פרץ: הקיצוץ יפגע בביטחון ויוביל לפיטורים
שר הביטחון עמיר פרץ מנסה בישיבת הממשלה להיאבק על חרב הקיצוצים שמוטלת על משרדו. "משרד הביטחון הוא בעל היבטים חברתיים וכבר ספג קיצוץ. לא נוכל לעמוד בקיצוץ נוסף בתקציב"
לפני-כן אמר השר שלום שמחון כי אסור לנצל את יחסי הרוב מול המיעוט בממשלה כדי לכפות את הקיצוץ. "מדובר במשבר קטן, ויש לפעול בתיאום, שכן הדבר ישפיע גם על התנהלות הכנסת, לכן על האוצר למצוא פתרון יצירתי". שר הביטחון עמיר פרץ התייחס ארוכות במהלך ישיבת הממשלה לקיצוץ המתוכנן בתקציב הביטחון. הוא ציין כי תקציב הביטחון לשנת 2006 סוכם ונחתם על ידי ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, שר האוצר דאז, אהוד אולמרט ושר הביטחון הקודם, שאול מופז.
לדבריו, דובר על קיצוץ רב שנתי, וגם בהסכמים הקואליציוניים סוכם שהתקציב יפתח רק ב-2007 ולכן הוא גם עבר בקריאה הראשונה. "אי אפשר לפתוח עכשיו את התקציב מחדש ללא תיאום עם מערכת הביטחון", אמר פרץ "המשמעות של קיצוץ כזה תהיה הפסקת פעילויות של מערך המילואים, ירידה בסדר הכוחות המבצעי ועצירת אימונים, גם של כוחות סדירים".
פרץ אף ציין כי קיצוץ בתקציב הביטחון יביא לפגיעה בעובדים רבים בתעשיות שונות. "למערכת הביטחון יש התקשרויות רבות עם מפעלים לטווח קצר, אם יופסקו עסקאות אלו יגרום הדבר לפיטורי אלפי עובדים בפריפריה, שם מרוכזות התעשיות הללו. משרד הביטחון הוא בעל היבטים חברתיים וכבר ספג קיצוץ עמוק של אלפי אנשי קבע. לא נוכל לעמוד בקיצוץ נוסף בתקציב ודאי שלא בטווח מיידי. קיצוץ כזה משמעותו פגיעה בביטחון".
שר האוצר, אברהם הירשזון, אמר בישיבת הממשלה כי "יציבות המשק תלויה במידה רבה באישור התקציב, ואני קורא לחברי הממשלה לאשר את השינויים בתקציב על מנת שנוכל להעבירו בכנסת בהקדם האפשרי".
"אני מגיש לכם את השינויים התקציביים המתחייבים מההסכמים הקואליציוניים בתקציב 2006 מתוך מגמה לצמצם את הפערים החברתיים תוך כדי צמיחה", אמר שר האוצר. "התקציב מבטא סדר יום חדש של הממשלה. אנו נמנענו מקיצוצים במשרדים חברתיים כרווחה, הבריאות ותקציב הרשויות המקומיות וצמצמנו את הקיצוץ במשרדי הביטחון, הפנים והחינוך".

מוקדם יותר היום נפגשו שרי העבודה כדי להחליט כיצד להצביע בממשלה, אבל לא הגיעו למסקנה חד משמעית. בישיבה התקבלה הצעתו של השר שלום שמחון, כי מפלגת העבודה תדרוש שלא יבוצע קיצוץ בבסיס התקציב של 2007, והקיצוצים שיתבצעו יחולו על תקציב השנה הנוכחית. "צריך לשקול את הדברים בראייה כוללת, לא נצביע באופן אוטומטי נגד התקציב", אמר הבוקר שר במפלגה ל-NRG מעריב.
השר יצחק הרצוג אמר בסיום ההתייעצות ולפני ישיבת הממשלה, כי שרי העבודה יגישו ויציעו שורה של חלופות לקיצוץ בתקציב ולמקורות המימון החדשים. "אנו נעלה שורה של רעיונות מעשיים ורציניים שגם נראים הוגנים וסבירים, ונראה כיצד תתקדם הישיבה", אמר הרצוג. השר אופיר פינס הוסיף כי השרים ישמעו את דבריו של שר האוצר, ואז ייצאו החוצה כדי להתייעץ ולהחליט כיצד להצביע.
ראש הממשלה אהוד אולמרט אמד כי ישיבת הממשלה היום תעסוק בעיקר בתיקונים לתקציב 2006. "אנו מתנהלים תקופה ארוכה ללא תקציב מאושר, זה דבר ללא תקדים", אמר אולמרט בפתח הישיבה. "היום נאשר את השינויים המתבקשים כדי שניתן יהיה לאשר את התקציב בשבוע הבא בכנסת".
בסביבתו של אולמרט אומרים
עם זאת, הדגישו בסביבתו של שר הביטחון, כי פרץ אינו שולל קיצוץ מבוקר והדרגתי, אך מתנגד נחרצות ל"קיצוץ חד שיביא לפגיעה בהיערכות מערך המילואים ובעצם כך בהיערכות הביטחונית של צהל". כמו כן ציינו מקורבים כי לפרץ אין אינטרס בליבוי המתיחות בינו לבין ראש הממשלה, וכי הוא אינו מעוניין להוביל למשבר.
במטה הכללי של צה"ל זועמים על כוונת האוצר לקצץ חצי מיליארד שקלים בתקציב הביטחון. בדיונים פנימיים אמר אתמול הרמטכ"ל כי "קיצוץ בתקציב הביטחון, בעת הזו, ללא דיון יגרום לכך שכהרגלנו נפגע במה שאפשר ולא במה שנכון".
הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, הוסיף כי "משמעות קיצוץ של חצי מיליארד היא בעצם קיצוץ אפקטיבי של מיליארד שקלים. כתוצאה מכך, צה"ל יצטרך לקצץ במילואים, אימונים למילואים, כוחות סדיר, בים באוויר וביבשה, לפגוע בתעשיות ובהצטיידות, והתעשיות עלולות לפטר עובדים ובכך להעביר את הבעיה ממגרש למגרש".
גורם ביטחוני אמר אמש ל-NRG מעריב כי "קיצוץ בתקציב הביטחון בראייתו של שר הביטחון עמיר פרץ היא חציית קו אדום שתפגע במערכת הביטחון". לדברי הגורם, "מדובר במחטף שביצעו באוצר בהפתעה ולא תוצאה של דיונים מסודרים, מה שמשאיר טעם רע בפה. קיצוץ של חצי מיליארד שקלים יפגע בצה"ל גם בטווח הקרוב וגם בטווח הרחוק". בסביבת פרץ גם טוענים כי להצעה לבצע קיצוץ נרחב בתקציב הביטחון לא היה דיון מקדים בין משרדי האוצר והביטחון.
אמש נפגשו ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר הביטחון פרץ עם נציגי האוצר והביטחון לדיון דחוף על תקציב הביטחון, אולם הפגישה הסתיימה ללא הסכמה. עם זאת בסביבת פרץ הביעו שביעות רצון מכך שאולמרט השתכנע שלא יקוצץ המענק האמריקאי בסך 1.1 מיליארד שקל שהובטח למשרד הביטחון, וטענו כי כרגע "האוצר ירד מהעץ".