטה בדמשק. מצד שני, בישראל רואים בכך עבירה".
א-סאנע אומר כי במהלך פגישותיו עם ראשי השלטון בסוריה, שכללו בין השאר פגישות עם שר ההסברה הסורי מהדי דחלאללה ועם שר החוץ הסורי פארוק א-שארע, הבין שפניה של דמשק לעבר שלום עם ישראל. "אחרי הנאוםשלי בפרלמנט, אמרו לי נציגים בפרלמנט שהם רוצים להעביר מסר של שלום", הוא אומר. "הם אמרו לי שמערכת היחסים בינם לבין היהודים בסוריה התאפיינה תמיד בדו-קיום ובשלום". חיזוק לדבריהם של חברי הפרלמנט אף מצא במהלך ביקורו בקהילה היהודית בדמשק, שנהנית לדבריו מחופש מצד השלטונות.
עם זאת, הוא מדגיש כי ראשי הממשל לא יכוננו שלום עם ישראל, כל עוד התהליך לא יכלול נסיגה מהאדמות הערביות שכבשה ישראל. "יש לסורים רק בעיה אחת ויחידה: עם הכיבוש הישראלי. הכיבוש הוא זה שגורם לסכסוך ולשנאה באזור הזה". לדבריו, נציגי הפרלמנט אמרו
"יש הזדמנות היסטורית לקדם את השלום באזור", הוא אומר, "אבל בישראל עסוקים בעסקנות פוליטית זולה ונהנים להיות עבדים לאינטרסים של ארצות הברית במקום שנהיה אדונים לעצמנו. ארה"ב כשתצא מעיראק יש לה לאן לחזור. למדינת ישראל אין לאן לחזור. היא תמשיך לחיות במזרח התיכון והיא צריכה לבסס את יחסיה עם שכניה, לא על ידי הקמת חומות, אלא ע"י הפלתן. ישראל צריכה לפגוש את היד המושטת של אסד ושל מנהיגים אחרים כדי להשכין שלום באזור".
א-סאנע התרשם כי התחושה בסוריה היא שהשלטון נמצא על הכוונת של ארה"ב ובמיוחד לאחר פרסום דוח החקירה בעניין רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, שרמז על מעורבות אפשרית של בכירי המשטר בדמשק בחיסול. הוא מסביר כי דווקא הדוח, אותו הוא מגדיר "פוליטי" ורוחות הקרב מכיוונה של ארה"ב, גורמים להתלכדות של העם הסורי סביב מנהיגותו של הנשיא בשאר אסד.
לפני נסיעתו של א-סאנע לדמשק פורסם לראשונה ב-NRG מעריב כי הוא נושא עמו מסרים מבני משפחתו של המרגל הישראלי אלי כהן ז"ל, ומבני משפחתו של החייל זכרייה באומל, שנעדר מאז קרב סולטאן יעקב.
הוא מסרב להתייחס במישרין לתוכן שיחותיו עם ראשי המשטר בדמשק בנושא, אך רומז כי הסורים מחכים לפנייה ישראלית רשמית בנושא. "זו חובתה של הממשלה ששלחה את חייליה לפנות לכתובת הישירה, שהיא ממשלת סוריה, ולנהל איתה מו"מ. אם הממשלה ידעה לפנות למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, אין שום סיבה שבעולם שלא תעשה כן עם ממשלת סוריה. במקום זאת, ממשלת ישראל מגלה אטימות ומפנה עורף למשפחות החיילים. אני מאמין שאם הממשלה תפנה לסוריה במישרין היא תקבל תשובה עניינית".
ביקורו של א-סאנע נעשה אמנם לפני זכייתו של עמיר פרץ בראשות העבודה ולפני ההכרזה על הליכה לבחירות מוקדמות, אך נראה כי ביקורו בדמשק סולל את הדרך לח"כים נוספים מהסיעות הערביות, שיבקשו לנסוע למדינות, שמוגדרות מדינות אויב, כדי לצבור אהדה לקראת הבחירות.