הלוחמים הירוקים מסכמים שנת מאבקים
גיבורי השנה של ירוק נושך הם ארגוני הסביבה והעמותות למען בעלי-חיים. בתום עוד שנה של מלחמות, הישגים וכשלונות, החלטנו לתת את הבמה לפעילים. נציגי ארבעה ארגוני חיות ושבעה ארגוני סביבה מספרים לנו מה היה ב-2006, ומה הם מקווים שיקרה בשנה הבאה
"איש לא ישער בנפשו את מה שאני חווה. מדי יום ביומו אני מקבלת עשרות פניות על בעלי חיים במצוקה", מספרת אתי אלטמן, מי שייסדה לפני 20 שנה את ארגון "תנו לחיות לחיות" ומנהלת אותו עד היום. "זוג שרב והכלב נזרק מקומה שלישית, חמור שננטש, ציפור פצועה, שני כלבים שנזרקו לבור עמוק, והטרגדיה הנוראה של בעלי הכלבים והחתולים שנתנו ליקיריהם לאכול מזון נוטרה נאגטס - מאה ועשרים משפחות שכלביהן וחתוליהן נפגעו עד כה, וזה עדיין לא סוף פסוק".
לפי נתוני הארגון הומתו השנה בארץ 50 אלף כלבים וחתולים חסרי בית. לקראת השנה הבאה מבקשת אלטמן את עזרת הציבור במניעת ההישנות של נתון זה. "כל אדם שמאמץ כלב או מאכיל חתול רחוב רעב, מציל עולם ומלואו. כל אחד שמעקר את כלבתו או את חתולת החצר שלו, מונע סבל רב ומוות צפוי
אולם ב"תנו לחיות לחיות" לא עוסקים רק בבע"ח עזובים או מוזנחים. ענת רפואה, ראש המחלקה להגנת בעלי-חיים במעבדות, לוחמת דווקא למען חיות שזוכות ליותר מדי יחס - כואב וחודרני - ומנוצלות לטובת ניסויים מדעיים.
"לגיבור השנה שלי אין שם. יש לו מספר בחזה או על הזרוע. הוא תינוק תמים שנולד להורים שנחטפו מהטבע וחיים בשבי בחוות מזור. הוא קוף שהופרד בכוח מאמו ונשלח למעבדת הניסויים במרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן, שם הוא כלוא בכלוב, גולגולתו פעורה, אלקטרודות מוכנסות למוחו החשוף, הוא מוצמא כל יום כדי שישתף פעולה עם החוקרים, ויהרגו אותו בקרוב, כשיגמרו להשתמש בו", אומרת רפואה ומביעה תקווה ש"אולי בשנה הבאה מישהו במעבדות בבר-אילן יבין את המשפט 'ורחמיו על כל מעשיו'".

"המאורע המשמח ביותר השנה הוא הקמת השדולה להגנה על בעלי-חיים בכנסת", אומרים בעמותת הכל חי. בעקבות יוזמת העמותה, החליט ח"כ יואל חסון (קדימה) להקים את השדולה יחד עם חברי כנסת נוספים. בישיבה הראשונה של השדולה, שהתקיימה בנובמבר, נדון נושא המכלאות הרשותיות, והוצעו הצעות אופרטיביות לשיפור המצב.
כמו כן, הובילה השנה העמותה את המאבק בתוכנית להביא ארצה את תעשיית מרוצי סוסים למטרות הימורים. "השנה נערכו מרוצי סוסים רשמיים בהיפודרומים מאולתרים בנגב ובגליל", מסרה דוברת הכל חי, טלי לביא. "פעילינו ופעילי ארגונים נוספים הפגינו בשני האירועים, וחמישה מפגינים אף נעצרו לאחר שפרצו למסלול המרוצים. במאבק זה זכינו לשיתוף פעולה מכיוון לא צפוי: הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר, אשר הוציא פסק הלכה לפיו אין להשתתף במרוצי סוסים, לצפות בהם או לתמוך בהם, הן מאחר שמדובר ב"צער בעלי חיים" והן מכיוון שמדובר בהימורים".
בעמותה מקווים כי בשנה הבאה ימשיכו חברי הכנסת לפעול למען בעלי החיים, ובין היתר יובילו את המהלכים נגד תעשיית מרוצי הסוסים.

"בשנה האחרונה נרשמו הישגים משמעותיים במאבק לזכויות בעלי-החיים בארץ. הבולט שבהם הוא סיום המאבק בן שבע השנים בפיטום בכפייה של עופות מים, אשר הוצא מחוץ לחוק בתום קמפיין ענק שכלל עתירות משפטיות, גיוס שפים ומסעדנים למטרה ועבודה לוביסטית אינטנסיבית", מספרת רעות הורן, דוברת עמותת אנונימוס.
"מאז, תוך כדי כך שאנחנו נאבקים על אכיפת החוק בשטח, קליפורניה ושיקגו כבר אסרו ייצור ומכירה של כבד מפוטם, בין היתר בהסתמך על ההישג הישראלי. התוצאות בפועל הן 800 אלף אווזים וברווזים שכבר לא ייוולדו מדי שנה למסלול עינויים ידוע-מראש".
עוד מברכים באנונימוס על כך שבאר-שבע הצטרפה השנה לתל-אביב ולהרצליה ואסרה על קרקסים שעושים שימוש בחיות להיכנס לתחומה; ושמחים גם על כך שלאחר מאבק עיקש ושעות ארוכות של משמרות מחאה, הופסק הירי ברבבות יונים בממגורות דגון בחיפה.
ובאשר לשנה הבאה: בספטמבר 2006 פתחה אנונימוס בקמפיין "הביצה שהתחפשה" נגד יצרנים אשר מפרסמים מידע מטעה על אריזות הביצים שלהם, לפיו התרנגולות שהטילו אותן גודלו בתנאים טובים – בעוד המצב שונה בתכלית. בעמותה מצפים שהקמפיין יתחיל להניב תוצאות חיוביות כבר בחודשים הקרובים.

כגוף המאחד תחתיו 28 עמותות למען בעלי-חיים, תמך נח במשך כל השנה, כמו בשנים קודמות, בפעילויות שונות למען חיות ישראל. בין היתר תמך הארגון במבצע "חורף חם", לאספקת שמיכות וציוד חימום לטובת הכלבים והחתולים שמעבירים את העונה הקרה במכלאות.
אולם בראש ההישגים השנה בוחרים בנח להדגיש דווקא מאבק פרלמנטרי בנושא שיתוף ארגוני החיות בכל הקשור לגיבוש מדיניות בנוגע לבעלי-חיים. באחרונה גיבש נח, ביחד עם השדולה למען בעלי-חיים בכנסת, הצעה לתיקון חוק צער בעלי-חיים. עפ"י ההצעה, יחויבו הרשויות להתייעץ עם הארגונים הפועלים בתחום, לפני קבלת כל החלטה הנוגעת לענייני חיות. "מעבר לכל הפעילויות, צריכים הארגונים להגנת בעלי-חיים בישראל להיאבק קודם כל על זכותם לקבל מידע מהרשויות לגבי תכניותיהן ביחס לבעלי-החיים", אומר אורי יפה, יו"ר ההתאחדות.
בנח מקווים שבשנה הבאה תתקבל ההצעה בכנסת, וכך יוכלו הארגונים להגנת בעלי-חיים לסייע למשרדי הממשלה והרשויות המקומיות בהתוויית מדיניות מוסרית ונכונה יותר כלפי אלה שאינם יכולים להגן על עצמם. ברוח אמרתו הידועה של מהאטמה גנדי: "רמתה המוסרית של חברה נמדדת ביחסה לבעלי-החיים".
השנה פעלה החברה להגנת הטבע במספר מישורים, בכל אזורי הארץ. בחזית "הסיכולים הממוקדים", גאים בארגון במיוחד על החלק שלקחו בבלימת תוכנית ספדי לבניה בהרי ירושלים, בעצירת התוכנית הקמת מכרה הפוספטיםבחצבה-מערב שבנגב, ובסיכול הכוונה של המועצה האזורית בית-שאן לבנות את היישוב מיכל בגלבוע, על פני שטחים שבהם צומחים ריכוזים גדולים של אירוס הגלבוע.
בארגון מברכים על החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, לאשר סופית את הקמת שביל סובב כינרת. זאת, לאחר שבשלוש השנים האחרונות דאגו בני נוער הפעילים בחברה להגנת הטבע, לפרוץ את השביל במו ידיהם בהתנדבות, מדי שבוע.
באשר לשנה הבאה: בחברה להגנת הטבע מפצירים במשרד הפנים ובמשרד התשתיות לקדם תכנית מתאר ארצית למשק האנרגיה, ומזהירים שאם ימשיכו לפעול בתחום זה בצורה מאולתרת כפי שפועלים כיום, בשנת 2020 ימצאו תחנות כוח בכל שכונה בישראל. "ללא תוכנית אב כוללת, התכנון הפרטני והביצוע נתקלים בקשיים, הברדק חוגג, וכמובן, בסופו של דבר הציבור יהיה זה שישלם את המחיר בבריאותו ובאיכות החיים".
בארגון מודאגים גם מכוונתם של יזמים רבים לכרות סלעיםבשטחים נרחבים ברחבי הנגב , לצורך הפקת פצלי שמן, ומבטיחים: "כפי שנאבקנו בנושא הפוספטים, נמשיך ונילחם גם במהלך השנה הזו".

הצפון ספג השנה מכה קשה בעקבות מלחמת לבנון השניה, ובקואליציה לבריאות הציבור המאגדת ארגוני סביבה שונים מחיפה והגליל, נאלצו להתמודד עם מאבקים קשיים וסכנות חמורים במיוחד.
בין היתר פעלה הקואליציה להעלאת סוגיית החזקת חומרים מסוכנים במפעלים בשטח חיפה. "האירוע המשמעותי ביותר השנה אולי היה כשגרינפיס הביאו את ספינת הגרייט ווריאור, ושפכו בכך אור מאוד מיוחד על סוגיית החומרים המסוכנים במפרץ", אומרת חברת הוועד המנהל בקואליציה, ליאורה אהרון.
אהרון התרגשה השנה מאוד מפעילות של אזרחים אשר החליטו עצמאית לקחת את האחריות על הסביבה שלהם בידיים. כך למשל, היא מספרת, תושבי לוטם ומעלה צביה הגישו בג"ץ בעניין אתר הפסולת שנשרפת להם ליד הבית. תושבי ירכא, הפגינו נגד מזבלה ליד ביה"ס שלהם ולבסוף אף בנו קיר בטון שחסם את הכניסה לאתר. ואילו תושבי עכו יצאו להפגין מול מפעל "חוד פלדות" במחאה על הזיהום שהוא גורם.
"מעשה מרגש נוסף היה כשהשר שלום שמחון לקח בקבוק מים מזוהמים מעין זיו, מידי האזרחים - השכנים שלו בגליל, והביא אותו לישיבת הממשלה", אומרת אהרון בהתייחסה לבעיית הזיהום הקשה של הנחלים ומקורות המים בצפון.
הכרזה באדיבות אזרחים למען הגליל:

"בכל שנה נעשה מאמץ גדול להתקדם, ולו בצעד אחד קטן", אומר יריב אברמוביץ', מנכ"ל עמותתצלול הפועלת לשימור הימים והנחלים.
"השנה היו לנו כמה הצלחות. בית המשפט המחוזי בחיפה העניק פסק דין תקדימי וחשוב בהקשר פעילות מסוף אל"א שבעכו, המזרים שפכים תעשייתיים לים, כשקבע כי לחברה עסקית יש אחריות לא רק כלפי בעלי מניותיה, אלא גם כלפי איכות הסביבה והציבור, והורה על דיון חוזר בהחלטת הוועדה למתן היתרי הזרמה אל הים.
"גם המאבק על הצלתו של נחל לכיש, יחד עם הפורום לאיכות סביבה באשדוד, מתחיל לתת את אותותיו. הוקמה מנהלת נחל, נערכו שימועים לאחראים למפגעים הסביבתיים, והמאבק הציבורי צפוי להניב הצלחות בקרוב. ואילו למפרץ אילת הגיעה התקווה, לאחר שבית המשפט קבע, שוב, כי על כלובי הדגים לצאת מן המים - ובחלקם עד סוף שנה זו".
בצלול מצפים כי בשנה הקרובה תפסיק לזרום לים בוצת השפד"ן, שתוכניות להזרים את שפכי הקישון אל הים ירדו מן הפרק, ושכמות ההזרמות אל הים ממפעלים ומרשויות יופחתו באופן משמעותי.

"גרינפיס ים-תיכון הצליח השנה להגביר משמעותית בתודעה הציבורית והפוליטית את מידת החשיבות והצורך הבוער באנרגיה סולארית בישראל", אומרת תיאודורה קרצ'ובסקי, דוברת הארגון בישראל, ומציינת כי במערכת הבחירות האחרונה הצליח הארגון להחדיר את המחויבות לחקיקה בנושא למצעי הבחירות של רוב המפלגות הגדולות. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אף הביע תמיכה בפרויקט הקמת תחנה סולארית בנגב, בפגישה שקיים מנהלת קמפיין האנרגיה בארץ, נילי גרוסמן.
"בזמן שמשרד ההגנה האמריקני והקהילה המדעית כולה סימנו את סכנת ההתחממות הגלובלית כאיום הגדול ביותר הניצב בפני האנושות בעתיד הקרוב, ישראל מסתמנת כמי שעשויה להוות חלק נכבד מהפיתרון הטכנולוגי לבעיה הבוערת", אומרת קרצ'ובסקי.
בגרינפיס שמו השנה גם דגש מיוחד על נושא האנרגיה הגרעינית, במלאות20 שנים לאסון הגרעיני בצ'רנוביל. לפי נתוני הארגון, בישראל בלבד חיים כיום כ-100 אלף איש הסובלים מהשלכות הפיצוץ בכור האטומי.
גם בשנה הבאה ידגיש גרינפיס, אשר נוסד למעשה במסגרת המאבק נגד הגרעין, את הסכנה הטמונה בטכנולוגיה זו ויעמוד על זכותנו לחיות במזרח תיכון חופשי מהאיום הגרעיני.

"נותנים לחתול לשמור על השמנת" - כך מגדירים במגמה ירוקה את מה שקורה בימים אלו במועצה התעשייתית המקומית רמת-חובב, הנמצאת כ-12 ק"מ דרומית לבאר-שבע. בשטח המועצה יש 17 מפעלים כימיים, המייצרים כ-50 אחוז מכלל הכימיקלים בישראל.
"רמת חובבהיא מקור לזיהום נרחב של אויר, מי תהום והקרקע, וכן למטרדי ריח חזקים אשר מגיעים עד לבאר-שבע", אומרים בעמותה ומדגישים: "מגמה ירוקה לא מתנגדת לרמת-חובב ורוצה שיהיו מקומות עבודה בנגב, אבל לא על חשבון הבריאות שלנו".
פעילי מגמה ירוקה גם ניהלו השנה קמפיין גדול נגד תכנית ספדי להרחבת ירושלים מערבה, אשר קבעה כי כ-20 אלף יחידות דיור ייבנו בשטחים הפתוחים בין הרכסים וההרים שממערב לעיר. "השיא היה בהפגנת ענק של כאלף איש מול המועצה הארצית לתכנון ובנייה. המועצה החליטה לבדוק את טענותינו, ולשמחתנו הרבה, ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי שינה את דעתו, והודיע כי הוא מתנגד לתכנית", אומר עידן דורפמן, פעיל העמותה.
חזית נוסף בה נלחמת מגמה ירוקה היא בוצת השפד"ן, הנוצרת מהמתקן לטיהור השפכים של גוש דן. הבוצה הינה חומר אורגני שנוצר באופן בלתי נמנע בתהליך טיהור השפכים, אולם ישנן מספר דרכים לטפל בחומר זה – ע"י מחזורו לדשן חקלאי או לחומר גלם בתעשייה, הטמנתו ושריפתו. עם זאת, מדינת ישראל ממשיכה להזרים את הבוצה לים.
כעת, בעקבות מאבק ממושך של הארגונים הירוקים, אולצה הנהלת השפד"ן להפסיק עד שנת 2009 את הזרמת. אולם, במקום למחזר את הבוצה, בחרה ההנהלה להקים משרפה בחולות ראשון-לציון. "שיטת טיפול זו תחמיר את זיהום האוויר בגוש דן, וגם עלות הקמת המשרפה נאמדת במיליארד שקלים בעוד שעלות המחזור נאמדת בלא יותר מ-15 מיליון שקלים בלבד", אומר דורפמן ומביע תקווה שבשנה הבאה, יודיעו המשרד להגנת הסביבה ועיריית תל-אביב על התנגדותם להקמת המשרפה וינהיגו מהלך למציאת פתרונות טובים יותר לטיפול בבוצה.

"מי לא מכיר את אותו שובל עשן שחור הנפלט מאחוריה של משאית עמוסת טובין בכביש העולה בואכה ירושלים? מי מאיתנו לא נחנק במעבר חציה בסמוך לאוטובוס מעשן? והאם יש מישהו שלא נתקל בשובל שחרחר או צהבהב המיתמר בגאווה מארובת תחנת כוח או ממפעל תעשייתי?", שואלת ציפי איסר, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין.
השנה עברה בקריאה ראשונה בכנסת, הצעת "חוק אוויר נקי" שנוסחה ע"י עמותת אדם טבע ודין, והממשלה בראשות אולמרט אף קיבלה החלטה התומכת בהליכי החקיקה.
"הזכות לנשום אויר נקי מעוגנת בקרב מדינות מתקדמות. בצד התיעוש והמודרניזציה, ואולי דווקא בגללם, החליטו במדינות נאורות אלה, לשים קץ להסלמה בזיהום האוויר. ובישראל? כאן תחנות הניטור ממשיכות למדוד כעניין שבשיגרה, חריגות מתקני איכות האוויר", אומרת איסר.
הצעת חוק אויר נקי תחייב את השר להגנת הסביבה להכין תוכנית לאומית להפחתת זיהום אויר, הכוללת יעדים מדידים ולוחות זמנים. "המסר הוא הוא ברור: נגמר לנו האויר, ואין עוד זמן לחכות. הציבור עומד על זכותו להתחיל לנשום לרווחה, אויר נקי", מסכמת איסר ומבקשת מנבחרי הציבור לסיים במהרה את מלאכת החקיקה.

עמותת ישראל בשביל אופניים נולדה השנה כעמותה ארצית, מתוך העמותה העירונית "תל-אביב בשביל אופניים". כעת פועלת העמותה ברחבי המדינה ומקדמת פרוייקטים לאומיים בעזרת לובי הפועל בכנסת . כך למשל, 8,000 איש כבר חתמו תוך שבועיים על עצומת "מעלים אופניים לרכבת". נכון להיום מדווח מנהל העמותה, יותם אביזוהר, על היענות של הנהלת רכבת ישראל בנושא פיתוח שבילים אל התחנות, מתקני חניה ושירותי השכרת אופניים בתחנות. "בהמשך, אנחנו מקווים, יהיו גם הסדרים שיאפשרו העלאת אופניים לקרונות".
השנה התקיימו אירועים רבים במטרה להעלות את מודעות הציבור לעניין הרכיבה. כך למשל, המירוץ לבחירות שנערך בין חמישה מתמודדים לבחירות לכנסת השנה, הוכיח כי אופניים הם כלי התחבורה היעיל ביותר להתניידות בתל-אביב. גם המגזר העסקי נרתם השנה לקידום האופניים, כמו בהפנינג "עסקים על גלגלים" שנהפך למסורת, או בהחלטתה של שרי אריסון להשתמש בשירות שליחים על אופניים.
"ההבטחה הגדולה של השנה שייכת לשר התחבורה שאול מופז, שהכריז על מדיניות חדשה של המשרד שבמסגרתה ראשי ערים שיציגו תוכניות לשבילי אופניים, יקבלו תקציב מהמשרד, אומר אביזוהר ומזמין את גולשי ירוק נושך להשתתף באסיפה השנתית של הארגון שתתקיים ביום ראשון הקרוב ולהוביל את "סצינת האופניים האורבנית" בישראל.
