חילופי האשמות במקום חילופי נוער
גורמים במועצה לחילופי נוער טוענים שתמיר לוחצת עליהם להדיח היו"ר ולמנות מקורב. אחרים טוענים שמדובר בניסיון להבריא המועצה. תמיר: לא מעורבת
לדברי הגורמים, הדבר גורם לכך שמזה חודשיים עובדות המועצה אינן מקבלות את משכורתן, והמועצה עצמה נקלעה לחובות. מנגד, גורמים אחרים טוענים כי המועצה נמצאת בקשיים תקציביים מזה כמה שנים ואינה מתפקדת כראוי, ולכן הם מנסים להחליף את היושב ראש המכהן.
המועצה לחילופי נוער הינה היא עמותה שמקבלת מימון ממשרד החינוך, ועוסקת באירוח משלחות נוער וצעירים מחו"ל בארץ ובארגון משלחות של ישראלים לארצות השונות, מתוך מחשבה שפיתוח קשרים בין צעירים ישראליים לבני גילם ברחבי העולם יסייע לתדמיתה של מדינת ישראל.
בשנה שעברה עלתה העמותה לכותרות, לאחר שיו"ר ועדת הביקורת של המועצה, יאיר הקש, שלח מכתב חריף לשרת החינוך דאז, לימור לבנת, וטען כנגד המינויים הפוליטיים שביצעה. הקש התייחס בעיקר למינוי של מנכ"ל המועצה לשעבר, יהורם מלכא, שהועסק בעלות כוללת של כ-174 אלף שקל, "ותפוקה ששואפת לאפס", כפי שכתב הקש. גם אז נטען שהמועצה נקלעה לחובות ואינה משלמת משכורות.
כעת טוענים חברים במועצה כי השרה החדשה, יולי תמיר, מנסה להדיח את פרדי מליק, היו"ר המכהן. מליק, סגן אלוף במיל', משמש כממלא מקום ראש עיריית נשר ויו"ר סניף הליכוד בעיר. הוא מונה לתפקיד על ידי השרה הקודמת, לימור לבנת, וכהונתו צפויה להסתיים בשנה הבאה. אולם, גורמים בעמותה טוענים כי מקורביה של תמיר לוחצים על חברי
לדברי הגורמים, בחודשים האחרונים נקלעה המועצה לקשיים כלכליים, מכיוון שמאז כניסתה של תמיר לתפקיד לפני כשמונה חודשים הועברו אליה רק כ-230 אלף שקל, שמהווים כשליש מתקציבה. "שרת החינוך עושה בלגאן ולא מעבירה כסף עד שידיחו את היו"ר", אמר הקש ל-nrg מעריב. "קודם כל שתעביר את הכסף, אחרי זה שתעסוק בפוליטיקה".
בדבריו ציין הקש כי מכיוון שמשרד החינוך לא העביר את התקציבים הקבועים, המועצה מתקשה לתפקד. "עד עכשיו הצלחנו לגרד משכורות לעובדות, אבל כבר חודשיים לא משלמים משכורות, לא משלמים שכר דירה והצטברו חובות לספקים".
בתגובה להאשמות החמורות מסרו אנשי משרד החינוך כי המועצה לחילופי נוער היא עמותה לכל דבר, וכמו כל עמותה שנתמכת על ידי המשרד עליה לעמוד בקריטריונים שנקבעו בחוק כדי לקבל תמיכה. הם הוסיפו כי התקציבים לא הועברו עד כה מכיוון שהמועצה לא הציגה למשרד את מאזנה הכספי לשנה החולפת, למרות פניות המשרד, ולכן לא היה ניתן להעביר את הכספים הדרושים.
הקדנציה של מליק אמורה להסתיים בחודש ספטמבר, אולם לאחרונה החלו חברים במועצה לנסות להחליפו. בעבר יו"ר המועצה היה ממונה על ידי שר החינוך, אולם לפני כניסתה של תמיר לתפקיד שונה הקריטריון לכך שרק האסיפה הכללית של המועצה יכולה לבחור את העומד בראשה.
שושני, "המועמד של השרה תמיר", הינו חבר מפלגת העבודה ובעבר כיהן כמזכיר של צעירי המפלגה. לפני כשבוע הוא עשה את הצעד הראשון לכיוון הכיסא הנכסף, כששלח מכתב לחברי הוועד המנהל וחברי האסיפה הכללית של המועצה, בה הוא מציג את מועמדותו לתפקיד היושב ראש.
במכתב הוא פירט את ניסיונו התעסוקתי, שכולל עבודה עם נוער בארץ ועם גורמים בחו"ל, וציין גם את קרבתו לשרה תמיר. "ברצוני להביא כי לאור ניסיון ציבורי רב זה, הנני נהנה ממערכת יחסי עבודה מצוינים, לגיבוי ולאמון מלא מגורמי משרד החינוך ובראשם שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר", הוא כתב.
חברים במועצה סיפרו כי החזון היפה של המועצה פינה את מקומו לפוליטיקה מהזן הנמוך ביותר, ותיארו לחצים כבדים שהופעלו עליהם מצד מקורביה של תמיר לאשר את מינויו של שושני ליו"ר במקומו של מליק. "הכל שמה פוליטיקה, מא' ועד ת'", אמר אחד מחברי המועצה, שביקש לשמור על עילום שם. "השרה לא מעבירה תקציבים ומתנכלת ליו"ר מכיוון שהוא איש ליכוד. זה פשוט הפך לריב בין העבודה לליכוד". הוא הוסיף שתפקוד המועצה תחת מליק היה תקין, ולכן אין הוא רואה כל צורך להדיחו.

שושני עצמו דוחה את הטענות שמדובר במינוי פוליטי. "המועצה הפכה בשנים האחרונות לגוף משותק, שכמעט אין בו פעילות", הוא התריס. "ההתנהלות הפכה לכמעט כמו חצר ביזנטית. רבים מאנשי האסיפה הכללית של המועצה הבינו שהתפקוד הוא לא תפקוד, ושיש צורך לשנות. מבחינתי מדובר בשליחות ציבורית ורצון לבצע מהלך ציבורי, הרי מדובר כאן בתפקיד התנדבותי".
"ציינתי את מערכת יחסי העבודה הטובים שלי עם השרה, שיכולים לסייע לקדם את נושא חילופי הנוער, אבל אין פה שום ניסיון למינוי פוליטי", טען שושני. לדבריו, הוא מודע לכך שהיו פניות מצד גורמים המקורבים לשרה לחברי המועצה, אך דוחה את הטענה שמדובר בהפעלת לחצים.
בלשכתה של שרת החינוך דוחים את הטענה שהם הפעילו לחצים על חברי המועצה. לדבריהם, השרה מכירה את שושני, אך אינה פועלת בשום צורה למנותו ליו"ר המועצה. בלשכה הוסיפו ששושני הוא מועמד ראוי, אבל כמו כל מועמד, הוא יצטרך לשכנע את חברי המועצה כדי לקבל את תמיכתם במועמדותו.
גורמים אחרים במועצה טוענים כי הרצון למנות יו"ר חדש נובע מתפקודו הלקוי של מליק, ולא מלחצי מקורביה של יולי תמיר. "בעצם מדובר כאן בעימות ערכי", סיפרה אחת מחברות המועצה, שגם היא ביקשה להישאר בעילום שם. "כל הרצון להחליף את מנהל את המועצה אינו נובע מרצון לשבת על כס של מיליוני דולרים, אלא ניסיון להפוך את המועצה מגוף חסר ערך למועצה ששולחת אלפי צעירים לחו"ל ומביאה לארץ צעירים שיבואו ללמוד על ישראל". היא סיפרה כי מאז שהצטרפה למועצה לפני שנים אחדות, התקציבים אינם מועברים כראוי והמועצה אינה מתפקדת כנדרש.
מליק דוחה את הטענות שהושמעו נגדו. "אני חושב שהעליתי את המועצה לחילופי נוער לרמות והישגים שלא היו להם אח ורע ב-15 השנים האחרונות", אמר. "אני רואה במועצה לחילופי נוער משימה לאומית, שנועדה להעלות את כבודה של מדינת ישראל ולשפוך אור על הצד החיובי במדינה. בהנהגתי הצטרפו למשלחות תלמידים מיישובי ספר ויישובים בפריפריה, וכן תלמידים מכפרים ערביים".
הוא הוסיף כי הוא מצר על הלנת שכרן של העובדות, ונמנע מנקיטת עמדה נגד השרה תמיר. "צר לי שהעובדים לא קיבלו את משכורתם, אולם כאחד שמכיר ומוקיר את שרת החינוך, אני בטוח שהעניין יבוא לפתרונו בקרוב", הוא אמר. "יש אנשים שמנסים ללכלך עליי מאינטרסים לא ראויים, ואני לא מעוניין להגיב על כך. חבל לי שדברים כאלה ייפגעו בעבודת המועצה".
הבוקר הגיע המאבק במועצה לשיא חדש: האסיפה הכללית של המועצה היתה אמורה להתכנס, ולדון בין השאר במינוי יו"ר חדש. אך מליק, שאושפז בשבוע שעבר מחשש שעבר אירוע לב, דחה את הישיבה. גורמים במועצה ביקשו לקיים את הדיון בכל זאת, לאחר שקיבלו חוות דעת משפטית לפיה ביטול הישיבה אינו חוקי.
שושני טוען כי מליק הורה לעובדות שלא להגיע למשרד, כדי למנוע את קיום הישיבה, ואף איים לקרוא למשטרה אם חברי האסיפה ינסו לקיים את הדיון. מליק מצידו מסביר שהעובדות לא הגיעו למשרד כיוון שהלכו לטקס בירושלים כנציגות המועצה.
הוא הוסיף כי הציב שומר בכניסה למבנה מכיוון שהניסיון לקיים את הישיבה אינו חוקי, והודיע כי יקרא למשטרה רק אם יהיה ניסיון לפרוץ לבניין. כך או כך, נראה כי המרפקים במועצה המועצה הציבורית לחילופי נוער וצעירים, לא נחים לרגע.