תחקיר צה"ל: תקלה טכנית הובילה לאסון בבית-חנון; ירי ארטילרי יותר מעתה רק באישור האלוף
האלוף מאיר כליפי הגיש אמש לשר הביטחון את התחקיר שערך בעקבות הטרגדיה בבית-חנון. המסקנה: תקלה במערכת המכ"ם הובילה לאסון. פרץ הנחה את חלוץ לבחון שוב את הירי הארטילרי
אתמול מינה הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, את האלוף מאיר כליפי לעמוד בראש צוות בדיקה שיערוך תחקיר מקיף של נסיבות האירוע בבית-חנון. חלוץ ביקש לקבל את המסקנות בהקדם. כליפי, באמצעות מומחים ממפקדת קצין תותחנים ראשי וקצינים מהמטה הכללי ומפיקוד דרום, החל לבדוק את הגורמים שהביאו לנחיתת הפגזים בלב אוכלוסיה אזרחית.
הצוות תיחקר את חיילי הסוללה, את חיילי מערכת "השילם", קצינים בחטיבה הצפונית וחיילים ומפקדים באוגדת עזה ובפיקוד דרום. התחקיר, שהוגש הערב לרמטכ"ל ולשר הביטחון, קבע כי תקלה במערכת ה"שילם", שתפקידה להכווין את הירי הארטילרי, היא שגרמה לטעות הקשה שהביאה להרג האזרחים הפלשתינים, ולא צוות סוללת התותחים שפעל כראוי.
בגלל התקלה הטכנית, המשיכה הסוללה לירות פגזים לאותו מיקום, וכתוצאה מכך התקבלו התוצאות הקשות. מערכת ה"שילם" היא מערכת מכ"ם המופעלת על ידי צוות חיילים, ששולחת קרני לייזר באמצעותן מפענחים את מהירות הפגזים שנורים, אומדים את מיקום נפילתם וכך מכוונים את סוללת התותחים.
"ירינו על המטרה השנייה 11 פגזים, ובגלל תקלה במערכת ה'שילם' פגזים פגעו ישירות בשני בתים", אמר ל-nrg מעריב קצין בכיר בצה"ל. "בכל העולם נעשה שימוש במערכת ה'שילם' ומדובר באמצעי איכון מדויק".
לדברי הקצין הבכיר, תקלה טכנית שלא התגלה מבעוד מועד היא שיצרה סטייה וגרמה לפגיעה. "7 פגזים נפלו על הבתים, כאשר בשני בתים מדובר היה בפגיעה ישירה", סיפר הקצין. לדבריו, עד לסיומה של בדיקת המערכת עצר צה"ל את הירי. "זו תקלה מבצעית ראשונה במערכת הזו, אבל אנחנו לא פוסלים על הסף המשך ירי", הוא אמר.
מיד לאחר קבלת התחקיר, הורה שר הביטחון לרמטכ"ל לבחון מחדש את מדיניות הירי הארטילרי ברצועה, ובכלל זה בחינה מחודשת של טווחי הבטיחות. על פי הנחייתו
"סוללת התותחים פועלת בנפרד ממערכת ה'שילם', ולכן חיילי הסוללה יוצאים נקיים", אמר הערב גורם בחיל התותחנים. "בשורה התחתונה חיילי הסוללה פעלו כראוי". הוא הוסיף כי מן הראוי יהיה לבחון שימוש בתצפית שתבוצע על ידי חיילים, כדי לאמוד את מיקום נפילות הפגזים, "למרות הדיוק של מערכת השילם". מלבד מציאת הגורם לתקלה שהביאה להרג האזרחים הפלשתינים, השאלה המרכזית שעומדת על הפרק בעקבות התקרית היא האם ימשיך צה"ל להשתמש בסוללות תותחים נגד חוליות משגרי קסאם ברצועה.
הרג האזרחים הפלשתינים בבית-חנון עורר סערה ברשות, והארגונים החמושים מיהרו להבטיח "תגובה כואבת" על ה"טבח", ואף חזרה לפיגועי ההתאבדות בשטח ישראל. בחמאס קראו לפגוע גם במטרות אמריקניות וישראליות ברחבי העולם. פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי, מיהרו להודיע על שיגור רקטות לעבר ישראל בתגובה על "הטבח בבית-חנון". הפלוגות הבטיחו בנוסף "נקמה בעומק מדינת הכיבוש".
בעקבות התקרית הקשה הביעו ראש הממשלה ושר הביטחון צער על התוצאות הטראגיות ברצועה, והציעו להעביר לרשות הפלשתינית סיוע הומניטרי, ולעזור במתן טיפול רפואי לפצועים. פרץ עדכן את אולמרט על הנחייתו לפתוח בחקירה דחופה של האירוע ולהפסיק מיידית את הירי הארטילרי לעבר הרצועה, עד להשלמת הבדיקות של הרקע והשיקולים שהובילו לתוצאות הקשות.
למרות התנצלותה של ישראל, גלש במהרה הזעם על התקרית הקטלנית גם לשטחי הגדה, ועשרות פלשתינים החלו להתפרע בכמה מוקדים ביהודה ושומרון. הם הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר חיילי צה"ל. חייל וחיילת נפצעו באורח קל מאבנים. בצה"ל הורו ליחידות השונות ביו"ש להגביר את הערנות, ובמקביל, הורה מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב משה קראדי, להעלות את הכוננות לרמה מבצעית ג'.
הבוקר התקיימה הערכת מצב בנוכחות מפכ"ל המשטרה, בה דווח על 83 התרעות לפיגועים הנמצאות בידי כוחות הביטחון, 14 מתוכן ההתרעות ממוקדות.