בנייה בחוף בת-גלים, בעד ונגד
אזור בת גלים מוזנח, על כך אין וויכוח. האם התוכנית להקמת מרינה במקום תהיה מכת מוות לתושבים, או שתציל את השכונה? תשפטו אתם
לפני כ-10 שנים הוכנה תוכנית להקמת מרינה בחופה של שכונת בת גלים בחיפה. התוכנית, שכללה ייבוש ים ברוחב של כ 500 מטרים ובאורך של קילומטר, בוטלה לאחר לחץ ציבורי כבד. בימים אלה מונחת על שולחן העירייה תוכנית חדשה לאזור הקובעת ייבוש ים ברוחב של 200 מטרים ובערך באותו האורך. התוכנית כוללת מרינה ליכאטות, מבני מסחר ומבני תיירות, מלונות ומבני מגורים.
האם מדובר במכת מוות לחוף ייחודי או בתנופת פיתוח שתציל את השכונה? על כך חלוקות הדעות... לשיפוטכם!

הקמפיין הפופוליסטי של "הירוקים" בחיפה כנגד תכנית הריביירה, נבנה סביב מערכת סיסמאות ריקה, קומץ אינטרסנטים ופחד מניהול דיאלוג אמיתי.
העיר חיפה היא אחד המקומות הנידחים ביותר בישראל. המדינה הפסיקה להשקיע בה משאבים לפני שנים רבות. התקשורת אינה מגלה בה עניין. עשרות יזמים ברחו ממנה בעשור האחרון ושיעור הצעירים בה, מצטמק באופן מפחיד. רק 60 אלף מתוך 270 אלף תושביה, הנם צעירים מתחת לגיל 18 וחלקם היחסי בעיר קטן משנה לשנה. עיר זקנה.
הלב השוקק והפורח של העיר נמצא בדרומה, עם הפנים לתל אביב. חוטמו של רכס הכרמל (שהירוקים אוהבים לכנותו "ראש כרמל") מבתק את האזור הדרומי המשגשג משכונת בת גלים והעיר התחתית הנמצאים בתהליך מתקדם של התפוררות.
פרויקט הריביירה של חיפה, המתוכנן לקום בנקודת המפגש של חוטם הכרמל והים, נועד ליצור רצף תיירותי בין הצפון והדרום, באמצעות הקמת טיילת ("ייבוש ים") שתקשר לראשונה את בת גלים אל חופי העיר. הפרויקט מיועד לקום בחוף טרשי, שאינו מאפשר רחצה, וליצור במקומו שלושה חופים חדשים לטובת כלל הציבור. שש וועדות סטטוטוריות, שבחנו על פני עשרים שנה חמש חלופות שונות להקמת מעגנה (מרינה) בחיפה, קבעו שחוף בת גלים הוא הברירה הטובה ביותר.
הנקודה הזו, אליה ניתן להגיע רק בדרך כורכר, משמשת קומץ גולשים. מדידות שהתקיימו הקיץ בחוף, הצביעו על ממוצע של שני גולשים ביום. תנאי הטבע בנקודה טובים מאוד לגולשי גלים, גולשי רוח וגולשי מצנח. גלישה שאינה יכולה להתבצע בחוף עם רוחצים.
באתר האינטרנט של הגולשים, הם מציינים כי "חוף בת ים" הוא הטוב ביותר בארץ. אולם מאז שהחליטו
החברה הכלכלית לחיפה ביקשה להפגש עם אנשי החברה להגנת הטבע ועם הגולשים ולנהל עמם דיאלוג, כדי לשמור על ערכי טבע וגישה חופשית של הגולשים לים בתום הפרויקט. בחברה להגנת הטבע דחו את הבקשה והחליטו על מאבק כנגד הפגיעה ב"ראש כרמל". לא קבלנו כל הסבר על בעלי חיים, או צמחים, היחודיים למקום זה. לא עניין אותם שהפרויקט מתוכנן תוך פגיעה מינימלית בסביבה והתחשבות מרבית בתוואי השטח.
האינטרנט והעיתונות הוצפו בסיסמאות מסוג "אסור לייבש את הים" המזהירים כי "כרישי הנדל"ן" חומדים את החוף לטובת קומץ עשירים. לא עזרו ההסברים שהחברה הכלכלית לא תרוויח אגורה מהפרויקט ושכל רווחיו יושקעו בפיתוח שטחי ציבור, מעונות יום וגני ילדים שכה חסרים בשכונה, בתי מגורים לאוכלוסיה צעירה ומבוססת, מציאת מקום עגינה לשלושה מועדוני נוער (שסולקו השנה מהקישון המזוהם) ושהתכניות עברו בהצלחה תסקיר השפעה על הסביבה.
למתנגדים לא אכפת שהמדינה,כאמור, אינה משקיעה בעיר. העובדה היא שרק הון פרטי, של יזם שיבקש להקים מסעדה בחוף, שכונת מגורים או פרויקט רווחי אחר, יוכל לאפשר את פיתוח האזור לטובת הציבור. לא מעניין אותם שתוספת הקרקע המיובשת, ברוחב של 50 עד 150 מטר, הנה הכרחית בשל הרצועה הצרה שנותרה בין פסי הרכבת לבין הים.
בינינו, מי לא יזדהה עם תמונות (קשות) כאלה: כרישי נדל"ן המאיימים על גולשים תמימים, הפחד מפגיעה בראש הכרמל והייבוש של הים. כעת, לך ומצא משקיע שיהיה מוכן לפתח את שכונת בת גלים.
הכותב הוא יועץ תקשורת, המשמש כדובר החברה הכלכלית לחיפה

תוכנית הריביירה, שהיא בעצם תוכנית המרינה מלפני 10 שנים בתלבושת חדשה, היא תוכנית רעה, לא עניינית ואפילו מסוכנת, שתוכננה ללא התחשבות בתושבים וללא שיתופם.
קודם כל איננו נגד מרינה. אנחנו נגד תוכנית מופרכת, גסה ומנותקת מהמציאות שמציגה "החברה הכלכלית לחיפה". החברה הכלכלית ניסתה בעקשנות להסוות את אופי התוכנית בכך שקראו לה "מרינה" (אם התוכנית כה נהדרת למה להסתיר?).
מתוך המידע שברשותנו אין מדובר רק בבניית מרינה אלא בייבוש ים מסיבי, תוך כך הריסה מוחלטת של החוף הקיים, וכל זאת בכדי לבנות עליו בנינים. כך שה"מרינה", שלא ממש מעניינת את החברה הכלכלית, היא אך ורק כיסוי לפרויקט נדל"ן. אגב, ישראל אינה צריכה מרינה נוספת - אין פה די יכאטות בכד להצדיק אפילו את מספר המרינות הקיימות כיום.
עוד הוכחה לכך שהמרינה אינה באמת מטרת הפרויקת היא המיקום שבו היא נבחרה להיבנות - המקום הכי פחות מתאים לצורך זה בארץ . החוף המיועד להריסה הינו החוף היחיד בארץ הפונה צפון מערבה ולכן, בשל משטר הרוחות הקיים בארץ, הסערות שם עזות במיוחד ויפגעו קשות בכלי שייט שיחברו לעגון שם. יתרה מכך , חוף בת גלים מאופיין במדף סלע המגיע כ-200 מטר אל תוך הים ועומקו כמטר. בשל מגבלת העומק כלי שייט, לרבות יאכטות אינן יכולות להיכנס למקום.
קברניטי התוכנית, לא יאומן כי יסופר, לא היו מודעים לעובדות הנ"ל עד לישיבה האחרונה בעירייה, זאת למרות שהושקעו כ 11 מיליון שקלים בתכנון עד עתה... שליטתם בחומר מעידה עד כמה הם מעוניינים ב"גולת הכותרת" (לכאורה) של הפרויקט - כלומר המרינה
כעת נסקור בקצרה מדוע התוכנית הנ"ל פשוט מסוכנת. ראשית, שכונת בת גלים הינה שכונה מיוחדת מאד, שחלקה הגדול נבנה בתחילת המאה הקודמת, בעלת אופי בניה נמוך ומסוגנן המשתלב יפה עם חוף הים. בניית בניינים גבוהים, כפי שמציעה בתוכנית, בסמוך לחוף ובחזית השכונה מהווה גזר דין מוות לתושבים. השכונה תאבד את אופייה השקט והמיוחד ואת נופיה, וכן, חוף הים יקרוס תחת העומס אשר ינחיתו עליו מגדלי הבטון.
שנית, לאורך כל תהליך התכנון לה התקיים כל דו-שיח עם ציבור תושבי השכונה. הם לא התבקשו להשתתף ולא ניתנה להם זכות להביע את דעתם בנושא. התוכנית לא מכילה שום הערכה מקצועית על השפעת הבנייה על ושילובה בשכונה הקיימת משום בחינה -חינוך, סביבה, תשתיות, דרכים, ערך הדירות וכו'.
כלומר, בסופו של דבר מדובר בתוכנית שתייצר גוש נדל"ן נוסף וחסר ייחוד על חשבון חוף יוצא דופן הנחשב לאחד הטובים בעולם לגלישה. רכס הכרמל המשתפל אל תוך המפרץ יוצר חוף ייחודי, שאין כמוהו רבים בעולם, בעל תנאי גלישה כה יוצאי דופן ההופכים אותו לאתר בו נערכות אליפויות עולם בגלישת רוח גמספק לגולשים רבים מהארץ ומהעולם הנאה רבה. הרס חוף זה יהיה בכייה לדורות.
לסיכום אנו שואלים: מה ההיגיון בפיתוח שמנותק מהמרקם העירוני של חיפה? האם רק לקבלנים ובעלי דיעה וממון יש זכויות ועל פיהם ישק דבר? האם נלקחה בחשבון הפגיעה בערכי טבע ונוף ייחודיים הקיימים בחוף? מדוע לא נבחנו לעומק אלטרנטיבות למיקום הפרויקט? מדוע נדרשים תושבי בת גלים לוותר על חוף הים בתמורה לגוש בטון מול הפנים?
אנו מקוים שראש העיר יעמוד בהבטחתו וישלח את התוכנית לאן שהיא ראויה, ומהחברה הכלכלית נבקש פשוט לעשות בפעם הבאה שעורי בית.
הכותב הוא רכז תא פעילי "מגמה ירוקה" בטכניון, ותושב שכונת בת גלים.
הכתבה פורסמה במקור בגליון נובמבר 2005 של "ירוק ברשת", עלון האינטרנט של ארגון "מגמה ירוקה".