השרים אישרו הבחירות במזרח ירושלים; אולמרט: לא נשלים עם תקיפתם של חיילים ושוטרים
הממשלה אישרה השתתפות 5,000 תושבי מזרח י-ם בבחירות לפרלמנט הפלשתיני. בעקבות ההתפרעויות בחברון, אומר מ"מ ראש הממשלה: נפעל נגד יהודים שינסו לתקוף חיילים ושוטרים
"בימים האחרונים גורמים קיצוניים תוקפים את אנשי כוחות הביטחון", אמר אולמרט בישיבה. ממלא מקום ראש הממשלה הבהיר כי הממשלה לא תשלים עם מקרים מעין אלו. "הוריתי לגורמי הביטחון לפעול בתקופות נגד מי שירים יד על גורמי הביטחון, והוא ייענש בצורה החמורה ביותר.
ואולם זמן קצר לאחר שאולמרט הבטיח להילחם בחומרה במתפרעים, התעמתו כ-150 פעילי ימין עם כוחות הביטחון סמוך לכיכר השוטר. המשטרה הכריזה על הפגנת המתנחלים כלא חוקית, ועצרה במקום חשוד במעורבות בהתפרעויות שפרצו אתמול בעיר. עדי ראייה פלשתינים דיווחו כי במהלך ההתפרעויות הציתו המתנחלים חנויות ריקות של פלשתינים.
האירוע אתמול מגיע לאחר שבשבועיים האחרונים חלה הסלמה בעימותים בין אנשי כוחות הביטחון לבין מפגיני הימין. אתמול התקהלו כ-150 מתנחלים בשכונת אברהם אבינו בחברון והחלו ליידות אבנים לעבר בתי תושבים פלשתינים בשכונת אבו-סנינה. תוך זמן קצר התפתח עימות בין שני הצדדים וכוחות צבא ומשטרה החלו לזרום למקום וניסו להשליט סדר. במהלך העימותים נפגע הקצין.
לפני כשבוע וחצי התרחש עימות קשה אחר בחברון. אנשי המנהל האזרחי הגיעו לשוק הסיטונאי בעיר בליווי של עשרות שוטרי יס"מ, שוטרים "כחולים" ולוחמי מג"ב, כדי לחלק לתושבים היהודים במקום צווי פינוי. המתנחלים התארגנו מראש לבואם של כוחות הביטחון ו-200 תושבים מחברון וקריית-ארבע המתינו בשוק. עם הגעת השוטרים, החלו התושבים ליידות לעברם ביצים ואשפה. "תתביישו לכם", קראו חלק מהמתנחלים לעבר השוטרים. "לכו תהיו גיבורים על ערבים".
מקצת מצווי הפינוי שאנשי המנהל האזרחי הצליחו לתלות על חלק מהבתים נתלשו מיד, ובמהלך העימותים אף הותקף מפקד מרחב חברון במשטרה, ניצב-משנה עלי זמיר. חפצים רבים הושלכו לעברו והוא "זכה" לקללות וגידופים שונים ומשונים. במשטרה אומרים שחלק מהמשתתפים זוהו וכי בכוונת המשטרה לפעול נגדם במלוא חומרת הדין. בנוסף, קצין משטרה פונה לטיפול רפואי לאחר שהמפגינים השליכו לעברו חומר לא ידוע.
בפתח הישיבה התייחס אולמרט למצבו של ראש הממשלה. "זו ישיבה שלישית שבה אנו מתכנסים בהיעדרו של ראש הממשלה, אריאל שרון", אמר אולמרט. "אנו עוקבים בדאגה ובתקווה לשמוע בשורות על התקדמות בהחלמתו. אנחנו מקווים שבקרוב ניתן יהיה לדווח על סימני התאוששות".
לאחר מכן אישרו השרים פה אחד ההצעה לקיים בחירות לרשות הפלשתינית במזרח ירושלים. על פי נוסח ההחלטה, כ-5,000 בעלי זכות בחירה יוכלו להצביע בחמישה סניפי דואר במזרח ירושלים. למעט אותם חריגים, אמורים ערביי מזרח-ירושלים בעלי זכות הבחירה להצביע בשכונות שמחוץ לשטח המוניציפלי של העיר, כפי שנעשה במערכות בחירות קודמות. אולמרט הדגיש שישראל לא תאפשר לנציגי החמאס להיכנס לירושלים ולקיים תעמולת בחירות והבהיר כי "העמדה הזאת הובהרה לכל הגורמים".
אולמרט אמר בישיבה כי עמדתה של ישראל בעבר היתה כי אין לשתף פעולה עם הבחירות בגלל השתתפות החמאס, אך מצד שני ישראל הבהירה כי לא תמנע את קיומן של הבחירות. לדברי אולמרט, יו"ר הרשות הפלשתינית התחייב בפני האמריקנים לפרק את החמאס לאחר הבחירות. "אישרנו את הקיום של
שר החוץ המתפטר, סילבן שלום, אמר בתגובה להחלטה כי "מדובר בהחלטה מסוכנת, שמהווה חצייה של הקו האדום האחרון". שלום אמר את הדברים במהלך פרידה מכתבים מדיניים. לדברי שלום, "ההחלטה שאולמרט קיבל היא החלטה המנוגדת לעמדתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, שקבע שאסור לאשר את הבחירות במזרח ירושלים וניסה להעביר בכך מסר ברור. עניין התעמולה הוא אחיזת עיניים ומדובר בכניעה לפלשתינים".
לאחר ישיבת הממשלה ייפגש אולמרט עם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. במהלך הפגישה צפוי מזוז להודיע לאולמרט כי יישאר בתפקיד ממלא המקום עד לבחירות ולא יכהן כראש ממשלה בפועל.
אולמרט מכהן כעת בתפקיד ממלא מקום עם סמכויות של ראש ממשלה, לאחר ששרון הוכרז כ"מי שנבצר ממנו זמנית למלא את מקומו". מזוז סירב להכריז על "נבצרות קבועה" של ראש הממשלה והעדיף להמתין להערכות הרופאים על מצבו של שרון ולהתקדמות במצבו. כעת נראה כי בכל מקרה לא יכריז מזוז כי נבצר משרון למלא את תפקידו באופן קבוע וכי אולמרט ימשיך להיות ממלא מקום עד הבחירות.