"יש הסכמה על מסמך האסירים"
הפלגים הפלשתיניים הודיעו על הסכמה בנוגע לתוכנית. החתימה על המסמך צפויה להיערך הערב
לדבריו, נציגי הארגונים בוועדת המעקב העליונה של הכוחות הלאומיים והאיסלאמיים בעזה פתרו את כל הסוגיות השנויות במחלוקת במסמך. "ההסכם הסופי יוגש הערב ליו"ר הרשות, אבו-מאזן, ולראש המשלה איסמעיל הנייה לחתימה", אמר דוויק. "לאחר מכן נודיע על כל הפרטים באמצעי התקשורת". יו"ר הפרלמנט הפלשתיני הוסיף כי ההסכם נחתם בינתיים בראשי תיבות בלבד על ידי נציגי הארגונים, וכי שורה של הסתייגויות נרשמו בנספח להסכם.
אחד מראשי הפת"ח ברצועה, סמיר משהראווי, אמר כי ההסכמה על מסמך האסירים הגיעה כתוצאה מהמשבר שאליו נקלעו הפלשתינים בימים האחרונים. "המצב בשטח חייב את כולם להסכים על המסמך", אמר משהראווי. "זו האופציה היחידה שעמדה בפנינו כדי להתגבר על המתיחויות וחילוקי הדעות".
במסגרת ההסכם, קיבלו הארגונים את דרישתם של הפת"ח ושל היו"ר אבו-מאזן כי הפעילות הצבאית נגד ישראל תתבצע בשטחי הגדה המערבית בלבד, ולא בתוך שטחי ישראל. משמעות הדבר היא למעשה הכרה בכך שיש להפסיק את ירי הקסאמים ואת כל הפיגועים ברצועת עזה.
אם אכן ייחתם הערב ההסכם, יהיה זה סוף פסוק בכל הקשור למשאל העם שעליו הכריז אבו-מאזן והוא יבוטל.
סאגה בת כחודשיים מתקרבת לסיומה
לפני יומיים נפגשו אבו-מאזן והנייה לפגישה מכרעת, במהלכה ניסו להגיע להסכמות שיאפשרו את אימוצו של מסמך האסירים והורדתו של משאל העם מסדר היום הציבורי ברשות. בפגישה השתתפו גם שר החוץ, מחמוד א-זהאר, שר הפנים, סעיד סיאם, חבר הפרלמנט מטעם
הפת"ח, מוחמד דחלאן, ויו"ר הפרלמנט לשעבר רווחי פתוח. הנייה הציג בפני אבו-מאזן את תוצאות הדיאלוג בין הארגונים שהושגו בשבועיים האחרונים, ואת הנוסחה הסופית אותה השיגו החמאס והפת"ח למסמך האסירים.
לפני כחודשיים הכריז ראש התנזים הכלוא בישראל, מרואן ברגותי, על "מסמך האסירים", יוזמה שמטרתה הכרה במדינת ישראל בגבולות 67'. כחודש לאחר מכן הודיע אבו-מאזן כי הוא מציב לפלגים אולטימטום בן 10 ימים לאמץ את המסמך. "אם הפלגים הפלשתיניים לא יגיעו בתוך 10 ימים להסכמה על 'תוכנית האסירים', יתקיים משאל עם בתוך 40 יום", הכריז אבו-מאזן.
יממה לאחר מכן הגיב ראש ממשלת החמאס, איסמעיל הנייה, בתקיפות לאולטימטום שהציב אבו-מאזן. "גם אם ישימו אותנו תחת מצור מכל הכיוונים הם יכולים לחלום לזכות בתמורה בוויתורים מדיניים", הדגיש הנייה, שאמר כי ממשלת החמאס לא תבצע כל ויתור על עקרונותיה. בשיחות הדיאלוג הפלשתיני, שהתקיימו לאחר מכן, הכריזו הפלגים כי "לא יהיה שלום בלי נסיגה לגבולות 67'".
לפני כשלושה שבועות הסתיים האולטימטום שהציב אבו-מאזן, אך הוא האריך אותו בשלושה ימים נוספים, לבקשת ממשלת החמאס. שלושת הימים חלפו, ויו"ר הרשות כינס מסיבת עיתונאים מיוחדת ברמאללה, בה הכריז כי ה-26 ביולי הוא התאריך בו יתקיים משאל העם הראשון ברשות הפלשתינית.
ואולם, בימים האחרונים נראה כי חלה תזוזה חיובית ביחס החמאס ליישום המסמך. לפני כשבוע פרסם העיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, כי החמאס והפת"ח קרובים להסכם שיבוסס על "מסמך האסירים", עם תיקונים קלים. העיתון פרסם כי החמאס הסכים לוותר על כמה מושבים בפרלמנט במסגרת ההסכם, והחלפת הממשלה ב"ממשלת עצמאים".