שר ביטחון בקו האש
תושבי שדרות מחכים לראות איך יתמודד שכנם, שר הביטחון החדש עמיר פרץ, עם הקסאמים שמאיימים גם על ביתו. פרץ כבר הודיע שהוא לא יעזוב את העיר
בקבלת פנים שנערכה לוותיקי העיר שדרות ביום רביעי האחרון, הדגיש פרץ בנאומו את הסמליות הנעוצה בעובדה שמיד עם כניסתו לאירוע הופעלה מערכת "שחר אדום" והתריעה על שיגור רקטת קסאם לעבר העיר. פרץ מיהר לומר כי הוא מבין את תושבי שדרות החוששים משיגורי רקטות הקסאם, וכי אין בכוונתו לעזוב את שדרות – ולו ליום אחד.
ותיקי העיר עסוקים ביממה האחרונה בניתוח דבריו של פרץ במהלך הכינוס. אחד מהם נזכר בנאומים שנשא שר הביטחון החדש בעבר, כשנהג להשתתף בטקסי יום הזיכרון בחלקה הצבאית בעיר. לדבריו, פרץ נאם תמיד על השלום ודיבר על היד שיש להושיט לעבר הפלשתינים כדי לקדם את השגתו. השנה, הוא מציין, חרג פרץ ממנהגו והציג אג'נדה פרגמטית פחות. בניגוד לשר הביטחון היוצא, פרץ לא חזר על המשפטים הקבועים, המשווים בין ילדי שדרות לילדי עזה ושנתם שנודדת בלילות, אך הדגיש כי לא יאפשר פגיעה בביטחונם של ילדי העיר.
פרץ כנראה כבר הבין שקיבל את משרד הביטחון והעיר שדרות כעסקת חבילה אחת, וכחבר בכיר בממשלה יצטרך לשלוט בגובה חרדות התושבים. לתושבי שדרות יש, אמנם, הערכה רבה לשר הביטחון היוצא שאול מופז, אך הערכה זו עלולה להתפוגג כשמדובר בשר המתגורר בשדרות - והוא, במקרה, גם שכן שלך.
קיים הבדל עצום בין שר ביטחון בדמותו של מופז, המתגורר בכוכב יאיר, שבלשכתו מוצבת סמוך לאדן החלון רקטת קסאם שקיבל מידי ראש העיר שדרות, אלי מויאל, לבין שר ביטחון המתגורר בעיר ושומע דרך קבע את התרעת "שחר אדום".
לפחות מהתמונה המצטיירת עד כה, פרץ מצטיין בדממת האלחוט שגזר על עצמו, כיאה למערכה שבה הערפל הוא שחקן מרכזי. אחרי הניתוחים והספקולציות הגיע שלב המעשים. פרץ נפגש אתמול עם מופז לפגישת עבודה ראשונה בארבע עיניים. אך פרט לכך, ולעובדה שביום ראשון הוא יחלוף על פני מסדר צבאי שיקבל את פניו בחצר הקריה בתל-אביב, לרוב אנשי משרד הביטחון לא ידוע מאומה על ההרכב שפרץ יכניס לבניין.
האם המזכיר הצבאי יישאר בתפקידו, או שמא פרץ יבקש פרץ מזכיר צבאי חריף יותר, שיוכל לא רק לדווח, אלא לייעץ באופן מהותי? מה יהיה גורלו של המנכ"ל קובי תורן, שזה עתה החל את תפקידו? מי יהיה ראש המטה של המשרד? מי יקבלו על עצמם
פרץ, כך מעריכים בכירים במשרד, ישים בראשית דרכו דגש על החלק הטקטי, ובכל הנוגע לצד האסטרטגי - יעניק מנדט לאנשי משרדו. בדיוני הערכות המצב עם ראשי מערכת הביטחון הוא יצטרך להקשיב – והרבה, וזאת כדי לבנות את דמותו ומנהיגותו אל מול הגורמים הבכירים ולקבל החלטות באופן נחרץ. מנהיגותו תיבחן בעיקר ביכולת לסכם את הדיונים, במהלכם יצטרך גם לקבל החלטות לטווח הזמן המיידי.
נכון שהיו אלופים שגיחכו כששמעו על המינוי הקרב, אך ככל שחלף הזמן, ומשהבינו שמדובר בהחלטה סופית, החלו לגשש ולנסות להבין מהי האג'נדה של פרץ ומי האנשים העומדים לצידו. פרץ, אחרי הכל, יקבע את זהות הרמטכ"ל הבא.
אסור להתבלבל. במערכת הביטחון יש אמנם גופים רבים הפועלים בצורה משומנת, אבל שאיש לא ישלה את עצמו: גם בתנאים הללו, לא פשוט יהיה להחליף את מופז עתיר הניסיון. צוות יועצים נכון ולימוד קפדני של השר החדש יהוו צעד ראשון ובעל חשיבות בדרך למילוי החלל שהותיר אחריו מופז.
ארגוני הטרור חיים את המציאות הישראלית היטב, ומאחר שאותם לא מעניין הסלוגן "100 ימי חסד", הם ינסו לזמן בקרוב מאוד בוחן פתע גם למנהיגותו של אהוד אולמרט כראש ממשלה טרי וגם לעמיר פרץ, שביום ראשון ייכנס לתפקידו באופן רשמי.
מדי שבוע מתפרסם הטור "שטח צבאי" של אמיר בוחבוט, כתב NRG מעריב לענייני צבא וביטחון. "שטח צבאי" מתייחס לסוגיות הביטחון של ישראל מזוויות אחרות מאלה שאנו קוראים עליהן במשך השבוע, כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי ההחלטות והמהלכים שמשפיעים על ביטחונה של מדינת ישראל.