מערכת הביטחון ביצעה ניסוי מוצלח בטיל החץ
המינהלת שאחראית על פיתוח הטיל ביצעה אמש ניסוי מוצלח, לראשונה בתנאי לילה. החץ פגע בטיל והשמיד אותו. עמיר פרץ: "הניסוי ממחיש את עוצמתה של מערכת הביטחון ואת המוכנות"
גורם ביטחוני אמר אמש כי מדובר בניסוי ה-15 של מיירט החץ והעשירי של מערכת הנשק. בניסוי זה השתתפו שתי סוללות. המיירט, אשר המנוע שלו יוצר בתעשייה הצבאית, שוגר בתנאי חשיכה וכל מערכת הנשק עבדה בצורה מקצועית.
המכ"ם גילה את המטרה, העביר את החישוב על פי התוכנית, והמשגר שיגר את טיל הניסוי שביצע את מסלולו בהצלחה והשמיד את המטרה. "הצלחת הניסוי מהווה מדרגה חשובה בהתפתחות היכולת המבצעית במתן מענה לאיום העתידי", אמר לאחר הניסוי גורם ביטחוני.
שר הביטחון עמיר פרץ הביע שביעות רצון רבה מהניסוי. הוא בירך על הניסוי המוצלח ואמר כי הוא "מחזק את המוכנות והעמידה של ישראל, וממחיש את עוצמתה של מערכת הביטחון". פרץ התקשר אמש לבכירי מערכת הביטחון והודה לכל הגורמים השותפים להצלחת הפרויקט שנועד לספק הגנה וביטחון לאזרחי המדינה.
מפקד כוחות הנ"מ, תת-אלוף דני מילוא, אמר ל-nrg מעריב כי "בניסוי פרצנו תחומים והלכנו קדימה, ולראשונה הפעילו חיילי מערך הנ"מ את המערכת באופן מלא ועצמאי". תת-אלוף מילוא אמר כי גם הפטריוט וגם החץ תפקדו היטב. לדבריו, סוללת הפטריוט שלקחה חלק בניסוי הנוכחי הוכיחה כי היא פועלת בצורה מיטבית כשכבת הגנה שנייה מול איומים בליסטיים.
"בדקנו היטב את הקשר ביניהן והיינו שבעי רצון", אמר תא"ל מילוא. "אין לי ספק שזוהי בין המערכות המבצעיות הטובות בעולם, ואנחנו מתכוונים להגדיל את מערך ההגנה של מדינת ישראל".
מדי שנה נערך ניסוי במערכת טיל ה"חץ" שפותחה כדי להגן על שמי מדינת ישראל מפני טילי קרקע-קרקע סוריים ואיראניים. במערכת הביטחון מבהירים
עם זאת, הניסוי הנוכחי היה הפעם הראשונה בה נוסתה גרסה חדשה של מערכת ה"חץ" בלילה, שפותחה כדי לתת מענה לאיומים העתידיים על מדינת ישראל. מדובר בדגם משופר של משגר ה"חץ" שנוסה בשנה שעברה, בו הוכנסו הגנות מפני תקיפות אפשריות. על פי הערכות, עלות הניסוי מגיעה לכ-30 מיליון שקל.
זוהי מערכת יירוט ראשונה שיוצרה במשותף על ידי התעשייה האווירית וחברת "בואינג" האמריקנית. "לתוצאות הניסוי אין השלכות על המערכת המבצעית הקיימת, מאחר והיא בודקת איומים עתידיים", הבהיר גורם ביטחוני בכיר.

בניסוי לקחו חלק שתי סוללות "חץ", כאשר אחת מהן שיגרה את הטיל המיירט לעבר ה"אנקור שחור" (טיל שפיתחה חברת רפא"ל המדמה טיל קרקע-קרקע של האויב), והשנייה נועדה לשמש כ"שכבת הגנה" נוספת. שתי הסוללות פעלו במקביל כדי לבחון את יכולת הקשר והעבודה במקביל של כמה סוללות המוצבות בשטח.
תנאי הבטיחות שננקטו בניסוי הם מהמחמירים ביותר, ובמקרה שה"חץ" היה נכשל ביירוט טיל ה"אנקור שחור", תוכנן הניסוי כך שישנה אפשרות להשמדה של הטיל המדמה.
"הניסוי בוצע בלילה כדי להראות את היכולות של המערכת במשך 24 שעות", הסביר גורם ביטחוני בכיר. לדבריו, בניסוי הנוכחי לא נבחן תרחיש של שיגור מטח טילים לעבר ישראל, אלא טיל בודד, מכיוון שניסוי בשיגור של כמה טילים הוא מורכב ומסובך מאוד. "יש לנו מערכת סימולציה ואנו בודקים כל מתאר אפשרי", הדגיש הגורם.
הוא התייחס גם לשימוש שנעשה במערכת ה"חץ" במהלך מלחמת לבנון השנייה, ואמר כי "במהלך המלחמה הופעלה מערכת ה"חץ" על מנת להתריע, כחלק מהכוננות להידרדרות בזירה הסורית. בנוסף, סייעה המערכת גם בהתרעה מפני ירי קטיושות לעבר אזורים מאוכלסים".
הגורם הביטחוני הדגיש כי מערכת ה"חץ" נותנת מענה לכל הטילים הבליסטיים הנמצאים בידי סוריה, ונועדה לספק הגנה גם מפני האיום האיראני הנוכחי, וכזה שעלול לצוץ בעתיד. "מינהלת חומה לא מסתמכת רק על הניסוי שנעשה פעם בשנה, אלא גם על בדיקות מעבדה וסימולציות מחשב", הוא ציין. "הניסוי הזה מייצג התמודדות עם יכולות חדשות שלא קיימות כיום. אנחנו נערכים נגד מעטפת איומים מאוד קיצונית".
לשאלה האם בשנת 2009 תהיה מסוגלת מערכת ה"חץ" להתמודד מול איום גרעיני, השיב הגורם הביטחוני כי "כבר היום יודעת המערכת להתמודד עם טיל בעל ראש נפץ גרעיני, מאחר והיא יודעת להשמידו בגובה רב". הוא הוסיף כי "ההצלחה של החץ מראה שנכון היה להשקיע בו. היום, בדיעבד, לא היינו משקיעים במערכת אחרת".
הגורם הביטחוני גילה ל-nrg מעריב כי במקביל להתקדמות הטכנולוגית שהושגה במערכת ה"חץ", פנו לאחרונה בכירים במערכת הביטחון לארה"ב כדי לבדוק אפשרות שיוצבו בישראל מערכות הגנה מפני מתקפת טילים איראנית או סורית אם האיום יהיה ממשי, וציין שהם נענו בחיוב.
הכוונה היא להציב מערכות הגנה נוספות של טילים נגד טילים, בנוסף ל"פטריוט" ול"חץ", דוגמת טיל הפטריוט המתקדם בעולם - ה"פטריוט פאק 3" ומערכת ה"אייג'יס", שלאחרונה הורה משרד ההגנה האמריקני להעבירה לפס הייצור ולהציבה בשטח.
הנכונות האמריקנית לסייע בהגנה על ישראל מתבטאת גם בשליחת מערכת ה-THAD שנחשבת לשכבת ההגנה העליונה, ותהיה מבצעית רק בעוד שנתיים. "קיבלנו תשובה חיובית לגבי האפשרות שניצור בזמן אמת קשר בין מספר מערכות הגנה", אמר הגורם הביטחוני. "המטרה היא ליצור מצב שאם מערכת אחת לא תפגע בטיל האויב, תנסה לעשות זאת המערכת הנוספת, ויהיה ביניהן סנכרון".