גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כשמחמוד פגש את סוהא

יותר ויותר ערבים זונחים את השידוכים המסורתיים לטובת משרדי היכרויות ואתרי אינטרנט למגזר בלבד. המסורתיים: העיקר שהילדים יתחתנו, אינשאללה

איתמר ענברי | 27/4/2006 11:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם חשבתם שהנישואים במגזר הערבי הם אך ורק תוצאה של שידוכים מסורתיים - טעיתם. בשנה וחצי האחרונה צצים במגזר הערבי משרדי היכרויות ושידוכים המיועדים לרווקים ולרווקות שנואשו מהדרך המסורתית כדי למצוא את בחיר לבם. הפריחה לא נעלמה גם מעיניהם של משרדי היכרויות יהודיים שלוקחים חלק ב"חגיגה".

אחד ממשרדי ההיכרויות הראשונים שנפתחו במגזר הערבי הוא המשרד אשר בבעלותה של וורדה דכוור. המשרד, שפועל בחיפה זה שנה וארבעה חודשים, זוכה, לדבריה, להצלחה רבה. דכוור מתגאה כי היא הצליחה עד כה לשדך בין 24 זוגות מאושרים שהכירו דרכה ונישאו. לדבריה, תשעה זוגות נוספים התארסו.

דכוור מספרת כי החליטה לפתוח את המשרד לאחר שגילתה מצוקה בשוק הפנויים-פנויות בחברה הערבית. "אצל היהודים יש אינספור מקומות בילוי והזדמנויות להכיר בני זוג", היא מסבירה. "העולם פתוח ויש פאבים, מסעדות ואינטרנט. לרווקים ולרווקות הערבים אין מסגרת מסודרת. הבחורות שלומדות באוניברסיטה, למשל, שוכחות את עצמן ושוקעות בלימודים במשך שנים, ואז הן מגיעות למצב שבו אי אפשר להכיר בן זוג באמצעות השידוכים המשפחתיים הרגילים".

דכוור אומרת כי ההתחלה, כמו במקרים אחרים שבהם מדובר בשבירת המסגרות הישנות, היתה לא קלה. "המגזר הערבי היה בהלם", היא מספרת. לדבריה, היא הוצפה בפניות של רווקים ורווקות שביקשו להיעזר בשירותיה, אך התנו את הפנייה אליה בשמירה מוחלטת על סודיות מחשש לסטיגמה חברתית. היום, היא אומרת, הבושה הולכת ומתפוגגת, ואנשים אינם מתביישים להגיע למשרדה, אם כי עדיין חוששים לפרסם את זהותם בפומבי.

דכוור אומרת כי הצליחה לזקוף לזכותה הישג נוסף. "בתחילת הדרך רציתי שהורים יגיעו אליי, או לפחות ייתנו את ברכתם לרצון של הילדים לפנות אליי. היום אני מרגישה שהגעתי לשיא ההצלחה שלי כי הורים פונים אליי, וכך המשרד שלי זוכה לחותמת של כבוד ומקבל אישור סופי שהוא מקום מכובד".
פוטנציאל עסקי

דכוור מדגישה כי אלו שפונים למשרד אינם אנשים חריגים או לא-יוצלחים בהכרח. "באים אליי משכילים, יפים, מכוערים, שמנים, נשים וגברים. מגיעים אליי מכל האזורים בארץ, לעתים אפילו מכפרים שכלל לא ידעתי על קיומם". דכוור אף פתחה מחלקה מיוחדת לאנשים עם מוגבלויות, כמו עיוורים ונכים, נושא שעד כה לא טופל בחברה הערבית.
 
ח' ו-ל' (השמות המלאים שמורים במערכת) הכירו באמצעות משרד ההיכרויות של דכוור ונישאו. "הגעתי למשרד אחרי שתקופה ארוכה ניסיתי למצוא מישהי ולא מצאתי", הוא אומר. "התלבטתי אם לגשת למשרד ההיכרויות, אבל בסופו של דבר החלטתי ללכת, וכך הכרתי את אשתי". לדבריו, ייתכן שהיה מוצא את בחירת לבו גם בנסיבות אחרות, אבל הדבר היה לוקח זמן רב יותר. "אני גם לא בטוח שהייתי מוצא את מי שמצאתי", הוא מוסיף בחיוך.

ח'ליל איברהים אבו-סאלח פתח

גם הוא משרד היכרויות, לאחר שיצא לגמלאות. את המשרד שפתח בסכנין לפני פחות משנה, הקים לאחר שגם הוא זיהה מחסור במגזר הערבי במשרדי היכרויות. "הזמנים השתנו. היום לרבים יש עבודה וצריך מישהו שיקשר בין שני הצדדים", הוא אומר.

לדבריו, רבים פונים למשרד בעיקר בטלפון, אך מעטים בוחרים בסופו של דבר להגיע למשרד ולהיעזר בשירותיו. הוא אומר כי הלקוחות שכן נעזרים בשירותיו בסופו של דבר הם גרושים, אלמנים וקשישים, שמבקשים את עזרתו בחיפוש בן זוג.

נושא השידוכים וההיכרויות לא נעלם גם מעיניהם של אנשי עסקים ערבים. בחודשים האחרונים הקימו אנשי עסקים את משרד ההיכרויות "וינכ יא הווא?" (היכן את אהובתי?). גם באינטרנט פועל אתר היכרויות, "אהוואך" (האהבות שלך) השייך לפורטל "יא הלא", ובחודשים הקרובים מתוכננת הקמתו של אתר היכרויות נוסף.

גם במשרדים היהודיים

באופן מפתיע, גם במגזר היהודי יש מי שקופץ על ההזדמנות, ומציע שירותי היכרויות לרווקים ולרווקות מהמגזר הערבי. איציק נוח, הבעלים של משרד ההיכרויות "יחד" מחיפה, מעיד על עצמו כמי שפונה כבר 15 שנה למגזר הערבי, ואף מפרסם מודעות היכרויות בכמה מהעיתונים הערביים. גם הוא מספר שנושא ההיכרויות היה בתחילה קשה לעיכול מבחינת הציבור הערבי.
 
"היו הרבה פניות שהגיעו אלינו, בעיקר מצד גברים שביקשו להכיר נשים למטרות 'לא רציניות'. אנחנו דואגים להבהיר כבר בשיחה הראשונה שמדובר בהיכרות למטרות רציניות בלבד". נוח מחמיא במיוחד לנשים הערביות, המגלות רצינות ומבקשות להכיר גברים למטרות רציניות.

ד"ר מג'יד אל-עטוואנה, סוציולוג מאוניברסיטת באר-שבע המתמחה במעמד האישה הערבית, מסביר כי הרקע לפריחתם של משרדי השידוכים הוא הפערים ההולכים וגדלים בין נשים לגברים בחברה הערבית. הוא סבור כי פריחת משרדי השידוכים באה על רקע חוסר היכולת של הנשים הערביות, בעיקר אלו המתגוררות באזורים מסורתיים, להכיר גברים.

"ברגע שהחברה נפתחת החוצה, המחויבות כלפי התא המשפחתי פוחתת והצעירים, בעיקר הגברים, נודדים החוצה", הוא אומר. "הגבר יוצא החוצה, וגם יש לו אפשרות להכיר נשים אחרות ואפילו נשים יהודיות. האישה שנשארת בבית ולא יכולה לצאת החוצה, נאלצת למצוא פתרון. גם החברה שמעוניינת לאזן את הפער הזה, מוצאת פתרונות, ואחד הכלים לפתרון הבעיה הוא משרדי ההיכרויות".

דווקא הצעירים אינם רואים במשרדי השידוכים חידוש מהפכני ופתרון למצוקתם של הרווקים והרווקות. עורך הדין ג' לאל איוב, ערבי מחיפה ומי שהקים את הדיסקוטק והפאב הראשון במגזר הערבי, אומר כי משרדי השידוכים אינם אלא המשך של הדרך הקונבנציונלית להיכרויות.

"המגזר הערבי מנסה לפעמים להציג תמונה יפה שלו, ולא תמיד זה נכון", הוא אומר. "ניסו לצייר את המגזר הערבי בצורה אחרת וליצור רושם של שוק פנויים-פנויות ומקומות בילוי שוקקים, אבל זה נפל, בין השאר בגלל רכילויות כלשהן. ברגע שיש בעיה עם חופש הפרט, עם תרבות הפנאי ועם רכילויות, אנשים, ובמיוחד נשים, יעדיפו לברוח לדרכים המסורתיות, ומשרדי השידוכים הם אחד מהדרכים. אין דרך אחרת לצעירים ערבים להכיר זה את זה, וזו לדעתי הבעיה העיקרית כיום של המגזר הערבי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים