אחרי התחקירים: חלוץ לא הולך הביתה
הרמטכ"ל סיכם את תחקירי המלחמה, והסיר את סימן השאלה סביב שאלת התפטרותו: "לא שמעתי שהממונים אומרים לי ללכת". ומה הלאה? תקציבי המודיעין יגדלו והאימונים יתוגברו
"כשבחרתי לקחת אחריות, בחרתי לקחת אחריות" הוסיף חלוץ. "התמודדתי עם התחקיר ויישמתי תוכנית לתיקון כל הטעון תיקון. זוהי משמעות של אחריות בעיניי. לא התכוונתי להודיע לכם היום. ולא אודיע לכם בהמשך, ובכל הנוגע לשאלת אמון הציבור, נשאל את הציבור בבוא הזמן. לי יש ממונים להם אני אומר את מה שאני אומר, והם אומרים לי את מה שהם אומרים לי".
חלוץ גם התייחס לסוגיית ההדלפות נגדה יצא לאחרונה. ביחס לנקיטת הצעדים המשמעתיים נגד קצינים בחיל הים שהדליפו פרטים על תחקיר הפגיעה באח"י חנית ביולי אשתקד, אמר חלוץ: "הדלפה לעיתונאי זו עבירה על חוק צבאי ואסור להתבלבל בינה לבין טעות בלחימה, שיכולה להיות של כל אחד".
בכל הנודע לתוכנית העבודה לשנת 2007, עדכן הרמטכ"ל כי תקציבי היבשה וחילות היבשה לסוגיהם מתוגברים בעשרות אחוזים, ותקציב המודיעין יגדל. "אין ספק שהיכולת המודיעינית הטובה שיש לנו היא בסיס להפעלת האש, ולכן אנחנו צריכים למצוא מודיעין, בכלל זה מודיעין שדה", אמר חלוץ.
הרמטכ"ל דן חלוץ לאחר סיכום התחקירים. צילום: אלירן חייט; עריכת וידיאו: נועם עמית
לטענת חלוץ, הגדלת תקציב היבשה והמודיעין לא תבוא על חשבון זרועות אחרות, וזאת הודות להגדלת תקציב הביטחון לראשונה מזה חמש שנים. "מרבית הגידול הזה הלך ליבשה, חלק למודיעין, אבל הגדלת האחד אין פירושו שיקטינו את האחרים", אמר.
כשנשאל לגבי הזנחתו של מערך המילואים לאורך השנים לטובת טכנולוגיה חדישה יותר, ביקש חלוץ להזכיר ש"עם הטכנולוגיות הללו הצליחו בצה"ל לפתח את יכולות טילי הקרקע-קרקע ארוכי הטווח".
ביחס לעיבוי מערך האימונים, אמר הרמטכ"ל כי האימונים יתוגברו באופן משמעותי. "40% מהאוגדות יתאמנו בתרגילים כאלה ואחרים, וכמוהם 70% מהגדודים וגם 40%
בחודשים שחלפו מאז המערכה בלבנון, ספג חלוץ ביקורת קשה התמקדה בעיקר בטענה כי ניסה הלכה למעשה לנצח את המלחמה על טהרת חיל האוויר. הרמטכ"ל הכחיש הערב את הדברים, באומרו ש"שיטת ההפעלה מעולם לא אמרה שחיל האוויר מנצח מלחמות, לא היה כזה דבר ואין כזה דבר". חלוץ חתם את הנושא כשאמר: "אני לא מאוכזב. לא מהירוקים, לא מהלבנים ולא מהכחולים - אבל יש לנו הערות לכולם".
רב-אלוף חלוץ נדרש גם לסוגיית "מלחמת האלופים" שניטשה בצה"ל במהלך המלחמה ואחריה. "בגל הירש ובאודי אדם לא פגעתי אישית אף פעם, ולא עשיתי שום דבר כדי לפגוע בהם", אמר.
הרמטכ"ל לא שכח לסמן את הכשלים המרכזיים במלחמה. אליבא דה חלוץ, הכשל המרכזי במלחמה היה אי מניעת ירי טילי הקטיושה לעבר הצפון. "זו הייתה משימה עליונה שמלכתחילה היה צריך להגדיר אותה ככזו, אך היא הוגדה כך רק מאוחר יותר", אמר.
בנוגע לפגיעה ביחידה המבצעית של חיזבאללה, האחראית גם לשיגור הקטיושות, יחידת נאצר, הביע הרמטכ"ל אי-שביעות רצון מהנזק שהנחילו לה ספציפית כוחות צה"ל. "למרות שפגענו קשה ביחידת נאצר והרגנו מאות מחבלים ופגענו בתשתיות, היחידה הזו לא נפגעה מספיק".
בנוסף, מנה הרמטכ"ל את היעדרן של פקודות חדות יותר ככשל נוסף, והודה כי היה צריך להורות מוקדם יותר על מהלך קרקעי מורחב יותר. את הדו-שיח מול פיקוד הצפון במהלך המלחמה הרמטכ"ל תיאר כלא טוב, ופירט "חוסר תאימות בהבנת המצב".
לדבריו, פעילות הביטחון השוטף של כוחות צה"ל בלבנון נמשכה זמן רב מדי. הרמטכ"ל הזכיר גם את דוח שומרון, שהצביע על ליקויים שכללו אי-הגדרת מטרות בשפה אחידה וברורה, והתריע על הכשרות המפקדים כנקודת תורפה. "שיטת ההפעלה לא חלחלה למטה", סיכם חלוץ.
תוכניות העבודה שהציג הרמטכ"ל הערב מתבססות ברובן על עבודת התחקיר שהתבצעה בצה"ל בחודשים האחרונים ביחס ללחימה בלבנון. אתמול, הוצגו לקצונה הבכירה בצה"ל מסקנות התחקירים. את אחרון התחקירים שמע פורום מטכ"ל ביום שישי האחרון, מפי הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון, שהציג את ממצאי הדוח שהכין ביחס לתפקוד המטכ"ל עצמו בלחימה, ובכלל זאת תפקודו של הרמטכ"ל חלוץ.
בהתאם לציפיות, לא הפיק הדוח המלצות על מסקנות אישיות נגד הרמטכ"ל או אלופי צה"ל. עם זאת, שומרון כן מתח ביקורת על רמת הכשירות של הצבא ועל רמת המוכנות ביום שלפני המלחמה. הוא גם המליץ שסגל המטה הכללי הנוכחי הוא זה שילמד מהשגיאות ויישם אותם כחלק מאפשרות לסיבוב אלים נוסף בעתיד.
בתום הצגת התחקיר אמר הרמטכ"ל כי "הכנס חותם פרק זמן של כארבעה חודשים של לימוד והפקת לקחים בכל התחומים ובכל הרמות". חלוץ הוסיף כי מהות התחקיר היא לימוד מתוך רצון לשפר את האפקטיביות המבצעית ואת מוכנות צה"ל לכל המשימות והאתגרים שעוד נכונו לו.