האפיפיור: לא הבעתי עמדה, רציתי ליצור דיאלוג
מיליונים בכל העולם האזינו היום לדרשתו של האפיפיור, בציפייה לשמוע התנצלות פומבית לנאום ש"הקפיץ" את המוסלמים. אבל בנדיקטוס ה-16 הסתפק בהתנצלות על "התגובה שעוררו דבריו"
בדרשתו השבועית, אותה נשא מארמון הקיץ שלו ליד רומא, אמר בנדיקטוס ה-16 כי הוא "מצטער עמוקות" על התגובות הזועמות שהציתו דבריו על האיסלאם והג'יהאד והדגיש כי הטקסט ממנו ציטט אינו משקף את דעתו האישית.
"המילים האלו היו למעשה ציטוט מתוך טקסט מימי הביניים שבשום אופן אינו מבטא את דעתי האישית", אמר בנדיקטוס ה-16 . הוא הוסיף כי "אני מקווה שדבריי אלו יסייעו לרכך את הלבבות ולהבהיר את המשמעות האמיתית של פנייתי, שבכללותה היתה הזמנה לקיומו של דיאלוג כנה בין הדתות עם הרבה כבוד הדדי".
אתמול ניסו בוותיקן לצנן את הרוחות הסוערות ברחבי העולם המוסלמי בעקבות דבריו של האפיפיור על הנביא מוחמד ועל האיסלאם והסבירו כי בנדיקטוס ה-16, לא התכוון לפגוע במאמינים המוסלמים, בדברים שאמר במהלך השבוע שעבר, בעת שציטט נזיר מהמאה ה-14 שדיבר בגנות האיסלאם. לדברי הוותיקן, האפיפיור "נסער ביותר מהאופן בו התפרשו דבריו".
"הכנסייה מעריכה את דת האיסלאם, שחותרת רק לטוב", כתב בהודעתו קרדינל ברטונה, מזכיר מדינת הוותיקן. לדבריו, נאומו של האפיפיור התפרש ב"דרך שלא עולה בקנה אחד עם כוונתיו". "האב הקדוש ציטט את הקדוש ולא הביע
אך נראה שגם דברי הקרדינל לא סיפקו את כולם. סגן מנהיג הארגון המצרי, "האחים המוסלמים", הודיע כי הוא רוצה "התנצלות אישית מהאפיפיור", ומרוקו הורתה לשגרירה בוותיקן לשוב "להתייעצויות".
בנוסף, גררו דבריו של האפיפיור כמה מעשי נקמה. אתמול בבוקר נפגעו שתי כנסיות בעיר שכם מבקבוקי תבערה שהושלכו לעברן. הקבוצה שנטלה אחריות למעשה, "אריות המונותאיזם", מסרה כי ההתקפות בוצעו במחאה נגד דברי האפיפיור.
במהלך הרצאה שנתן ביום שלישי בשבוע שעבר באוניברסיטה בעיר רגנסבורג שבגרמניה, תיאר האפיפיור את האיסלאם כדת שתומכת באלימות ושמופצת באמצעות החרב, תוך שהוא מצטט דברים שאמר קיסר ביזנטי מהמאה ה-14 בשם מנואל השני.
"תראו לי רק את הדברים החדשים שמוחמד הביא, ותמצאו שמדובר רק בדברים רעים ולא-אנושיים, כמו הוראתו להפיץ באמצעות החרב את האמונה שלה הטיף", ציטט האפיפיור את דברי מנואל השני. אם לא די בכך, אמר בנדיקטוס ה-16 כי "אלימות היא דבר שאינו עולה בקנה אחד עם אופיו של האל ועם אופייה של הנשמה".
דבריו של האפיפיור, שפורשו כפגיעה באיסלאם ובמוחמד, התפשטו כאש בשדה קוצים, פתחו את מהדורות החדשות בתחנות הטלוויזיה הערביות ועוררו תגובות נזעמות בעולם המוסלמי. גם הודעת הוותיקן, לפיה האפיפיור מעולם לא התכוון לפגוע באיסלאם, לא הרגיעה את הרוחות הסוערות.
לאחר נאומו של האפיפיור, קראו שורת מנהיגים מוסלמים, בהם נשיא איראן ונשיא אינדונזיה, לאפיפיור לחזור בו ולהתנצל. מנגד, בעיראק קראו למאמינים שלא לנקוט בפעולות שיפגעו בנוצרים במדינה, ובטורקיה הודיעו כי ביקור האפיפיור המתוכנן לא יבוטל.