הרב וייס: לא עוד להתנתקות אנושית
הרב הצבאי הראשי הפורש, הרב ישראל וייס, שליווה את צה"ל במהלך תוכנית ההתנתקות, יצא נגד פינוי יישובים. "לבי שותת, עיניי דומעות. אינני חדל מלשאול האם לא היה קורבנם לשווא"
"כשאני מעלעל באלבום התמונות של בתי הכנסת, בתי המדרש, מוסדות החינוך - האולפנות והישיבות שהיו ואינם, לבי שותת, עיניי דומעות ואינני מוצא מנוח לכף רגלי", אמר וייס בנאומו. "איני חדל מלשאול עצמי האם על החורבן העכשווי ייבנה השלום העתידי, והאם בגינו תשקוט הארץ 40 שנה".
הרב וייס, שלכל אורך ההתנתקות ליווה את צה"ל בביצוע תהליך ההתנתקות, הביע לראשונה צער על הפינוי. "יהיה אשר יהיה, טובת עתיד קיומנו מחייב את שבועת הנצח שלעולם לא עוד להתנתקות אנושית, לעולם לא עוד להתכנסות אנושית, ולעולם כן לחיבורים האנושיים, האישיים, הציבוריים והלאומיים, ומכל סוג וכמה שיותר. שכן עלינו לזכור שמתחת לכל מרקם אנושי יש חיבור שהוא חזק מכל מבצר, ולחיבור הזה קוראים אדם, ואנחנו מחויבים לשמר אותו בכל עת, זמן ומקום".
בטקס נכחו גם הרמטכ"ל, אלופי צה"ל, כמה שרים - ביניהם אלי ישי ובנימין נתניהו, וכן רבנים ומקורבים לרב. בין היתר, סיפר הרב וייס כי לפני כל מהלך בהתנתקות הוא התייעץ עם הרב מרדכי אליהו, ממנהיגי הציונות הדתית, עם הרב עובדיה יוסף ועם הרבנים הראשיים. במהלך הטקס אף הוקרן סרט בו שיבח הרב עובדיה את וייס וסיפר על ההתייעצויות המשותפות במהלך ההתנתקות. "בכל מהלך הוא הלך איתי יד ביד", סיפר עובדיה.
לדברי וייס, היו אנשים שמהרגע שנכנס לתפקיד חיכו לראות אותו נופל. בדברים שאמר בטקס הרמטכ"ל, התייחס דן חלוץ לתפקודו של וייס במהלך ההתנתקות וציין כי הבחין
רק לפני ימים ספורים, לאחר ראש השנה, הפיצו אנשי "המטה להצלת העם והארץ" אלפי מודעות בהן נקרא הציבור להחרים את הרב הצבאי הראשי היוצא וייס.
בכרוז נכתב כי "על פי דין תורה, כל זמן שהרב אינו מבקש ברבים מחילה וכפרה מהנפטרים הקדושים, מציבור המגורשים ומעם ישראל, אין להעסיק אותו בשום משרה הקשורה לענייני תורה ומצוות, אסור לצרפו למניין או להעלותו לתורה, ויש להתרחק מכל מגע ומשא איתו".
הכרוז פורסם בעלונים של הציבור הדתי ובבתי כנסת ברחבי הארץ. הרב שלום דוב וולפא, מהמטה להצלת העם והארץ, אמר לפני מספר ימים ל-nrg מעריב כי "המטרה של העמותה שלנו היא שאיש מפושעי הגירוש לא ינוח בשלום על משכבו. העם דורש שימוצה איתם את הדין. לא ייתכן שיוציא מתים מקברם ויתקבל בקלות לחיים האזרחיים".
ביקורת על הרב וייס נשמעה גם בזמן ההתנתקות עצמה. בעקבות ראיון שהעניק וייס לעיתון "במחנה" בחודש אוגוסט 2005, במהלך ביצוע ההתנתקות, שלח הרב שפירא, מחשובי הרבנים בציבור הדתי והרב הראשי לשעבר, מכתב הבהרה ובו קרא לרב וייס לפשוט את מדיו ולהתפטר מתפקידו.
בין השאר כתב הרב שפירא: "אסור בשום אופן להיות שותף או לסייע בגירוש יהודים מביתם, בהריסת בתי כנסת, ובפגיעה בקברים, וגם רב צבאי בכל דרגה שהוא מוזהר בדברים אלו שהם אסורים על-פי ההלכה".
אך גם שנה לאחר ההתנתקות רודפת הביקורת את הרב וייס. בעת המלחמה בצפון, בחודש אוגוסט השנה, ביקש הרב לנחם משפחה שכולה בעת הלווית החייל יהודה גרינפלד, אך סולק על ידי אחותו של החייל, שושי גרינפלד.
הרבנים הראשיים, הרב שלמה עמאר והרב יונה מצגר, הוציאו הודעה מטעמם, בה הם מוחים על מה שהם כינו "הלבנת הפנים" שנגרמה לרב וייס. "הצטערנו לשמוע על עלבונו של כבוד הרב הראשי לצה"ל, שלא זה המקום לדבר על מידותיו האציליות ומעשיו הטובים עם אלהים ואדם", כתבו הרבנים. "אין בכוחו של ויכוח, ואפילו החשוב ביותר, להתיר הלבנת פני אדם ברבים".