גובשה טיוטה להפסקת האלימות
ארה"ב וצרפת הגיעו להסכמה על נוסח החלטת מועה"ב. מסתמן: לא תהיה קריאה להפסקת אש מיידית
ארצות הברית וצרפת ניסו בימים האחרונים לקדם מתווה לפעולה מדינית בשני שלבים. שלשום נערך דיון באו"ם בין הנציג הצרפתי לנציג האמריקני, שמטרתו להתחיל ולגבש טיוטה ראשונית להצעת החלטה במועצת הביטחון שתקרא להפסקת אש.
הטיוטה שהתקבלה בסופו של דבר היא נוסחת פשרה בין העמדה הצרפתית לעמדה האמריקנית. בעוד שארה"ב קיבלה את דרישתה, לפיה הפסקת האש לא תהיה מיידית, כמה מדרישותיה של צרפת התקבלו גם הן. 15 חברות מועצת הביטחון נפגשות הערב ודנות בטיוטת ההצעה, שאמורה לעלות לאישור ביומיים הקרובים.
לפי התוכנית, שהתגבשה מועצת הביטחון, תפרסם החלטה הצהרתית, שתכלול קריאה להפסקת האלימות ולשחרור החטופים והטלת אמברגו על כל גורם שיעביר אמצעי לחימה לחיזבאללה ולשאר המיליציות החמושות בלבנון. ארה"ב וצרפת מעוניינות כי הצהרה ראשונית זו תביא להרגעת הרוחות ולהכנת השטח לצעדים אופרטיביים.
בשלב השני, תפרסם מועצת ביטחון החלטה נוספת שתהיה קונקרטית יותר ותכלול נקיטת צעדים תחת פרק 7 של אמנת האו"ם, בדגש על הקמת כוח רב-לאומי שיפעל בלבנון. ארצות-הברית וצרפת שואפות שבמסגרת שלב זה יוכרז גם על מנגנון של תקשורת עקיפה בין ישראל ללבנון, באמצעות צד שלישי.
מהטיוטה, שחלקים ממנה הגיעו לידי nrg מעריב, יש נקודות חיוביות מאוד כלפי ישראל כגון שחרור החטופים הישראלים ופירוז כל השטח שעד הליטני מכוחות צבאיים, מלבד אלה של צבא לבנון או של הכוח הרב-לאומי.
המשך הטיוטה כולל כמה נקודות פחות חיוביות מבחינת ישראל, כולל התייחסות לשורת נושאים שאליהם מתנגדת ישראל. סעיף אחד של הטיוטה קורא לפתרון סוגיית האסירים הלבנונים בישראל לצד פתרון עניין החטופים הישראלים.
בנוסף, הוכנס לטיוטה סעיף שקורא לישראל להעביר לידי לבנון את מפות המוקשים בדרום לבנון. מדובר בדרישה בת כמה שנים של ממשלת לבנון, שאותה דוחה ישראל בטענה כי כל הנתונים לגבי המוקשים בדרום לבנון הועברו לאו"ם. עם זאת, לא פעם עלתה הסברה כי ישראל שומרת את מפות המוקשים
הסוגיה האחרונה והשלילית ביותר מבחינת ישראל הינה בנוגע לגבול בין ישראל ללבנון. אחד מסעיפי הטיוטה קורא לפתרון כל הסוגיות התלויות ועומדות בנוגע לגבול, בדגש על חוות שבעא. במילים אחרות, משמעות סעיף שכזה הינו כי חוות שבעא היא סוגיה שתהיה חייבת להיפטר במסגרת כל הסדר מדיני שיביא לסיום המלחמה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, דחה כבר כמה פעמים בימים האחרונים את סוגיית החזרת חוות שבעא ללבנון, בטענה כי הנושא כלל אינו עומד על הפרק.
במהלך סוף השבוע התנהלו מגעים ישירים בין גורמים ישראלים לאמריקנים סביב סוגיית הפסקת האש. שרת החוץ, ציפי לבני, שוחחה כמה פעמים עם מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, ששהתה בסוף השבוע בחוותו של הנשיא בוש בטקסס ועבדה על הנושא.
גורמים מדיניים בירושלים הביעו שביעות רצון מסעיף הפסקת האש בטיוטה שעליה הוסכם, אך הביעו חשש כי סוגיית חוות שבעא תיצור תסבוכת מדינית עבור ישראל.
גורמים מדיניים מסרו ל-nrg מעריב כי השגריר דני גילרמן עמד במהלך כל סוף השבוע בקשר עם עמיתו האמריקני ג'ון בולטון, וכי רבות מההערות הישראליות הוכנסו כתיקונים בטיוטה המקורית. הגורמים ציינו כי בתחילה דיברו הצרפתים על הפסקת אש מיידית, בעוד שהאמריקנים דיברו על הפסקה הדרגתית של פעולות האיבה. בסופו של דבר הנוסח שהתקבל היה הפסקת האלימות.