בין טיל לקטיושה - בצפת מתלוננים על שחיתות
יש שמאשימים את העירייה בכך שחלק מהתרומות שהועברו לטובת התושבים "נעלמו" בדרך. אחרים, טוענים שהממונים לא חילקו את המשאבים כראוי
את אלברטו כהן אנחנו פוגשים בדרך לקניות בסופר. "אני כועס על העירייה שקיבלה מזגנים, מאווררים וטלוויזיות, אבל חילקה את המוצרים בעיקר למקורבים ולא לאנשים הפשוטים", הוא מספר. לדבריו, למעט מזון, שמחולק על ידי פיקוד העורף, הוא וחבריו לשכונה לא קיבלו כל סיוע מהמנגנון העירוני.
תושבים נוספים, שסירבו להזדהות בשמם מחשש שיהיה מי שינקום בהם על דבריהם, טוענים כי מוצרים רבים כמו צעצועים, מזון לתינוקות ואפילו חבילות נופש, חולקו בעיקר לבני משפחותיהם של עובדי העירייה או פונקציונרים אחרים.
חלק מהתושבים טענו כי בעירייה גילו שחלק מהציוד שהועבר על ידי תורמים "נעלם", ולטענתם כמה מבעלי התפקיד שהיו קשורים לעניין הודחו מתפקידם או פוטרו. בעיריית צפת דוחים את הטענות. "עיריית צפת קיבלה תרומות של מוצרים לתינוקות, מזגנים, טלוויזיות, מאווררים ומוצרים נוספים, ותרומות אלו מחולקות עדיין בין המקלטים השונים, כאשר אופי החלוקה נקבע על פי הצרכים בשטח", אומר גילי גולדשטיין, מנכ"ל עיריית צפת.
"נכון להיום אנחנו מחלקים יותר מ-4,000 מנות חמות ביום, על פי רשימה מסודרת. בגלל המצב הקיים אנחנו מחלקים מזון לכל דורש ולא רק למומלצי הרווחה", מדגיש גולדשטיין, שטוען כי בגלל החלוקה הגורפת "היו מי שניצלו את המצב ולמרות שמצבם אינו בכי רע ביקשו עזרה בקבלת האוכל".
לצפייה בתושבי צפת המתלוננים על קיפוח, לחצו PLAY.
צילום וידאו: אלירן חיאט
לדברי גולדשטיין, העירייה "לא ביצעה סלקציה", וניסתה לרצות את התושבים. "המנות הן תרומה, וחלקן ממומנות על ידי תקציב העירייה", מוסיף גולדשטיין. "למרות הצרכים, לא ניתן להגיע לכולם וצריך לזכור שבסך הכול החנויות פתוחות ואנשים צריכים להתחיל לדאוג לעצמם".
בנוגע לטענות בדבר פינויים של המקורבים לאתרים מחוץ לטווח הקטיושות אומרים בעיריית צפת כי כ-1,000 משפחות, מתוך 5,000 משפחות שהגישו בקשות, הוצאו מהעיר. מן הסתם תושבים רבים לא נכללו בנופשונים, ואפשר רק להתנצל בפניהם".
לגבי הטענות בדבר גניבת מוצרים כאלו או אחרים,
גולדשטיין יודע לספר גם כי על פי אחד הדיווחים גם רעייתו וילדיו "צ'ופרו" בנופש מחוץ לעיר, בזמן שהם שהו בביתם בעיר. "האנשים בלחץ נוראי, ובגלל זה מתחילים כל מיני דיבורים לא מבוססים", הוא מסביר. "אנחנו מצידנו משתדלים לעשות את הטוב ביותר עבורם".
גולדשטיין מזמין אותנו לערוך סיור מקלטים, על מנת להמחיש לנו את הסיוע שמעניק המנגנון, באמצעות התרומות שהתקבלו. במהלך הסיור אנחנו נתקלים במקלטים מוזנחים, כאשר חלקם, בעיקר אלו הפרטיים, נטולי שירותים בסיסיים כמו חשמל ומים.
האחראי על המקלטים מטעם העירייה, שנלווה אלינו לסיור, מתגאה בקצב ההתקדמות של צוותי ההתקנה. "אנחנו מתקינים כ-20 מזגנים ביום, אבל יש לנו עוד עבודה רבה", הוא אומר. "בינתיים אנחנו סופגים קיתונות ביקורת מהתושבים, אבל אני בטוח שבהמשך הם יודו לנו".
התושבים שמארחים אותנו במקלט לא מתביישים להטיח ביקורת בפני נציג העירייה. "הטלוויזיה שקיבלנו לא עובדת וגם הממיר שקיבלנו מ-YES לא תקין", טוענת אחת הנשים ששרועה על מזרן במקלט. נציג העירייה מתחייב בפניה לטפל בבעיה וממשיך למקלט הבא. כאשר אנחנו מגיעים למקלט השני, מבקש האחראי על המקלטים להראות לנו את חדר השירותים שהותקן באחד מהמקלטים הפרטיים.
"אנחנו נותנים להם עזרה ראשונה", הוא אומר, כשהוא חולף על פני הררי זבל שהוצאו מהמקלטים המוזנחים. ואולם כאשר אנחנו נכנסים למקלט אנחנו נתקלים במבנה שאינו מחובר לרשת החשמל, נטול שירותים, שריח כבד נודף ממנו. "בואו נמשיך למקלט הבא", הוא אומר לנו, "שם כבר התקינו אסלה".
התושבים המתוסכלים שמקבלים את פנינו לא שוכחים לשגר עקיצה קטנה לכיוונו של נציג המנגנון. "אנחנו עוד נשלם על המזגנים האלו דרך מיסי העירייה", הם אומרים, והאחרון ממהר להרגיע. "זה הכול תרומות, לא נחייב אתכם בשום דבר", הוא אומר. אבל שוכני המקלטים מתקשים להשתכנע, מחייכים חיוך של ייאוש ונכנסים מיד למרחב המוגן.