מרכז העבודה הכריע: נשארים בממשלה
ברוב מוחץ אישרו חברי המרכז בהצבעה גלויה את הצעת היו"ר להישאר בממשלה, למרות הצטרפות ליברמן. פרץ: "זו הצבעת אמון בי ובשרים". השר פינס: "הבית הזה נקבר לי מול העיניים"
היום תובא בפני הכנסת ההצעה להרחבת הממשלה, לה מובטח רוב. עם זאת, ייתכן שכמה מחברי העבודה, יחליטו להיעדר ממנה או להימנע, למרות החלטת המרכז.
יו"ר המפלגה ושר הביטחון, עמיר פרץ, היה האחרון שנשא דברים מול חברי המרכז. בנאום ארוך ניסה פרץ לשכנע את החברים כי פרישה ומעבר לאופוזיציה יכלו להיות האופציה הטובה ביותר, אך נגד עיניו עמדו שיקולים אחרים. "כאשר שואלים מה טוב לשלום ולאזרחים – חייבים להמשיך ולשאת באחריות", אמר פרץ. "מהרגע שהונחה שאלת ליברמן על השולחן, מונחות גם שאלות נוספות: ברור לי שהוא מוביל תפיסת עולם קיצונית ומקוממת אך נישאר שם כדי שלא ניתן לתפיסות אלה להתממש. נעמוד כחומה בצורה מול כל אפליה או טרנספר. המפלגה הזאת תעמוד לצידם של ערביי ישראל, כפי שהיא עומדת לצד הדרוזים ובני המגזר הלא יהודי", הבטיח.
פרץ המשיך ואמר כי "מפלגת העבודה בממשלה תעמוד על כך שהדגל החברתי יונף לצד הדגל הביטחוני".
מן העבר הנגדי התייצב השר אופיר פינס שעלה לדוכן ובלהט יוצא דופן קרא לחברי המרכז להצביע נגד ישיבה בממשלה אחת עם ליברמן. "הבית הזה נקבר לי מול העיניים בגלל קומבינות, זיגזגים וחוסר מנהיגות", אמר פינס. "עשינו טעויות בחודשים האחרונים, דרך הסכם קואליציוני גרוע כשהעדפנו את הביטחון על הנושאים הכלכליים, אני רוצה להתריע הערב הזה בפני הטעות האחת שתהיה יותר מדי – הכניעה לתכתיב ליברמן. זהו רגע האמת ולחשבון נפש. למה התכוונו שאנחנו רוצים להיות במממשלה אבל לא בכל מחיר אם לא לרגע הזה ממש? צריך לבדוק מהו המחיר".
במהלך נאומו, ניסה השר בנימין (פואד) בן-אליעזר לשכנע את חברי המרכז לתמוך בהשארות העבודה בממשלה. "לא תמיד ממשלה גדולה ויציבה היא דבר רע", אמר פואד לקהל. "לעיתים היא אפילו דבר חיובי וחשוב. "עלינו להיות מפלגת שלטון, מתווי דרך, ולא כאלה המזדנבים וצועקים ממסדרונות האופוזיציה".
בן-אליעזר הגדיר את יציאת העבודה מהממשלה כהפקרת הממשלה והמדינה בידי הימין הקיצוני. "אם נצא מהממשלה, יכנסו המפד"ל, האיחוד הלאומי והליכוד וניגרר שוב לממשלת ימין אשר תחריב את המצע המדיני, ותחסל כל סיכוי להידברות ויציבות עם העולם הערבי. על כך וודאי לא יסלחו לנו מצביעינו – ובצדק", הוא הוסיף.
ח"כ עמי איילון המתנגד
איילון אמר כי באופוזיציה אי אפשר להניע מהלכים ולקבוע מדיניות. "אנחנו צריכים להישאר על מנת להבטיח שתוכניתו ההזויה של ליברמן, על העברת אזרחים בכפיה לא תעלה על סדר יומה של הממשלה. אנו צריכים להבטיח שיועברו תקציבים למגזר הערבי. אנו צריכים להישאר על מנת להניע תהליך פנימי, לפנות מאחזים, לחוקק חוק פינוי פיצוי".

שרת החינוך יולי תמיר נעמדה גם היא לצדו של פרץ ואמרה: "כשאנחנו יושבים בממשלה שבעה שרים וליברמן אחד, אנחנו נקבע את סדר היום. אם פרץ יפנה מאחזים ישאלו את ליברמן למה הוא יושב עם פרץ, לא להפך".
ח"כ דני יתום, שקרא לפרישה מהממשלה, פנה ליו"ר המפלגה עמיר פרץ ואמר - "אני מסתכל לך בעיניים, פרץ אל תכשיר את השרץ". יתום פנה אל חבריו השרים בכעס: "אני לא מבין מה קרה לכם שמביא אתכם לשבת עם מפלגה גזענית באותה ממשלה? כיצד תביטו מחר בעיני הבוחרים שלהם הבטחנו בדיוק את ההיפך? איך תביטו בעיני חברינו הערבים, הדרוזים הבדואים שאותם ליברמן רוצה לגרש מהמדינה?".
לאחר קבלת ההחלטה על הישארותה בממשלה, בירך יושב ראש הקואליציה, חבר הכנסת אביגדור יצחקי (קדימה), את מפלגת העבודה, על כך ש"קיבלה את ההחלטה הנכונה לישראל כשהחליטה להישאר בממשלה למרות כניסת ישראל ביתנו".
מנגד, תקף יו"ר מרצ ח"כ יוסי ביילין את ההחלטה. "מפלגת העבודה גזרה על עצמה את סיום תפקידה ההיסטורי", קבע. "בהצבעה במרכז היא הוכיחה שוב שהיא דבקה בשלטון בכל מחיר, גם במחיר בגידה בהבטחה שהעניקה לבוחריה".