"תוצאה של שאננות ויהירות"
פרטים מתחקיר הפגיעה בסטי"ל אח"י חנית מול חופי ביירות חושפים כשלים חמורים בהערכת המודיעין

- היום שאחרי המלחמה - סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
מפקד חיל הים, האלוף דוד בן בעש"ט, מינה את תא"ל במיל' ניר מאור, ראש מספן כוח אדם לשעבר, כדי שיעמוד בראש תחקיר מבצעי שייבחן את אירוע הפגיעה באח"י חנית בתחילת המלחמה על ידי טיל איראני מסוג סי 802, שהביא למותם של ארבעה חיילים וגרם לנזק משמעותי לספינה. בתוך עשרה ימים צפוי הצוות בראשותו של מאור להגיש את הדוח המסכם.
מהתחקיר המבצעי עולה, שבבוקר אותו יום הפליגו שתי ספינות טילים לאזור טריפולי כדי לעמוד בקו ישיר מול חופי לבנון וסוריה. הספינות קיבלו הנחיות להפעיל את מערכות ההגנה על הסטי"ל מחשש לפגיעה של טילי ים. שני סטי"לים נוספים הפליגו מול ביירות כדי לממש את הסגר הימי על המדינה, והם לא קיבלו הנחיות להפעיל את מערכות ההגנה המשולבות, שאמורות להשמיד כל איום של טילים על הספינה.
בידי חיל הים היה מידע לפיו הטילים שבידי החיזבאללה מסוכנים לטווחים של 6-10 קילומטרים, ולכן הסטי"לים שפעלו באזור חופי לבנון, ביניהם אח"י חנית, פעלו בטווחי ביטחון של 17-30 קילומטר. הספינות, מבחינת חיל הים, לא היו בטווח איום. אולם בפועל, בידי חיזבאללה היו טילים שמסוגלים לפגוע במטרות גם במרחק של 120 קילומטר.
עוד עולה מהתחקיר המבצעי, כי שני הטילים שפגעו באח"י חנית שוגרו סמוך לשעה 21:00 בערב, ממשאית שעמדה סמוך לחוף, תוך שהמחבלים ששיגרו אותם מקבלים אינדיקציות לגבי מיקום הספינה מכמה מוקדים וביניהם תצפיתנים ומכ"מים.
באותו לילה אף נעשתה הערכת מצב מיוחדת במטה חיל הים בה השתתפו הקצינים הבכירים בראשותו של מפקד החיל. "אף אחד לא האמין שמדובר בטיל מסוג זה. זה בכלל לא היה הכיוון", סיפר קצין בכיר בחיל הים. "בהתחלה חשבנו על אופנוע ים שפגע בספינה או מזל"ט "הבביל" מתוצרת איראן, שנמצא בידי חיזבאללה. ראינו את החור ולא חשבנו לרגע שמדובר בטיל האיראני, הוא היה יחסית קטן".
הקצין הוסיף כי "מדובר בטיל סיני שהאיראנים מורשים לבנות אותו אבל אף אחד לא האמין שיש אותו לחיזבאללה. מדובר בטיל באורך של שמונה מטרים ובמשקל של 700 ק"ג. איך אפשר להעביר אותו באופן חשאי לחיזבאללה?".
קצין
קצינים במספן ים טוענים כי לא היה שום מידע מוצק או מבוסס לגבי אפשרות של הימצאות טיל מסוג זה במרחב לבנון, ואילו קצין נוסף טוען כי הועלתה האפשרות שהטיל הזה נמצא בלבנון. בחיל הים נמתחת ביקורת פנימית על כך שהפעלת המערכת היתה פותרת את הפגיעה באח"י חנית, מונעת פגיעה בחיי אדם ושחיקה ביכולת ההרתעה של הספינה.
"אף אחד לא התריע. אף אחד לא ידע ואף אחד לא הניח לי מסמך על השולחן בעניין הזה. שום דבר מבוסס. מול הסורים פעלנו בדפוס אחר בלי שום קשר לאח"י חנית", הסביר קצין בכיר בחיל הים.
הקצין סיפר כי ברגע שהבינו בחיל כי קיימת סבירות גבוהה ביותר שהטיל שפגע באח"י חנית הוא הטיל האיראני אמר תא"ל פייג למפקד שייטת 3, שהיה על הסט"יל, כי "מדובר בסי 802". לדברי הקצין, מפקד השייטת ההמום השיב לו: "מה? סי 802?".
השאלה העיקרית שעלתה בעקבות האירוע היא מדוע לא הופעלה מערכת ההגנה של אח"י החנית, שנחשבת לספינה הכי משוכללת בחיל ובעלת אמצעי ההגנה המשוכללים בעולם. בתחקיר התעקשו קצינים בכירים בחיל כי לא היה בידיהם מידע שטיל מסוג זה יכול לאיים על הסטיל"ים מחופי לבנון, וכי נהגו על פי מדיניות החיל ועל פי אוגדן הפקודות.
מהתחקיר המבצעי עולה עוד כי הסטי"ל פעל על פי ההוראות. "יש אוגדן הפעלה שמפרט את הפרטים הכי קטנים כמו באיזו זויות להסתובב, באיזה תדר יפעל הקשר ובאיזה גובה יפעל המכ"ם. כל פקודה אושרה על ידי. היתה פה הקפדה על כל הכללים", הסביר קצין בכיר בחיל הים.
אפילו התצפיתנים לא הביטו כלל לאחור בעת שהספינה שטה לעומק הים עם הגב לחוף, זאת בהתאם לנוהלים הקיימים בהיעדר איום ממשי על הספינה. קצינים בחיל טוענים, כי לו הערכת המצב היתה שונה, יכלו התצפיתנים להביט לאחור ואולי כך היו מגלים את שיגור הטילים לעבר הסטי"ל.
הסוגיה המודיעינית היא הרבה יותר רחבה, וזאת מאחר וגם אמ"ן שותפים לאחריות ואמורים היו לספק תמונת מצב עדכנית לזירת האיומים על כלי השייט. לטענת הקצין הבכיר, לו היתה מגיעה התראה על האיום, "מערכת ההפעלה של החנית לא היתה מנידה עפעף ומורידה את הטיל הזה אפילו עם יד אחת קשורה לאחור. אבל לא היה מודיעין משום סוג שהוא. יכולנו גם להחמיר ולהתנהג כאילו יש להם פצצת אטום ומה היה אז? ככה יכול לתפקד צבא?".
קצין המשרת על סטי"ל, שהתייחס לפרשה, אמר כי מדובר בכשל שמקורו בשאננות יתר שאין מקומה בזמן מלחמה. "פרט ליהירות ושאננות אין דרך אחרת מדוע לא הופעלה מערכת ההגנה של הסטי"ל. זו מלחמה ובמלחמה מתנהגים כמו במלחמה", אמר הקצין. "היה צריך להפעיל את מערכת ההגנה כמו שבחיל האוויר התנהגו באופן קיצוני לרמת איומי טילי הנ"מ נגדם. ללא ספק זו רעידת אדמה בחיל הים, והיא רק בתחילתה".