מקורב לחלוץ: תוך חודש הוא יקבל החלטה על עתידו
בזמן שהרמטכ"ל זכה לכתף קרה מרה"מ, מאשים חברו האישי, תא"ל במיל' רן פקר, את מבקריו במעורבות במלחמה, ומבקש להמתין לסיום שלב התחקירים. נתניהו: דין חלוץ כדין אולמרט
"תוך חודש יסתיימו התחקירים, ואם יתגלה שחלוץ כשל הוא הראשון שיתפטר ויילך הביתה", אמר הבוקר פקר, בעקבות התגברות הקריאות להתפטרות הרמטכ"ל לאחר פרסום מסקנות התחקיר שערך האלוף במיל' דורון אלמוג. "אני מכיר את דני חלוץ כבר 40 שנה, עוד כשהיה עלם צעיר", אמר פקר. "שלחתי אותו לקרב. מדובר באיש בעל ערכים ובעל מוסר גבוה. הוא תרם רבות לביטחון המדינה, החל מהיותו טייס פאנטום, דרך תפקידיו כמפקד טייסת ומפקד כנפות. הוא איש ללא רבב, ומי שמותח עליו ביקורת עושה זאת מחוסר היכרותו עם האיש".
פקר אף הסכים לספר על התקופה הקשה אותה עובר חלוץ לאחרונה. "מהשיחות האישיות שלי איתו, הוא נמצא בלחץ עצום, אבל הוא איש של ערכים שמחוייב לצבא וללוחמיו", סיפר. "כדי שלא יצטייר כמי שעזב את המערכת עד שתתגלה התמונה המלאה, הוא לא יסיק שום מסקנה נמהרת. מאשימים אותו ביהירות. אולי הוא כשל בהתבטאות זו או אחרת, אבל אי אפשר לומר שהוא יהיר, מאחר והוא אחד האנשים הצנועים שאני מכיר. התמונה הכללית חורה לי מאד, אבל הוא הבטיח לי שהוא יהיה חזק גם בשביל המפקדים, וגם בשביל המשפחות השכולות".
פקר הוסיף כי עם סיום התחקירים, בעוד כחודש, יחליט הרמטכ"ל על עתידו בצה"ל. "אם התחקיר יגלה שהוא פעל לא כראוי, התנהג לא כמצופה וכשל, הוא הראשון שירים את היד, יצדיע, יתפטר ויילך הביתה", אמר. "אבל ללא ראייה כוללת של מה שקרה, זו תהיה טעות. זאת ניתן יהיה לעשות רק בעוד 30 יום, בתום התחקירים".
"חייבים לשמור על קור רוח", הוסיף פקר. "אסור להיכנס לפאניקה, כי זה מה שבינתיים עושים. צריך להמתין לתוצאות הסופיות של התחקירים, לקבל תמונה כולל ואז למתוח ביקורת. בינתיים, מי שמותח ביקורת הם הרמטכ"ל לשעבר, סגני רמטכ"ל לשעבר, אלופים ומפקדי זרועות. אני מציע להם להמתין עם הביקורת החריפה שלהם, כי התחקירים עוד עלולים למצוא אותם אשמים בחלק מהתקלות שהתגלו במהלך המלחמה".

פקר גם לא חסך בביקורת על הדרג המדיני, ועל חוסר הגיבוי לרמטכ"ל. "לצערי הרב, הדרך שבה בחר הדרג המדיני לא ראויה", אמר בכעס. "הם חייבים להעניק לו גיבוי מקיר לקיר, כי הוא הרמטכ"ל. פותחים את העיתונים ורואים שכל עיתונאי נהיה אסטרטג. צריך לגלות בגרות".
בהתייחסו להתפטרותו של מפקד עוצבת הגליל, תת-אלוף גל הירש, אמר פקר כי "הירש היה מעורב במשהו נקודתי, ולכן היה נכון שיתפטר ויקח אחריות. אך במקרה של חלוץ, זהו משהו הרבה יותר רחב והרבה יותר
פקר גם מתח ביקורת גם על הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל במיל' משה (בוגי) יעלון. "איך הוא מותח ביקורת בצורה כזו על הרמטכ"ל, מי שהיה סגנו?", תמה פקר. "איך הוא עושה זאת בחוסר פרופורציה? לא כך מצופה ממי שהיה מעורב בתהליכים של צה"ל בשנים האחרונות. לא כך מצופה ממי שבנה את צה"ל בשנים שקדמו לכהונתו של חלוץ כרמטכ"ל".
גם האלוף במיל' דורון שפר החליט להתייצב לצידו של הרמטכ"ל. "אני לא מתפלא על ההתבטאויות והיחס של ראש הממשלה ושר הביטחון, כי הם נמצאים תחת איום של ועדת חקירה", אמר. "אבל מי שחשב שכדאי לשלוח הביתה מפקד אוגדה כמו תא"ל גל הירש, שהפך לבעל ניסיון בעקבות המלחמה הנוכחית, טועה בגדול. הרי במקומו יביאו מפקד אוגדה חדש, שלא יחפש מה לעשות יותר טוב, אלא ידאג כל הזמן שלא ידיחו גם אותו במלחמה הבאה. צריך לבצע כרגע תהליך שיחזק את צה"ל, ולא יחליש אותו".
גם שפר, כמו פקר, התבטא בחריפות נגד בכירי צה"ל לשעבר שמתחו ביקורת על אופן ניהול המלחמה בלבנון. "אני לא מבין את האלופים הוותיקים במילואים שמותחים ביקורת", אמר. "מה הם רוצים, מלחמה של 600 הרוגים? אנשים מנסים לתלות בחלוץ את האשמה של המלחמה הזו, אך ברור שזה לא נכון.
"זה ניסיון להפוך המצאה לחלום וזה לא יקרה", הוסיף שפר. "ראינו מה קרה כשפיטרו ראש אמ"ן אחרי ראש אמ"ן. אף אחד לא רצה להיות ראש אמ"ן, ואז, כשכבר מינו ראש אמ"ן אחר, הוא הפך להיות ראש קטן".

ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, נדרש הבוקר גם כן לקריאות להדחתו של חלוץ. נתניהו טען בראיון לגל"צ כי לא ניתן לפצל בין אחריותו של חלוץ לחלקם של אולמרט ופרץ בניהול המלחמה. "על פי ניסיוני, ההחלטות העיקריות במלחמה מתקבלות על ידי ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל", אמר. "אני לא חושב שהתקבלה החלטה בניגוד לרצונו של אחד מהם. אם הרמטכ"ל עשה משהו במלחמה בניגוד לרצון ראש הממשלה, הוא היה צריך לפטר אותו בו במקום".
נתניהו הוסיף כי "אם הם פעלו יחד, באותן החלטות עיקריות, אז על ראש הממשלה לעמוד לצידו של הרמטכ"ל, לתת לו גיבוי, ולעמוד למשפט הציבור ולמשפט ועדת חקירה ממלכתית. אי אפשר לעשות פה פיצולים מלאכותיים".
במהלך הראיון, חזר ראש הממשלה לשעבר וטען כי תוצאות המלחמה לא היטיבו עם ישראל. "יש אכזבה כללית מתוצאות המלחמה? אמרתי שלא ניצחנו", אמר. "היעדים היו ראויים, אך המלחמה לא נוהלה כראוי. אני תמיד חשבתי שהיינו צריכים להגיע לליטאני מצפון".