פרץ נגד רה"מ: תומך בוועדת חקירה ממלכתית
שר הביטחון יודיע מחר לחברי סיעתו כי הוא תומך בהקמתה של ועדת חקירה ממלכתית, בניגוד לעמדת רה"מ. בסיעת קדימה תוקפים: "נראה ששר הביטחון מונע משיקולים פנים מפלגתיים"
- היום שאחרי- סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
החלטתו של פרץ הגיעה לאחר שמורדי העבודה - עמי אילון, מתן וילנאי, דני יתום ואבישי ברוורמן - גייסו במהלך היום חתימות של למעלה משליש מחברי הסיעה, שביקשו לחייב דיון והצבעה בסיעה על ועדת חקירה ממלכתית. בכיר במפלגה טען כי כאשר פרץ הבין כי קיים רוב במפלגה לוועדת חקירה ממלכתית, הוא ביקש לפייס את חברי הסיעה. "פרץ מנסה להשיג קצת שקט", אמר הבכיר. "אבל זה לא יעזור לו לשקם את עצמו - הוא גמר את הקריירה".
בקדימה הביעו תמיהה על כך שפרץ מתנגד לוועדת שחק - אותה הקים בעצמו. "רק לפני שבוע פרץ אמר שהוא נגד ועדת חקירה ממלכתית, מחשש שהיא תשתק את המערכות הביטחוניות. מוזר מאוד שהיום הוא כבר בעד. נראה שהוא מונע משיקולים פנים-מפלגתיים ולא משיקולים של טובת המדינה", אמר שר בקדימה.
אתמול הודיע פרץ לראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי הוא מתנגד לעמדתו ויצביע נגד הקמתן של שתי ועדות לחקר התנהלות המלחמה. בסביבת ראש הממשלה לא מתרגשים ואומרים כי עם או בלי פרץ, להצעת אולמרט יש רוב מוחץ של לפחות 18 שרים.
ראש הממשלה מתכוון להביא את ההצעה לאישור הממשלה כבר בשבוע הבא. "אנחנו משוכנעים שההצעה של ראש הממשלה תעבור ברוב גדול", אמרו בסביבת ראש הממשלה. מסתמן כי שלושת שרי העבודה התומכים בהצעת אולמרט - שלום שמחון, יצחק הרצוג ובנימין בן-אליעזר - יצביעו בעד הצעת ראש הממשלה, שכן השרים אינם כפופים להחלטות סיעה. "כל החלטה שתתקבל תחייב את כלל חברי הסיעה ושרי העבודה", נכתב בהצעת המורדים שתובא להצבעת הסיעה. "אם יהיו שרים שיפרו את המשמעת הסיעתית לא יהיה דין ולא דיין", אמר אילון.
החלטתו של פרץ הגיעה לאחר שאתמול התכנסו "מורדי העבודה" לדיון בנושא ועדת החקירה, בסופו החליטו לדרוש מהיו"ר פרץ ומשרי העבודה לתמוך בהקמתה של ועדת חקירה ממלכתית ולהתנגד להצעתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, להקים ועדות בדיקה. "נדרוש מסיעת העבודה להצביע בעד הקמת ועדת חקירה ממלכתית, ולא בעד ועדת מריחה ממשלתית", אמר ח"כ ברוורמן לאחר הפגישה.
אתמול התייחס פרץ לטענות בדבר הכשלים בניהול המלחמה ושלח ביקורת מרומזת לקודמיו בתפקיד. "למרות חוסר ניסיוני, התמודדתי בנחרצות מול המצב הקשה שהשאירו לי בעלי הניסיון", אמר.
שר הביטחון נאם בטקס חלוקת פרס מפקד גלי צה"ל, ופתח את דבריו בהצדקת המלחמה בלבנון. "מדינת ישראל יצאה למלחמה מוצדקת להשבת הביטחון
הערב הצטרף לשורת התומכים בהקמת ועדת חקירה ממלכתית גם הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף במיל' משה (בוגי) יעלון. בהתבטאות פומבית ראשונה מאז פרוץ מלחמת לבנון, תקף יעלון את התנהלות המערכת הצבאית וההנהגה המדינית. יעלון אף קרא לכינון ועדת חקירה ממלכתית, בטענה כי "רק היא תאפשר חקירה יסודית", והבהיר כי אם ועדה כזו לא תוקם "לאזרחים יש יכולת להביע דעתם באופן דמוקרטי".
בראיון לרשת הטלוויזיה "אל-חורה", שקטעים ממנו שודרו בערוץ 10 הערב, התייחס יעלון לשאלת נטילת האחריות. "הייתי מצפה שאנשים ייקחו אחריות אישית, ומי שצריך להתפטר יתפטר, נוכח מה שנראה כניהול מלחמה כושל", אמר יעלון. הרמטכ"ל לשעבר גם רמז כי כוונתו אינה אך ורק לדרג הצבאי בלבד. "מי שאחראי, ניתן להביא להדחתו בהליך דמוקרטי", אמר.
יעלון אף הגיב להאשמות הרבות כלפי הדרג הצבאי והמדיני ב-6 השנים שקדמו לפרוץ המערכה ביולי האחרון. "ידענו על ההיערכות של חיזבאללה בדרום, ועל איך הוא מתכנן להתגונן עם אנחנו ניכנס לשם", מדגיש יעלון, "לא הופתעתי משום דבר, כך שהאגדה הזאת של לא ידענו פשוט לא נכונה".