"השתמשנו באלות רק אחרי שהותקפנו"
המפכ"ל משה קראדי אמר בפני חברי ועדת החקירה לאירועי עמונה כי האלות היו נצורות על גב השוטרים, ולא היתה כוונה לעשות בהן שימוש. הרמטכ"ל: חיילים הוכו, ואני מניח שהיכו
- לקריאת פרוטוקול דיוני הוועדה לחצו כאן
לדברי קראדי, השוטרים שלקחו חלק בפינוי הותקפו עוד לפני שהגיעו למאחז, ובשלב זה נעשה שימוש במכת"זיות (מכונית להתזת מים). "בהתחלה האלות היו נצורות בגב השוטרים. לא היתה כוונה לעשות בהן שימוש. רק לאחר שהשוטרים הותקפו הכוחות הפעילו את האלות", אמר.
המפכ"ל יצא נגד סרט מהפינוי שהציגו פעילי הימין. "הסרט של המתנחלים קטוע", אמר קראדי. "לא רואים שהסוסים מגיעים למקום וחוטפים מכת אבנים וגם לא את הניסיון של המתנחלים להפיל את השוטרים מהסוסים".
לפני קראדי העיד הרמטכ"ל דן חלוץ, שאמר כי התכנון מלכתחילה היה שהכוחות שהגיעו למקום יצעדו ברגל מצפון לדרום. "הרעיון היה לעבור במינימום חיכוך", אמר חלוץ. "אפשר היה לעבור עם רווחים דרך דרך המלך, אבל זה היה רעיון לא חכם, ולכן המשטרה המליצה נכון, לבוא רגלית מצפון לדרום".
דברים אלה של חלוץ מנוגדים לדברי השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, בפני הוועדה, שאמר כי בגלל חסימות מאסיביות של הצירים על ידי המתנחלים, כוחות הצבא נאלצו לעשות מסע רגלי מפרך כדי להגיע אל זירת הפינוי.
בעקבות הסתירה בדברים, קראה מועצת יש"ע להקים ועדת חקירה ממלכתית. "אירועי עמונה חיזקו את הצורך להקמה של ועדת חקירה ממלכתית שתעמת את הסתירות ותבצע בדיקה מקיפה של השאלות שנותרו עדיין ללא מענה כמו מספר הפצועים המופרז, נוהל הטיפול בפצועים ובפינויים, אחריות אולמרט לאירועים, השימוש הבלתי סביר בכוח משטרתי בניגוד לחוק ועוד", נמסר בהודעת המועצה.

הרמטכ"ל הגדיר כ"הזויה" את הצעת הפשרה שראשי מועצת יש"ע ניסו להשיג שעות אחדות לפני תחילת פינוי עמונה. "לקח חמש שנים להזיז כמה בתים בקרייה למרחק של חמישה מטרים", אמר חלוץ. "הצעת המתנחלים לנסר את הבתים בעמונה לארבע, ולהעתיק אותם לעופרה נראתה לי הזויה. מה גם שלא מדובר על מישור מדבריות נוואדה, יש שם קצת עליות וירידות. ההצעה שנמסרה לי בעל פה בשיחת טלפון לא נראתה לי הגיונית".
הרמטכ"ל הוסיף כי ההחלטה שלא לערב חיילות בפינוי היתה נכונה מאוד. "בניגוד לצבא, למשטרה אין הגבלה ששוטר יפנה אישה. זו מגבלה שאנחנו שמנו על עצמנו מתוך הכבוד שאנחנו רוחשים לסוגיות הללו בהקשר הדתי שלהן", הסביר חלוץ.
חלוץ סיפר כי ההתנגדות של פעילי
חלוץ חלק על דברים שהשמיע מפקד אוגדת איו"ש, תת-אלוף יאיר גולן, שאמר שאם היה יודע את תוצאות הפינוי מראש היה נוהג אחרת. "אני לא מסכים עם האמירה הזו", אמר.
במהלך הדיון התחוללה סערה בשעה שח"כ יוסף לפיד כינה את התנהגות המתנחלים "מרד". "כמה אלפי מתנחלים וכמה מאות בריניום מצוידים בנשק קר ומוסטים על ידי מנהיגים פוליטיים עשו בעמונה מרד נגד המלכות, נגד החוק ונגד הסדר", אמר לפיד. "כל רעיון הקמת הוועדה ערב הבחירות היה מעשה פוליטי".
מוקדם יותר העיד בפני הוועדה ראש השב"כ יובל דיסקין. בעדותו הבהיר דיסקין כי השב"כ לא התריע בשום שלב בפני שפיכות דמים. לדבריו היו התרעות על שימוש אפשרי של המתנחלים בנינג'ות, בברזלים, בבלוקים ובאבנים, אולם בשום שלב לא דובר על אפשרות שיתבצע שימוש בנשק חם.
בפני הוועדה אמור היה להופיע היום גם מפקד אוגדת איו"ש, תא"ל יאיר גולן, אך הוא לא הגיע משום ששר הביטחון, בהמלצת הרמטכ"ל, החליט שקצינים לא יגיעו להעיד, בטרם יסיים הרמטכ"ל את התחקיר הפנימי בצה"ל. יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ, הביע על כך תרעומת ואמר: "לא מקובל עלינו שהוא לא יגיע לדיון ושהשר לא יגיע במקומו".
ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) הגיש הבוקר תביעה אזרחית לתשלום פיצויים נגד משטרת ישראל בעקבות פציעתו בפינוי עמונה. ח"כ אלדד מטיל בתביעה את האחריות לפציעתו על מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, מפקד מחוז ש"י, ניצב ישראל יצחק, ומפקד הכוחות בעמונה, תת ניצב מאיר בוקובזה. "זו עוד דרך לרסן משטרה אלימה. אם המפכ"ל ידע שהוא עלול לשלם מיליון שקלים מכיסו האישי אז הוא יגיד להבא לשר ששלח אותו שהוא לא מבצע פקודות בלתי חוקיות", אמר אלדד.