העליון: הביטוח לא יממן הזונה
בית המשפט העליון ביטל החלטה אשר זיכתה צעיר שתפקודו המיני נפגע בביקור שבועי במכון ליווי
הבוקר החליט המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט אליעזר ריבלין, לבטל מימון שירותי ליווי לצעיר, שתפקודו המיני נפגע בעקבות תאונת דרכים שעבר. "אין מקום לכך שבית המשפט יפסוק פיצוי שתכליתו מימון שירותי ליווי. פיצוי כזה מנוגד למגמתו של הדין הפלילי, במיוחד על רקע המציאות בישראל ומלחמת החורמה של מערכות האכיפה בתופעות הכרוכות בתעשיית הזנות", כתב ריבלין בפסק הדין.
לדעה נחרצת זו הצטרפו גם הנשיא בדימוס, אהרן ברק, והנשיאה החדשה, דורית ביניש. ביניש מתחה ביקורת על הגישה שאימצו בתי המשפט, המכירה בשירותיהן של נערות ליווי לצורך פיצויים כספיים לאנשים שתפקודם המיני נפגע.
הפרשה השנויה במחלוקת החלה לפני מספר שנים. בית המשפט המחוזי בתל-אביב, פסק אז שבמסגרת פיצויים כלליים לצעיר שסבל מ-100% נכות בעקבות תאונת דרכים, ישלמו חברות הביטוח 150 אלף שקל עבור מימון תרופת ויאגרה, וכן יממנו חברות הביטוח ביקור שבועי במכון ליווי. זאת לאחר שנקבע כי בעקבות תאונת הדרכים, תפקודו המיני של הצעיר נפגע.
על פסק דין זה ערערו גם חברות הביטוח מצד אחד וגם הצעיר. אליהם הצטרפו גם מוקד סיוע לעובדים זרים, והקליניקה לסחר בנשים. בעוד הצעיר קבל על גובה הפיצויים, הנמוכים לדעתו שנקבעו לו, יצאו חברות הביטוח נגד סכום הפיצויים הכללי שנקבעו לצעיר שכלל פיצויים שונים.
במסגרת ההחלטה לבטל את שירותי הליווי, קבע בית המשפט העליון כי הצעיר יהיה זכאי לסכום של 100 אלף שקל עבור תרופות לשיפור התפקוד המיני בלבד. בנוסף, קבע העליון כי סכום הפיצויים הכלליים שנקבע לצעיר אכן היה מופרז, והוריד אותו מחמישה מיליון וחצי שנקבעו במחוזי בתל אביב, לשלושה מיליון וחצי ש"ח.
כמו כן בוטלה החלטת המחוזי לשלם לצעיר כארבע מאות אלף שקל עבור הוצאות דיור, והפחית סכומים אחרים שנקבעו בפסק הדין, כמו מימון עבור טיפול פסיכיאטרי והוצאות טלפון.
בהתייחסו לשלילת מימון שירותי הליווי, קבע ריבלין כי "תכליתה למנוע עידוד ומימון של תופעות הכרוכות בניצול, בגרימת נזק וביחסי תלות". בקביעה נכתב כי "המשפט הישראלי
בפסיקתו התווה ריבלין מדיניות משפטית לסוגיות דומות בעתיד. "אין להכיר בשימוש בשירותיה של זונה כ'פיצוי' לניזוק, ואין מקום לכך שבית המשפט יורה על תשלום כסף, שניתן לומר עליו בסבירות גבוהה כי הוא ימצא את דרכו לכיסם של אלה המוצאים פרנסתם ברווחי הזנות".
עו"ד ישראל וויינברג, שייצג בערעור את חברות הביטוח 'מגדל' ו'אבנר' מסר בתגובה לפסק הדין: "אני שמח שבית המשפט העליון עשה תיאום עם ההלכות האחרות בעניין המוסרי הזה של שירותי ליווי. אני סבור שההלכה שנקבעה היום היא נכונה משום שלא צריך לתת גושפנקא לשירותי מין בפסיקה הישראלית. השופט ריבלין כתב נכון כאשר ציין בפסק הדין שמצד אחד לא צריך לפגוע בנפגעים בתחום המיני ולכן צריך לתת להם תרופות וטיפולים רפואיים, אך מצד שני, אסור למסד את הזנות. לכן, אני חושב שזו הלכה נכונה ושמח שנקבעה".