"ניתן היה למנוע את חטיפת החיילים"
האלוף במיל' אלמוג הציג את ממצאי תחקירו וקבע כי לא הופקו די לקחים ב-6 השנים האחרונות: "קיים פער עצום בין הבנת איום החטיפה לבין ההיערכות למניעתה בנקודות התורפה"
"קיים פער מבצעי משמעותי בכך שעל אף הבנת האיום והמודעות לו, בפועל לא תורגמה מודעות זו למענה הולם בשטח", אמר האלוף במיל' אלמוג במסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בתל-אביב. "כלומר, עברו שש שנים, ולכאורה לא קרה הרבה. לא הופקו מספיק לקחים".
בין היתר הצביע אלמוג על הליקויים הביטחוניים שנגלו ביום החטיפה. "במצב הכוננות שהוגדר, מודגשות הנקודות הבאות", אמר אלמוג. "החובה לבצע הערכת מצב ממוקדת בחטיבה ובגדוד, החובה להוציא הנחיות מבצעיות ספציפיות, החובה לבצע פעולות איסוף ממוקדות וחובה לקבל אישור מג"ד לירידה למרחב הגדר. דבר מהפקודות הללו לא בוצע ביום בו נחטפו החיילים". קצין בכיר בצה"ל אמר כי "הליקויים הינם משמעותיים, ואין ספק שאילו נשמרו הפקודות, אולי המלחמה הייתה נמנעת".
"על פי המסקנות, היה ניתן למנוע את החטיפה", אמר אלמוג. "חיזבאללה היה יכול לחטוף ללא קושי אזרחים. אילו היה נחטף אזרח, היינו שופטים את האירועים באופן שונה. התפיסה המבצעית שהייתה קיימת באוגדה ערב החטיפה, לא תורגמה לנהלים ודפוסי פעילות מבצעיים הולמים. הסיור יצא כמו לטיול, ולא לפעולה מבצעית. עולה כי הפלוגה המבצעית שהוציאה את הסיור לא קיימה את הפקודות".
בתגובה לדברים תהה גורם בטחוני: "כיצד יכול להיות שסיורים מתנהלים על דעת עצמם כמו טיולים שנתיים מבלי פיקוח וסדר?".
האלוף במיל' אלמוג מציג את ממצאי תחקירו, באדיבות ערוץ 2
בדבריו התייחס אלמוג להתפטרותו של תת-אלוף גל הירש, ולהמלצה להדיחו. "היה לי חשוב להודיע להירש על הממצאים הקשים בעצמי ולא שהרמטכ"ל יעשה את זה", אמר אלמוג. "הצוות המליץ לנוכח מהות הכשל הפיקודי-מקצועי העמוק, שגל הירש לא ימשיך בתפקידי פיקוד ולא יקודם בצה"ל".
הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, התייחס להתפטרותו של תא"ל הירש, זמן קצר לאחר מכן במהלך טקס באוניברסיטת תל-אביב. "הבוקר נפגשתי עם גל הירש, והוא הגיש לי מכתב התפטרות", אמר חלוץ מעל דוכן הנואמים. "אני מצר על העובדה שבחר להתפטר, אך מכבד את החלטתו. למרות שיש לו מרכיב אחריות אישית, אין מניעה שיהיה קצין בצה"ל. יש לי הערכה אליו, אחרי 25 שנות שירות בצה"ל". בדבריו הדגיש הרמטכ"ל
בתגובה לדברים רמז גורם בטחוני בכיר כי הירש הינו רק שעיר לעזאזל. "אסור לנו להאשים את הש.ג.", אמר הגורם. "האירועים והמסקנות מצביעים על כשלים פיקודיים ממדרגה ראשונה בכל הרמות, הרבה מעבר לתת-אלוף אחד. נדמה ששוכחים שגם למטכ"ל ולזרועות נוספות בצבא יש חלקים לא מבוטלים בכשלים החמורים שהתגלו. צריך לבדוק גם את אלו שפיקדו על הצפון בעבר".
"יש לבדוק את מפקדת זרוע היבשה ואת תפקוד הקצינים הבכירים במז"י", אמר קצין בכיר. "בצה"ל צריכה להיות רעידת אדמה. הליקויים הרבה יותר עמוקים, ועדיין קיימים דברים שלא נחשפו".
במקביל, נפגש שר הביטחון, עמיר פרץ, עם הצוות שתיחקר את אירוע חטיפת החיילים בגבול הצפון, בראשות האלוף במיל' אלמוג. בפגישה השתתפו גם הרמטכ"ל חלוץ, ומפקד פיקוד צפון, האלוף גדי אייזנקוט. שר הביטחון שמע את המלצת אלמוג, לפיה תת-אלוף הירש צריך לסיים את שירותו בצה"ל, ואמר כי "מדובר בקצין ערכי ובעל זכויות, שתרם למען ביטחון המדינה". למרות הדברים, הורה פרץ על יישום מהיר ומיידי של הלקחים שעלו בתחקיר.
מוקדם יותר אמר פרץ כי שום דרג לא יהיה חסין מהסקת מסקנות לאחר סיום התחקירים. "אני חושב שהתחקירים שמתבצעים בצה"ל הם חשובים ביותר", אמר פרץ בביקור במפעל התעשייה האווירית. "מדובר באחד הקצינים עם הרמות האנושיות הגבוהות. אני מתכוון לראות את התחקירים ורק לאחר מכן להגיד את עמדתי".
פרץ הוסיף כי "כל מסקנה שנצטרך להסיק מהתחקירים, תוסק, ושום דרג לא יהיה חסין במידה ויסתבר שצריך להסיק מסקנות".
בהכנת הידיעה השתתפו אמיר בוחבוט והדס שפר