"לא ניסו לברר על המועמדים"
בוועדת וינוגרד מבהירים: אף גורם בלשכת רה"מ לא פנה אלינו כדי לברר ממצאים נגד המועמדים
- חלוץ הולך הביתה - סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
מקורביו של ראש הממשלה, אמרו הערב ל-nrg מעריב כי מאחר שהליך המינוי צריך להסתיים לפני פרסום דוח ועדת וינוגרד, ייבדק האם יש חומר בעייתי שהתגלה במסגרת דיוני ועדת וינוגרד כלפי המועמדים. בסביבת ראש הממשלה לא מעונינים למנות רמטכ"ל שכבר תוך שבועות ספורים יספוג ביקורת בעקבות פרסום דוח הביניים של ועדת וינוגרד.
לדברי מקורב לראש הממשלה, עדיין לא הוחלט באיזו דרך תתבצע הפנייה לוועדת וינוגרד, שכן מדובר בנושא רגיש שצריך להישמר בדיסקרטיות עד לפרסום הפומבי של מסקנות הוועדה. לדבריו, ייתכן שתהיה פנייה, התייעצות או פגישה עם ועדת וינוגרד.
גורם ביטחוני אמר ל-nrg מעריב כי קיים לחץ אדיר על לשכת ראש הממשלה להוציא מהוועדה התייחסות ביחס לגנץ וקפלינסקי, שאם אחד מהם ימונה לרמטכ"ל הוא עלול למצוא את עצמו בלב הסערה עם פרסום ממצאיה.
גורמים בוועדה אמרו כי הופתעו מהפרסומים. "אף גורם בלשכת ראש הממשלה לא פנה אל הוועדה", נמסר מהוועדה. גורם פוליטי אמר כי את כל מה שיש לוועדה לומר היא תשטח בדוח הביניים שלה. "לא ייתכן שהוועדה תתייעץ עם אנשים שאמורים להיחקר על ידה באשר לעדויות שנאמרו בדלתיים סגורות", הוסיף.
שר הביטחון, עמיר פרץ, פתח היום בסבב פגישות עם המועמדים המובילים לתפקיד הרמטכ"ל הבא. פרץ נפגש עם מפקד זרוע היבשה, האלוף בני גנץ, עם סגן הרמטכ"ל, משה קפלינסקי ועם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' גבי אשכנזי, הנחשב למועמד המוביל לרשת את חלוץ.
שר הביטחון עדכן את ראש הממשלה, אהוד אולמרט, את יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו ואת יו"ר ועדת החוץ והביטחון בכנסת, צחי הנגבי, על שיחתו עם הרמטכ"ל הפורש, ועדכן כי חלוץ יישאר בתפקידו עד למינוי הרמטכ"ל הבא, דבר שייעשה בהקדם. ל-nrg מעריב אף נודע כי בשיחתו של פרץ עם נתניהו, ביקש יו"ר הליכוד למסור לו את המלצתו באשר לרמטכ"ל הבא.
מיד לאחר התפטרותו הלילה של הרמטכ"ל, נקבו קצינים בכירים בצה"ל בשמו האלוף גבי אשכנזי כמועמד המתאים ביותר להחליפו. זאת, משום שבתפקידו, לא היה מעורב אשכנזי במלחמה בלבנון - שהוגדרה בפי רבים ככישלון צורב – ומשום שבניגוד לקצונה הבכירה, על ראשו לא רבצה "עננת וינוגרד". קצין בכיר אף העריך שאם אכן ימונה האלוף במילואים גבי אשכנזי לרמטכ"ל הבא, האלוף קפלינסקי
בתקופה שלפני המלחמה, היה סגן הרמטכ"ל קפלינסקי, המועמד ה"פייבוריט" להחליף את מפקדו, ואילו ה"אנדרדוג" היה האלוף בני גנץ, מפקד זרוע היבשה. בתום המלחמה, היה ברור לכולם שרעידת אדמה בצה"ל היא רק עניין של זמן, וש"עננת וינוגרד" מרחפת לא רק מעל לראשו של הרמטכ"ל, אלא מעל לראשם של כל אלופי המטה הכללי, למעט האלוף דן הראל שנמצא כיום בארה"ב, וחוץ ממועמדים מחוץ לצה"ל.
בהודעה שיצאה בצהריים מלשכת ראש הממשלה, כתב אהוד אולמרט כי צר לו עד מאוד על התפטרותו של הרמטכ"ל. רה"מ סיפר על הפגישה שקיים עמו חלוץ, בה הגיש לו את מכתב ההתפטרות, והדגיש כי ניסה להניא את הרמטכ"ל מהחלטתו - אך לשווא.
בדבר מינויו של הרמטכ"ל הבא, הבטיח אולמרט כי ידאג לבצע הליך מזורז. "בימים הקרובים, בתאום עם שר הביטחון, אקיים סדרה של התייעצויות בדבר מינויו של הרמטכ"ל הבא, עם ממלאת מקום ראש הממשלה, ראשי ממשלה לשעבר, יו"ר האופוזיציה, שרי ביטחון לשעבר, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, הרמטכ"ל המכהן ורמטכ"לים לשעבר", אמר אולמרט.
"שוחחתי הבוקר עם שר הביטחון וקבענו לסיים את התהליך בהקדם האפשרי, ולהביא את המועמד הנבחר לרמטכ"ל בפני הוועדה בראשותו של שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל".
בנוסף, ניסה אולמרט לשגר מסרים מרגיעים, שלפיהם למרות המתחים השוררים בינו לבין פרץ, השניים יתייעצו ויתאמו ביניהם את מינויו של הרמטכ"ל הבא. כאשר נשאל ראש הממשלה האם יצליח לתאם עם פרץ את בחירת הרמטכ"ל הבא, השיב: "אין לי ספק". כמו כן ציין אולמרט כי שוחח עם פרץ בטלפון אתמול בערב והיום בבוקר.
בהכנת הידיעה השתתף אמיר בוחבוט