החיפושיות בסיבוב הופעות
עם תחילת עונת הפריחה בארצנו, יוצאות לסיור בשטח אלפי חיפושיות מרהיבות. עוז ריטנר על סדרת החרקים הגדולה בעולם, שאת מקצתה תוכלו לפגוש בחודש זה בלבד. וגם גלריית ענק מהממת
הפרעונים במצרים העתיקה האמינו שחיפושית הזבל, הידועה בשם 'זבלית פרעה', ומצויה גם בישראל, היא נציגתו של אל השמש. אמונה זו מקורה בדרך שהיא מגלגלת את כדור הזבל, דרך אשר דמתה בעיניהם לדרך שאל השמש גלגל את השמש אל השמים. גם כיום בחפירות ארכיאולוגיות מתגלות חרפושיות מצריות שעשויות אבנים יקרות וזהב, סמל לחשיבותה של אותה חיפושית במצרים העתיקה.
סדרת החיפושיות (Coleoptera) היא סדרת החרקים הגדולה ביותר; ומספר המינים הידועים הנכללים בה מגיע למאות אלפים. הרבגוניות בסדרה זו גדולה כל כך שאין לה אח ורע בכל ממלכת החי - היא באה לידי ביטוי בין השאר בגודל, בצורה, בצבע, באורח החיים ובמבנה הגוף. יש חיפושיות שאורכן כאורך כף יד של אדם בוגר; ואחרות - אורכן קטן ממילימטר אחד והן יכולות 'לתפוס טרמפ' על חרקים קטנים. אין צבע שפוסח על סדרת החיפושיות, ולעתים נראים צבעים מתכתיים להפליא, כאלה שלא נראה גם בפרפר היפה ביותר.
לחיפושיות גלגול חיים מלא, כלומר, ביצה, זחל, גולם ובוגר. לעתים ישנם כמה שלבים שונים לזחל לפני ההתגלמות, והוא משנה בהם את צורתו ואת אורח חייו. חיפושית ההרקולס, שמקורה במרכז אמריקה, נחשבת לבעל החיים החזק ביותר ביחס לגודלו, ויש באפשרותה להרים משא השוקל כמה קילוגרמים. ישנם מינים שביכולתם להפריש חומרים שונים - אלו נקראים 'מינים מפציצים' מהסיבה הפשוטה שכשאשר החומרים הללו באים במגע זה עם זה הם יוצרים פיצוץ קטן המלווה בהדף ובעשן ומטרתו להרחיק טורפים שונים.
מינים אחרים, כמו גחליליות, פיתחו דרכי איתות מעניינות - הבהובים של אור חזק במקצבים שונים. בין המינים ישנם כאלה המעופפים; אחד הפיתוחים האבולוציוניים החשובים במינים אלה הוא שבזמן מנוחה כנפי התעופה שלהם מקופלות צמוד לגופם ומכוסות בכנפי חפייה קשות (שלד חיצוני) המגנות עליהן ועל החיפושית מפני סכנות רבות.
החשיבות האקולוגית של מיני החיפושיות היא מכרעת, ויש הטוענים שאם נוציא מסביבה אקולוגית את כל החיפושיות בה, בסופו של דבר היא תקרוס משום שכל חומר אורגני משמש בית גידול של חיפושית מסוג זה או אחר. חיפושיות נמצאות בכל סביבה אפשרית: בחוף הים, במדבר, ביער, מתחת לאבן, על צמחים על עצים ועל פרחים, בתוך גזעי עצים, בקני נמלים, בברכות ובנחלים, בפגרי בע"ח ואפילו בצואתם. לחיפושיות רבות ישנה חשיבות גדולה בפירוק זבלים שונים, ולפיכך מינים מסוימים מועילים לאדם - מושית השבע למשל ניזונה מכנימות הפוגעות בצמחים ובכך היא משמשת הדברה ביולוגית חשובה, בעוד שאחרים מזיקים לו - זחלי חיפושיות שאוכלים רהיטי עץ, מזיקים חקלאיים וכדומה.
בארץ ישנם כ-3,000 מיני חיפושיות, ואלה מחולקות לשבעים משפחות שונות. רק מעטים מן המינים זכו לשם עברי. המינים השונים פעילים לרוב בעונות השונות, כשבעונה זו, יחד עם הפריחה הגדולה בכל הארץ, מתעוררים חרקים רבים ובעיקר חיפושיות. טיול אביבי והתבוננת קרובה בצמחייה יפתח בפניכם צוהר אל מגוון מיני החיפושיות המקומיים.
המין הידוע והנחשב ליפה ביותר בסדרת חיפושיות האביב הוא חיפושית "נחושתית הקוצים". זוהי חיפושית ממשפחת הזבלתיים, צבעה ירוק נחושתי מתכתי, גודלה כשני סנטימטרים ואהבתה הגדולה היא פרחים. נחושתית הקוצים נפוצה במרכז הארץ ובצפונה על פרחים שונים ובעיקר על תפרחות קוצים, כמו הגדילן; והיא ניזונה מהם. את הביצים היא מטילה בסביבה עשירה ברקב; על אדמה המכילה רקב עלים, בתוך גזעי עצים מרקיבים וכדומה. הרקב הזה מזין את הזחלים עד להתגלמות.
יותר מ-200 מינים של חיפושיות הזבל חיות בישראל, ביניהן, "פרחית שעירה" ו"פרחית הפרג". על פרחי האביב ניתן למצוא רבים מהם. גודלן של החיפושיות האלה לרוב כסנטימטר,
גם משפחת הברקניתיים מתחילה את פעילותה באביב, וניתן למצוא בה כמה מהמינים המרשימים והיפים בארץ. בעיקר בדרום ובסביבת ים המלח נפוצה "ברקנית האשל"; אורכה עד ארבעה סנטימטרים וצבעה הירוק מטאלי מקנה לה מראה של תכשיט. ניתן למצוא אותה על ענפיו של עץ האשל ובסביבתו; שם זחליה נוברים, והדבר גורם מדי שנה לנפילתם של עשרות עצים.
ממשפחת הברקניתיים, אשר 150 מינים מהם ידועים בארצנו, ישנם כמה מינים המשתייכים לסוג יולודיס וניתן למצוא אותם על צמחי הרותם הפורחים בדרום. אלה מינים גדולים ומדהימים ביופיים ובצבעיהם המטאליים. גם בני הסוג קפנודיס ממשפחה זו פעילים באביב ומינים רבים מהם, כגון "קפנודיס השקד" וקרוביו הדומים לו, מצויים לרוב על עצים גלעיניים.
מינים נוספים ממשפחה זו הם "ברקנית מכסיפה", הנמצאת על אשל ועל קאוזרינה ו"ברקנית ירוקה" שנמצאת על עצים שונים, ובכללם הברושים. מינים קטנים של ברקניתיים נפוצים על פרחים שונים, כגון הברקנית הישראלית.

על הקרקע ומתחת לאבנים נוכל לפגוש חיפושיות שחורות רבות. מקצתן ממשפחת השחרוריתיים, כגון שחרורית הכתר ומיני אדסמיה שונים, ומקצתן ממשפחת הרצניתיים - משפחת חיפושיות הטורפות חרקים. אחת החיפושיות היפות ממשפחה זו הפעילה בעונה זו היא הרצה המצוירת, שבשל ריצתה המהירה קשה להתבונן בה. היא נפוצה מאוד באזורי אדמה חולית בנגב ועד למרכז מישור החוף. חיפושיות "רצה" אחרת שנפגוש באביב מתחת לאבן היא ה"רצה" הסגלגלה.
בעונה זו נוכל לפגוש גם את "קברנית החלזונות" ממשפחת הקברניתיים. על צמחים ועל פרחים שונים נראה גם את בני משפחת היקרוניתיים, שמיניה הקטנים פעילים יותר באביב (במשפחה גם מינים גדולים למדי הפעילים מתחילת הקיץ). מינים נוספים שנראה באביב הם "יקרונית נאה", "יקרונית הפרחים", וייתכן שגם את היקרונית המזרחית, מין פולש שעלה לארץ רק לפני מספר שנים.
בארץ יש גם יותר מ-200 מינים ממשפחת החידקוניתיים - ששמם ניתן להם בשל קדמת הראש המוארכת, היוצרת מראה של חדק. רבים מהם נפוצים באביב על צמחים ובגידולים חקלאיים שונים. שניים מהבולטים שבהם הם מיני הלרינוס ו"חידקונית הכרוב" המצויה.
מלבד אלה נראה עשרות ומאות של מינים שונים ממשפחות נוספות, כגון משפחת הרפואניתיים שהחיפושיות בה רכות, לרוב צבען כהה, ובמקרים רבים שחור עם כתמים אדומים. משפחת העליתיים, המורכבת ממינים קטנים, מקצתם בצבעים מתכתיים, כגון "עלית הנענע" ומשפחת המושיתיים, ובכללה "מושית השבע", "מושית קטנה" ו"מושית נקודתיים" הניזונות מכנימות שונות ובכך משמשות כמדביר ביולוגי.
כאמור משפחות רבות של חיפושיות מיוצגות בישראל - כתבה זו היא רק מנה ראשונה וקטנה. לאלו המעוניינים להרחיב בנושא ישנם כמה מגדירים בארץ המכילים עשרות מינים www.nature-of-oz.com ואתר אינטרנט המשמש כמגדיר לחרקי ישראל עם דגש רחב על חיפושיות. כמו כן, סמוך למושב קדרון יפתח בימים הקרובים מרכז חרקים חינוכי למבקרים שיציג מגוון מיני חיפושיות ופרפרים מישראל וחרקים חיים נוספים, מידע נוסף תוכלו למצוא באתר זה.

רוצים לקרוא כתבות נוספות בעיתון חי? הרשמו כאן