העצים יקררו את ישראל
במשרד להגנת הסביבה מגבשים תוכנית חדשה להדיפת מזג האוויר המעיק. לא עוד מזגנים ומאווררים. במקומם הולכים על צל טבעי. מחקר חדש מגלה כי העץ הכי מקרר הוא הפיקוס
כדי לנסות ולהיערך להתמודדות עם שינויי האקלים, הנגרמים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ, החל המשרד להגנת הסביבה בסדרת מחקרים. הראשון מבין המחקרים הוא מחקר על השפעת עצים על עומס החום בסביבתם. במסגרת המחקר עקבו החוקרים, אריה ביתן וד"ר עודד פוצ' טר מהחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם באוניברסיטת תל-אביב וד"ר לימור שעשוע-בר מהפקולטה לארכיטקטורה בטכניון, אחרי כמה רחובות בתל-אביב, ובעיקר אחרי שדרות ח"ן.
החוקרים גילו כי הטמפרטורה בסביבת העצים בשדרה נמוכה בשלוש מעלות מזו שברחוב אבן גבירול הסמוך. האחראים העיקריים לקירור במקרה הזה הינם עצי הפיקוס, אשר נמצאו כיעילים ביותר במאבק בחום התל-אביבי. במקום השני ביכולת הקירור
ניצב עץ המכנף הנאה, שהצליח להוריד את הטמפרטורה במעלה אחת מתחת לזו שנמדדה בתחנה המטאורולוגית בשדה דב. העץ הכי פחות יעיל הינו הדקל, שאין לו כמעט צל ולכן אינו מקרר.
"נכנסו עכשיו להיערכות לקראת שינויי אקלים, כי אם לא נפעל היום יהיה מאוחר מדי", הסביר ישעיהו בראור, המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה. "לצורך כך התחלנו לממן מחקרים בנושא, שיאפשרו לנו לקבל רעיונות לפעולה", הוסיף בראור. "פארק עירוני לא עושה לך רק צל ונעים. הוא מייצר "אי קור", שמשפיע גם על סביבתו. אנחנו קוראים לרשויות המקומיות להפנים את העובדה שאנחנו צפויים לימי חום קשים עוד יותר. הגינון העירוני צריך להתאים את עצמו למצב הזה, ולהתחיל לשתול עצים שיומלצו מהמחקרים הללו".
בלשכת השר להגנת הסביבה גדעון עזרא מבינים היום כי האקלים הוא לא נושא הקשור רק אליהם. "בכוונתי להוביל מהלך לשיתוף פעולה בין-משרדי לצורך התמודדות עם סכנות השינויים באקלים", אמר עזרא.