דן חלוץ התפטר מתפקיד הרמטכ"ל
הלחץ עשה את שלו: חצי שנה לאחר פרוץ המלחמה בלבנון, הרמטכ"ל חלוץ הגיש התפטרות לשר הביטחון פרץ ולרה"מ אולמרט – שהביעו צער על המהלך. קצינים בכירים מעריכים: האלוף אשכנזי יחליפו
- חלוץ הולך הביתה - סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
- מכתב ההתפטרות המלא של חלוץ
- האלוף אשכנזי – הרמטכ"ל הבא?
- לפני שבועיים הוא הבטיח: אני נשאר
- "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא"
הבוקר מכנס הרמטכ"ל את המטה הכללי ומסביר על נסיבות התפטרותו. לאחר מכן ייפגש עם שר הביטחון עמיר פרץ.
מקורביו של חלוץ אמרו הלילה שמדובר ב"מהלך מחושב ושקול, ולא במהלך פזיז", כדבריהם. "אין הוא רואה בכך הודאה באשמה, אלא מתן דוגמה אישית: לאחר שעמד איתן מול הביקורת, תיחקר עד תום את האירועים, הגיש את המסקנות והתווה את דרך העבודה לשנה הנוכחית, הוא משאיר את הצבא עם תקציב ותוכנית עבודה ברורה", אמרו המקורבים. לצד השבחים, הם הבהירו כי "אין הוא רואה בכך לקיחת אחריות על ההתנהלות, והוא עוד יאמר את דברו".
קצין בכיר בצה"ל אמר הבוקר ל-nrg מעריב כי להערכתו, אין במטה הכללי רבים שינסו לעצור את חלוץ מהתפטרותו. "קשה לי להאמין שמישהו מהאלופים במטה הכללי חושב שהמהלך של חלוץ להתפטר היה שגוי", אמר הקצין הבכיר. "למעט החברים המאוד קרובים שלו שבטח מצטערים בשבילו. במצב הנוכחי לא היתה לו ברירה, וזה היה רק עניין של זמן".
מלשכת אולמרט נמסר כי "ראש הממשלה ידע על ההתפטרות מבעוד מועד, ואף ניסה לשכנע את הרמטכ"ל להישאר בתפקידו, אך ההפצרות לא עזרו והרמטכ"ל החליט להתפטר". שר הביטחון, עמיר פרץ, שוחח עם הרמטכ"ל בטלפון, והביע גם הוא את צערו על ההתפטרות. השניים סיכמו להיפגש בבוקר.
לצפייה בתצלום של מכתב ההתפטרות של הרמטכ"ל, הקליקו על התמונה

קצינים בכירים בצה"ל אמרו הלילה כי לא יהיה מנוס למנות את גבי אשכנזי לרמטכ"ל, מאחר ש"עננה מרחפת מעל אלופי המטה הכללי, שהיו מעורבים במלחמה. זוהי סלילת דרכו של אשכנזי לתפקיד", לדבריהם.
קצין בכיר בצה"ל אמר ל-nrg מעריב כי חלוץ "התפטר בזמן הכי נכון, וההערכה היא שהוא קיבל מידע לאן נושבת הרוח בוועדת וינוגרד ואלו ממצאים בידיה, ולכן מצא לנכון להתפטר ולא להיות מפוטר. הרי הוא זה שטען כי לא יילך אלא אם כן יאמרו לו ללכת".
בינתיים, בצה"ל אומרים כי "התפטרות הרמטכ"ל תיכנס לתוקף רק במינוי מחליף, היות שיש לשדר יציבות ואחריות".
בראשית החודש, עת סיכם הרמטכ"ל חלוץ את תחקירי המלחמה, הוא הבהיר שאין בכוונתו לעזוב את תפקידו עד שייאמר לו לעשות כן מצד הממונים עליו. "לא שמעתי שהממונים עליי אומרים לי ללכת, וכשהם יקראו לי אני אשיב", אמר. "כשבחרתי לקחת אחריות, בחרתי לקחת אחריות", הוא הוסיף.
באותה הזדמנות, אמר חלוץ: "התמודדתי עם התחקיר ויישמתי
להודעה הדרמטית קדם לחץ ממושך על הרמטכ"ל לפנות את הבמה, נוכח התנהלות הצבא במלחמה ונוכח התנהלותו האישית. ביום שלאחר המלחמה נחשפה במעריב פרשת תיק המניות של הרמטכ"ל, שהוסיפה שמן למדורה.
קצין בכיר בפיקוד צפון מתח ביקורת חריפה על הרמטכ"ל עם פרסום הפרשה. "יש קצינים שלא ראו לרגע את הבית במשך למעלה מ-30 יום, וזה כולל אותי", אמר. "לא אישה ולא ילדים. יש כאלה שהיו אמורים לעבור לבית חדש, והארגזים שלהם נותרו בתוך הבית מבלי שיפתחו אותם, כי האבא היה עסוק במלחמה נגד המחבלים. התחושה קשה כשאנחנו מבינים שלרמטכ"ל היה זמן לעסוק בענייניו האישיים, שעוד קשורים לדברים כספיים בבורסה", הוסיף.
"אנחנו, בפיקוד צפון, ספגנו ביקורת קשה ולא הוגנת לאורך כל הדרך", אמר הקצין, "אבל במקרה שלו - הוא צריך להסיק מסקנות וללכת. עוד חשוב לזכור גם שהתוכניות שבוצעו כאן אושרו על ידו. שום תוכנית לא נעלמה מידיו על פי הנהלים".
גם במערכת הפוליטית נשמעו קולות רבים שקראו להתפטרותו של חלוץ. ח"כ קולט אביטל קראה לרמטכ"ל להתפטר וטענה כי "יש בעיה חמורה בסדר העדיפויות שלו". ח"כ רוחמה אברהם תבעה מחלוץ לספק הסברים וטענה כי "הפרשה מעוררת תמיהות רבות". חלוץ עצמו התייחס אז לתגובות הזועמות ואמר: "מטילים בי כתם שאין לו יסוד ולא שחר. העובדות הן נכונות, אבל יש מה שכתוב ויש מה שלא כתוב".