חשש כבד: שפעת העופות הגיעה לישראל
אלפי תרנגולי הודו נמצאו מתים בלולים בשני קיבוצים בנגב. מבדיקה ראשונית של משרד החקלאות עולה החשד שהעופות מתו מהשפעת הקטלנית. הסגר הוטל על העופות ועל הלולים. בכירי משרד הבריאות יקיימו הלילה דיון דחוף בנושא
היום דיווחו בעלי שני משקים בשני קיבוצים בדרום הארץ, חולית ועין-השלושה, על מותם של אלפי תרנגולי הודו. גורמים במשרד החקלאות מסרו ל-NRG מעריב כי רק בלול בעין-השלושה מתו 8,000 עופות, מתוך 12,000 עופות שגודלו במקום. בעלי המשקים דיווחו על התמותה החריגה מיד לאנשי משרד החקלאות, שהורו על הטלת הסגר על תנועת בעלי הכנף. בנוסף, הורו אנשי המשרד על הטלת הסגר גם על אנשים שבאו במגע עם העופות.
מבדיקה ראשונית של השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות עולה כי קיים חשד שהעופות לקו בשפעת העופות. ראש המועצה האזורית, אורי נעמתי, אמר כי העופות בלולים יושמדו. במשרד הבריאות הבהירו כי לפי שעה לא התגלו מקרים של הידבקות של בני אדם, וכי רק מי שבא במגע ישיר עם העופות עשוי להידבק. במשרד מציינים כי הם נערכים לכל תרחיש.
"האנשים בקיבוץ נכנסו ללחץ באופן טבעי, כי הם לא יודעים מול מה הם עומדים", סיפר ל-NRG מעריב לואיס רוטמן, הבעלים של אחד הלולים שבו לפי החשד התפשט הנגיף. "אני קיבלתי הנחיות והוראות כיצד להיכנס לאזור הלול, ואני פועל בדיוק על פי אותן ההנחיות. אישתי, בכל מקרה, רוצה כבר שאני אחזור הביתה".
מירב הרשהורן, אם לשלושה ילדים מקיבוץ עין-השלושה סיפרה ל-NRG מעריב כי התושבים ממתינים להתפתחויות. "זה נראה לא סימפטי", היא אומרת. "ביתינו אמנם רחוק מהלולים מרחק פיזי די גדול, אבל אנחנו לא מעודכנים, והדיווחים היחידים שיש לנו זה מאמצעי התקשורת, שהם עצמם לא יודעים מה קורה ואיך מתנהגים".
בתגובה לדיווחים, אמר הערב שר החקלאות, זאב בוים: "המעבדות שלנו פועלות עכשיו, ויש להניח שעד הלילה יתברר סופית אם אכן מדובר בהתפרצות של שפעת עופות". בוים, שדיבר בערוץ הראשון, הוסיף: "בינתיים מדובר בחשד והטלנו הסגר ברדיוס של 9 ק"מ. אנחנו ערוכים לפעולות של השמדת הלהקות ברדיוס של 3 ק"מ, ואם יתברר שאכן מדובר במקרה של התפרצות הנגיף הקטלני, האנשים יקבלו טיפול תרופתי".
בוים ביקש לשגר בינתיים מסר מרגיע. "צריך להמתין. גם אם מדובר בהתפרצות של שפעת העופות אין בעיה לאכול מזון מבושל ומטוגן". השר הוסיף עוד
מדוברות משרד הבריאות נמסר כי בשלב זה לא ידוע על בני אדם שנדבקו בנגיף. "למשרד יש תוכנית שלמה והיא מפורסמת באתר האינטרנט שלנו", אמרו במשרד. "מערכת הבריאות כולה ערוכה עם מלאי תרופות, ובתי החולים ערוכים ויודעים איך לטפל בנדבקים וכיצד לזהות אותם".
פרופסור מורין פרידמן, וירולוגית מומחית לנגיפים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון, אמרה ל-NRG מעריב כי סביר כי המחלה לא התגלתה רק בימים האחרונים. "יש להניח שהיו עופות חולים גם לפני כן", היא אומרת, "ועל כן הדאגה צריכה להיות לא רק ללולנים שנחשפו עכשיו, אלא גם לכל אדם שבא במגע עם העופות לפחות שבועיים לפני כן".
בחודש אוקטובר 2005 התגלו פגרי תרנגולות רבים ממזרח לעיירה חורה שבנגב. תושבי היישוב הזעיקו למקום את אנשי משרד החקלאות, לאחר שחשדו כי העופות לקו בשפעת הקטלנית. ואולם בדיקות של המשרד הפריכו את החשד.
לפני כחודש נראה היה ששפעת העופות הולכת ומתקרבת לישראל. אז הכריזה הרשות הפלשתינית על מצב חירום ברצועת עזה, בעקבות חשש להידבקות של עופות בנגיף הקטלני באחד הלולים ברצועה וגילוי של כמה מקרי הידבקות במצרים. בהמשך הוכרז על חזרה לשגרה, בעקבות בדיקה שביצע משרד החקלאות הפלשתיני.
באוקטובר אשתקד פרסם משרד הבריאות תחזית קודרת, שעל-פיה התפרצות של שפעת העופות בישראל עלולה להביא להידבקותם של לא פחות מ-1.6 מיליון בני אדם ולמותם של 3,000 אחרים. על פי התרחיש, מערכת הבריאות צריכה להיערך למגיפה שתימשך שישה עד שמונה שבועות, שבהם יהיו 780 אלף ביקורי רופא ועשרת אלפים אשפוזים.
כמה שבועות לאחר מכן החליטה הממשלה בישיבתה השבועית כי המדינה תצטייד במלאי תרופות נגד נגיף שפעת העופות. ואולם על פי ההחלטה התרופות שיירכשו יספיקו לטפל ברבע מהאוכלוסייה, במקרה שהנגיף יתפרץ בישראל.
ההחלטה התקבלה בעקבות הצעתו של שר הבריאות דאז, דני נוה, ובהתאם להמלצת ארגון הבריאות העולמי. עוד החליטה הממשלה להקים צוות בין-משרדי, שיורכב מנציגי משרדי הבריאות, החקלאות, האוצר, הביטחון ומשרד ראש הממשלה. "אין לזלזל כלל בסיכון הנובע מהמגיפה, שנזקה יהיה עצום במידה והיא תפרוץ", אמר אז ראש הממשלה, אריאל שרון.
לאחרונה גם הנחה משרד הבריאות את מנהלי בתי החולים להיערך לטיפול במחלה. בבתי החולים אמרו כי אפילו "גל קשה של שפעת רגילה יביא לקריסה של המערכת. בטח שאין לנו סיכוי להתמודד עם שפעת העופות". במקביל החלו ישראל וירדן לשתף פעולה כדי להיערך יחד לאפשרות ששפעת העופות תתפרץ באזור. נציגים ישראלים וירדנים שנפגשו סיכמו לעדכן האחד את השני במקרה של איתור הנגיף באחת מהמדינות.