ציפור גן עדן
בודהה מזלזל, אבן עסאכר מהלל, פרסלי זולל. מה שבטוח-לאדישות הבננה לא תזכה אף פעם. שרי אנסקי בישלה איתה
הבננה אינה עץ במובנה הרגיל של המילה, אלא עשב ענק שגובהו שניים-שלושה מטרים ולפעמים אפילו הרבה יותר. בת למשפחת המוזיים שכוללת גם צמחי נוי כגון ציפור גן העדן. גזע הבננה דומה לגבעול בשרני ועבה מאוד הגדל מתוך פקעת באדמה. הפקעת שולחת שורשים ומצמיחה גבעולים אחדים בשנה, כל גבעול חי שנה וחצי, מניב אשכול בננות ומת. לאחר שצמח העלה העליון, צומחת תפרחת סביב הגזע בצורת אשכול גדול.פרחי הנקבה ופרחי הזכר הם עקרים והפירות שמתפתחים מפרחי הנקבה נוצרים ללא הפריה. כל גבעול נותן בין מאה ל-400 בננות. כיוון שהעץ עקר ואין לו זרעים מסמלת הבננה אצל הבודהיסטים את חוסר התוחלת שבחומריות. בציורים סיניים קלאסיים נראה בודהה עומד מתחת לעץ בננות כשעל פניו הבעת זלזול.
הבננות הגיעו לארץ מהודו בימי הביניים והתקבלו בהתלהבות גדולה על ידי האוכלוסייה, ערבים ויהודים כאחד. אבן עסאכר, סופר והיסטוריון מוסלמי בן המאה ה-12, כתב כי האושר הגדול ביותר בעולם הזה ובעולם הבא הוא אכילת בננה בצלה של כיפת הסלע. לפי מסורת האיסלאם, שכנראה הושפעה מתרבות הודו, הבננה היא פרי עץ הדעת של גן עדן שהיה בסרילנקה. אדם וחווה כיסו את מערומיהם בעלי בננה שהם יותר גדולים ואפקטיביים מעלי תאנה. כהוכחה מציינים ההיסטוריונים של האוכל שבאיים הקריביים קוראים לבננה "תאנה".
בננות קוטפים כשהפרי הגיע לגודל מקסימלי, אך הצבע עדיין ירוק כהה. תהליך ההבשלה כולל שינוי
כימי של העמילן שבבננה לסוכר. כשהבננות מצהיבות ומבשילות הן מפרישות כמות מוגברת של גז אתלין. אם שמים בננות בקופסה סגורה עם עגבניות ירוקות או עם אבוקדו, האתלין שמפרישות הבננות מכפיל את קצב שינוי הצבע של העגבניות ומזרז את הבשלת האבוקדו.
איוב, אחד הירקנים במחנה יהודה שממנו אני רוכשת בננות מוצלחות במיוחד, הסביר לי שהעיקר הוא לבחור בננות מבית אריזה עם הקפדה על הבחלה נכונה. הבננות מוכנות לאכילה ברגע שהן מצהיבות. בשלב ראשון הן עדיין קשות ובעלות ריריות צורבת.יש כאלה שאוהבים אותן דווקא כאלה. אני מעדיפה לחכות שלושה עד חמישה ימים כדי שהבננה תבשיל, תתקלף בקלות ותהיה רכה ועטופה בדוק קמחי. בשלות מלאה בחורף אורכת שלושה ימים בלבד. בננות אפשר לשמור במקרר. הקירור פוגע בקליפה בלבד, שנעשית כהה ופחות נוחה לקילוף. לבננה שהבשילה מדי נוצרים חוטים כהים שכדאי להרחיק כשמכינים ממנה עוגות ומנות אחרונות.
כיוון שהטמפרטורה בארץ יכולה לרדת בחורף מתחת לאפס מעלות, ישראל נמצאת למעשה כמעט מחוץ לתחום האזור שניתן לגדל בו בננות. לכן חלק גדול מהזנים לא ניתנים לגידול כאן, כמו בננות לבישול או סוגי בננות
בספרו של אלביס פרסלי "האם את רעבה בלילה", הוא מביא מתכון של סנדוויץ' מטוגן בחמאה משתי פרוסות לחם לבן, מרוחות בחמאת בוטנים ובבננות מעוכות. נייג'לה לוסון, שמביאה את המתכון בספרה, כותבת ש"כמות הקלוריות העצומה שבו אינה משהו שאפשר לעבור עליו לסדר היום. אך במקרים של הנגאובר, כדי להילחם בתשישות ולשקם את העצמי המתפורר, זו השלמות בהתגלמותה. הסנדוויץ' הזה לא רק מחזק אלא מחיה, האמינו או לא, הכמויות שלהלן מופחתות מהמקור. אני מכבדת את המלך, אך איני יכולה להיות הוא". כשניסיתי לשחזר את המאכל הבנתי מדוע האיש הזה היה ממש גאון.

החומרים:
1 בננה קטנה בשלה
2 פרוסות חלה
1 כף חמאת בוטנים (לא חלקה מדי)
2 כפות חמאה (הילדים המתבגרים שלי העדיפו מרגרינה)
אופן ההכנה:
1. פורסים או מועכים את הבננה למחית.
2. קולים קלות את החלה בטוסטר ומורחים את חמאת הבוטנים על פרוסה אחת ואת הבננה המעוכה על השנייה. מהדקים לכריך ומטגנים בחמאה משני הצדדים, עד שנוצר צבע זהובחום. מוציאים לצלחת, חוצים את הכריך באלכסון ואוכלים.
* ניתן להוסיף לבננות המעוכות טיפטיפה דבש או סוכר.
* אפשר גם לטגן את הסנדוויץ' במתכונת של פרנץ' טוסט: אחרי שמהדקים את הפרוסות, טובלים אותן בביצה טרופה עם שתי כפות שמנת מתוקה וכף אבקת סוכר ומטגנים בחמאה המומסת. מי שרוצה יכול להחליף את חמאת הבוטנים בחמאה רגילה.
החומרים:
1 כוס אורז לבן עגול רגיל או ריזוטו
1 כוס מים
1 מקל וניל (לא הכרחי)
6-4 כוסות חלב
טיפטיפה מלח
3/4-1/4 כוס סוכר
3 בננות בשלות
לכיסוי:
1 ביצה
1/2 כוס חלב
אופן ההכנה:
1. מערבבים בסיר בינוני את האורז והמים (אם יש ברשותכם מקל וניל תחצו אותו בסכין חדה ותוסיפו את הגרגירים השחורים הזעירים שבתוכו לסיר). מביאים לרתיחה על אש בינונית ומבשלים עד שהאורז חצי מבושל (כעשר דקות). לעתים מזומנות מערבבים כדי שהאורז והעמילנים סביבו לא יידבקו לקרקעית הסיר.
2. מוסיפים את החלב בהדרגה, בכל פעם רבע כוס על אש נמוכה מאוד, מערבבים מדי פעם כדי שהדייסה לא תידבק לתחתית. מספיגים כך את החלב במשך 40-35 דקות לפחות. בסיום הבישול המרקם צריך להיות רך, דייסתי ונוזלי מעט.
3. מוסיפים טיפטיפה מלח. רבע כוס סוכר. מערבבים על סף רתיחה ומבשלים כעשר דקות נוספות.
4. מקלפים ופורסים את הבננות ובוחשים אותן לתערובת. מאוד מוצלח לטגן קודם את הפרוסות בשליש כוס סוכר, עד שהוא נמס ומזהיב. יוצקים את הדייסה לתבנית פיירקס או פורצלן ומצננים אותה.
5. מחממים את התנור לחום של 220 מעלות. מקציפים במזלג את הביצה, מוסיפים את החלב ומערבבים. יוצקים את התערובת על הדייסה שהקרישה ומכניסים לתנור. אופים עד שנוצר על הדייסה קרום שחום.

החומרים:
תבנית פיירקס בינונית (בתבנית חד פעמית העוגה לא ממש מצליחה)
לבלילת הבננות:
50 גרם מרגרינה או חמאה
1 כוס סוכר פחות 1 סנטימטר
2 בננות בשלות
1 ביצה
1/2 1 גביע שמנת חמוצה
1/2 כפית תמצית וניל או 1 שקית סוכר וניל
1/2 1 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח
לתערובת התיבול:
2 כפות סוכר חום
1 כפית גדושה קינמון
1/3 כוס אגוזי מלך, לוז או פקאן שבורים
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור לחום 140 מעלות טורבו.
2. מערבלים במיקסר את המרגרינה והסוכר עד שמתקבל קרם חלק. תולשים מהבננות חתיכות לתערובת ומערבלים עד שהן מתמזגות. מוסיפים בהדרגה את הביצים, השמנת והווניל.
3. מערבבים את הקמח באבקת האפייה, בסודה לשתייה ובמלח. מוסיפים בהדרגה עד שמתקבלת תערובת חלקה.
4. בקערה נפרדת מערבבים את תערובת התיבול.
5. משמנים את התבנית. יוצקים על תחתיתה חצי מהבלילה. מפזרים עליה חצי מתערובת התיבול. מכסים בשאר הבלילה ומסיימים בפיזור שאר תערובת התיבול מלמעלה.
6. מכניסים לתנור ואופים עד שהקיסם שנעצנו בעוגה יוצא יבש (כ-45 דקות).
החומרים:
חמאה לשימון
2 בננות בשלות מעוכות
3 כפות מיץ לימון + 1/2 כפית קליפה מגוררת
2 כוסות שמנת חמוצה
600 גרם גבינת "סימפוניה" או "פילדלפיה"
1 כוס סוכר
1 כף קורנפלור
3 ביצים
1/4 כפית מלח
תבנית קפיצית קטנה או בינונית (20 או 24)
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות (בלי טורבו). משמנים תבנית קפיצית עגולה בחמאה. מדביקים לתחתית נייר אפייה או רדיד אלומיניום, כך ששוליו ישתלשלו החוצה. עוטפים את התבנית מבחוץ בשכבה כפולה של נייר אלומיניום. מקפלים, לוחצים ומהדקים סביב התבנית (כך נוצר כיסוי בלתי חדיר למים
2. מועכים את הבננות עם מיץ הלימון. כדאי להיעזר במעבד מזון (אם יש בתוך הבננות חוטים כהים יש להסיר אותם). מערבבים עם השמנת.
3. מערבלים במיקסר או במעבד מזון את הגבינה בסוכר ובקורנפלור במשך שלוש דקות רצופות (ולא שנייה פחות!). מצרפים את הביצים בהדרגה אחת אחרי השנייה ומוסיפים את תערובת הבננות והמלח. ממשיכים לערבל עד שמתקבלת תערובת חלקה (כשתי דקות). מרתיחים מים בקומקום.
4. יוצקים את תערובת הגבינה לתבנית ומניחים אותה בתבנית גדולה יותר. יוצקים מים חמים מהקומקום סביב התבנית העטופה באלומיניום בגובה של שני סנטימטרים וחצי.
5. מכניסים לתנור ואופים 45 דקות. מכבים את התנור בלי לפתוח את הדלת, עד שהעוגה לגמרי מתקררת (כשעתיים-שלוש).
6. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומכניסים למקרר לפחות לשעתיים (רצוי ללילה). לפני שמעבירים לצלחת הגשה משחררים את הקפיץ.
* אפשר להכין בסיס ביסקוויטים לעוגה: 150 גרם עוגיות כהות משובחות טחונות במעבד מזון עם 75 גרם חמאה חתוכה לקוביות, מעט קליפת תפוז מגוררת וכף סוכר. מהדקים היטב לתחתית התבנית לפני שיוצקים את תערובת הבלילה.
sofash@maariv.co.il