מבית הקברות בגוש קטיף לחצר הרבנות
כמעט שנה אחרי פינוי היישובים בגוש קטיף, עדיין שוכבות בחצר הרבנות הצבאית 6 מצבות שהוצאו מבית הקברות בגוש. "המקרה מעיד על אטימות וחוסר רגישות", הגיב בזעם מנכ"ל מועצת יש"ע
מצה"ל נמסר אמנם כי הנושא בטיפול וכי המצבות "ייקברו במהלך השבוע הבא", אולם הפרשה מעוררת תגובות סוערות: אבנר שמעוני, יו"ר מועצת חוף עזה לשעבר, הביע זעזוע מהמקרה ואמר כי "השלכת המצבות בחצר האחורית של בסיס צבאי מעידה על אטימות". גם ח"כ אריה אלדד התייחס בחומרה למקרה. "מי שגירש אנשים מבתיהם, אי אפשר להתפלא שהוא מבזה גם את מצבות המתים שלהם".
בתמונות, שצולמו בחצר בסיס הרבנות הצבאית, נראות מצבות ואנדרטאות של תושבי גוש קטיף שנהרגו בפיגועים שונים במהלך השנים. על אחת האנדרטאות נראות בבירור המילים "פארק עמוס", שהוקם לזכרו של עמוס סעדה ז"ל, שנרצח על ידי מחבל בנובמבר 2002 ביישוב רפיח-ים. סעדה, בן 51 במותו, הגיע עם אשתו אסתר ליישוב רפיח ים בשנת 83', כחלק מגרעין התיישבותי. עמוס עסק בחקלאות והפעיל את המתפרה בשטח המשק. הוא נרצח ליד המתפרה, על ידי מחבל שעבד במקום.
אנדרטה אחרת שהושלכה בחצר, הוקמה לזכרו של מרדכי יצחקוב ז"ל, שנהרג בתאונה ביישוב גן-אור בגוש קטיף. יצחקוב, בן 26 מאשדוד, איבטח את שער היישוב כאשר מכונית של תושבת היישוב פגעה בשער. כתוצאה מהפגיעה, נפגע יצחקוב בראשו ומת מפצעיו מאוחר יותר.
אבנר שמעוני, ראש מועצת חוף עזה בעבר, ומנכ"ל מועצת יש"ע, הביע זעזוע מהתמונות הקשות. "מדובר באטימות של כלל הגורמים הרלוונטיים. היה סיכום עם הצבא למציאת מקום מכובד, במשותף עם המשפחות, וביחס למצבות סוכם שהם יוצבו בהר הזיתים, בחלקת עקורי גוש קטיף", אמר שמעוני. "גם ביחד לאנדרטאות, וגם ביחס למצבות, המשפחות לא יודעו ע"י הצבא. צה"ל לא ניסה לתאם מיקום מכובד להצבתם, והשלכתם בחצר האחורית של בסיס צבאי מעידה על אטימות. אני תוהה היכן הרגישות והנחישות, כשמדובר בנושא כל כך רגיש".
התמונות באדיבות אתר האינטרנט "בחדרי חרדים"
גם ח"כ אריה אלדד הגיב בזעם על המקרה: "מי שרמס 8,000 אנשים חיים, גירש אותם מבתיהם והותיר אותם ללא בית וללא פרנסה, אי אפשר להתפלא על כך שהוא מבזה גם את מצבות המתים שלהם ואת תשמישי הקדושה מבתי הכנסת של גוש קטיף. מי שלא יודע לדאוג לחיים בוודאי שאינו דואג למתים", אמר אלדד.
ארגון "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" פנה באמצעות עו"ד אסף מינצר לרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, בדרישה לחקור את הפרשה ולהעמיד את האחראים לדין. "משיחות עם המשפחות שנאלצו להניח מצבה חדשה על קברי יקיריהם, דבר שנעשה בפועל לפני כתשעה חודשים, עולה כי הן כלל לא ידעו על 'שמירת' המצבות הישנות בחצר הבסיס הצבאי", כתב עו"ד מינצר לרמטכ"ל.
"בניגוד להבטחות צה"ל ומשרד הביטחון כי הפינוי יתבצע ב'רגישות ונחישות', הסתבר כי הקשר עם המשפחות השכולות לא היה ברגישות הנדרשת לאורך כל הדרך", הוסיף עו"ד מינצר. "אבקשך לדאוג לאלתר
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי מדובר במקרה מוכר ומטופל בקפידה. "בחצר הרבנות הצבאית ישנן שש מצבות שהועברו מבית הקברות בגוש, שכולן עתידות להיקבר בבית הקברות בניצן במהלך השבוע הבא". בנוסף, ציינו בדובר צה"ל כי מרבית המצבות שהועברו מבית הקברות, הוחזרו לקברים מהם נלקחו, "אך שתיים מן המצבות נשברו במהלך המעבר ולכן היה צורך לבנות מצבות חדשות".
עוד נמסר כי "באשר לארבע המצבות האחרות, משפחות החללים ביקשו שלא להחזיר אותן לקברים, אלא לבנות מצבות חדשות במקומן". צה"ל יקבור את המצבות הישנות שנשברו רק לאחר החלטת המשפחות על חידוש המצבות והכנתן. "באשר לאנדרטאות, מדובר באנדרטאות שמשפחות החללים צריכות לקבוע מה לעשות איתן. רק לאחר החלטת המשפחות ובתיאום מלא איתן, האנדרטאות יועברו למקום עליו יוחלט", נמסר מדובר צה"ל.
לפני כעשרה חודשים פינה צה"ל את בית הקברות בגוש קטיף, בו היו 48 קברים. המשפחות השכולות בגוש קטיף נאלצו לקבוע את מקום קבורת יקיריהם, עוד לפני שידעו היכן הן עתידות להתגורר. הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף ישראל וייס, אמר כי לא יושאר אף שריד בקברים. "על פי ההלכה אנו נדרשים לקחת חלק מהאדמה ולכן רכב אחד ייקח את המת ורכב אחר ייקח חלק מהאדמה".
כשלושה חודשים לאחר מכן, נחשפו צילומים קשים של פינוי הקברים. בתמונות נראים חיילים וקצינים במדים ואנשים בחלוקים לבנים מפנים קברים, מצבות שנעקרות ממקומן ונגררות על ידי מנופים, ארונות עץ חשופים להעברת שאריות הגופות, איסוף הארונות במגרש כדורסל וכיסויים בדגלי ישראל ופתקים עם שמות הנפטרים.
דובר צה"ל מסר בתגובה לפרסום אותם צילומים: "במסגרת מימוש הפינוי בהתנתקות פינו כוחות צה"ל את ארבעים ושמונה הקברים מבית העלמין בגוש קטיף. הפינוי בוצע על פי ההלכה, באופן מקצועי, רגיש וראוי. מפאת כבוד המתים וקדושת המקום, בוצע התהליך באינטימיות מוחלטת. צה"ל רואה בחומרה את פרסומן של התמונות ומצר על כל עוגמת נפש שייתכן ונוצרה בקרב המשפחות. לאור חומרת הדברים הנחה ראש אגף כח האדם, האלוף אלעזר שטרן, לבדוק בהקדם האפשרי את דבר צילום התמונות ופרסומן".